Διατροφή για να νικήσετε τα φουσκώματα

Οι όροι τυμπανισμός και μετεωρισμός, αν και αφορούν δύο διαφορετικά συμπτώματα, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα ευρύτερο αίσθημα δυσφορίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη παρουσία αερίων στον πεπτικό σωλήνα.
Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οι διατροφικές συνήθειες και ορισμένες λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί ενόχληση, πόνο ή και αμηχανία στο άτομο, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής του.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, περιορίζοντας την παραγωγή αερίων:

– Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής αερίων από το έντερο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), τα φασόλια, το κρεμμύδι και το πίτουρο που περιέχεται σε δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα τους.

– Εντοπίστε τρόφιμα που πιθανόν να επιδεινώνουν το πρόβλημα και δοκιμάστε να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας, προκειμένου να ελέγξετε εάν υπάρχει βελτίωση. Στη συνέχεια μπορείτε να επανεντάξετε ένα-ένα τα εν λόγω τρόφιμα στο διαιτολόγιό σας, ώστε να διαπιστώσετε εάν οι ενοχλήσεις οφείλονται σε όλα ή σε κάποια από αυτά.

– Ελέγξτε το ενδεχόμενο δυσανεξίας στη λακτόζη. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη, σε βαθμό που εξαρτάται από την ανοχή σας σε αυτή.

– Φροντίστε για την καθημερινή επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών ώστε να διασφαλίσετε την καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία συχνά συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.

– Περιορίστε την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αέρα, τρώγοντας αργά και μασώντας καλά την τροφή, με κλειστό το στόμα και αποφεύγοντας τη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Επιπλέον, αποφύγετε την κατανάλωση ροφημάτων με καλαμάκι.

– Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών και ανθρακούχων ροφημάτων, καθώς και προϊόντων χωρίς ζάχαρη που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη ή ξυλιτόλη.

loading...