Η Γερμανία πατάει… γκάζι στις απελάσεις – Εμείς τι κάνουμε;

Του Tobias Buck ..

Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την απέλαση όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου, αφότου μία ομάδα μεταναστών, με βία, ανάγκασε την αστυνομία να αφήσει ελεύθερο ένα νεαρό Αφρικανό άνδρα που επρόκειτο να απελαθεί.

Ο Χορστ Ζέεχοφερ περιέγραψε το γεγονός αυτή την εβδομάδα ως «σκανδαλώδες» και «ως ένα χαστούκι στο πρόσωπο του νομοταγούς λαού». Είπε ότι οι δράστες θα αντιμετωπίσουν την πλήρη επιβολή του νόμου. Η επίθεση έγινε πρωτοσέλιδο την Πέμπτη, τροφοδοτώντας μία ήδη αμφιλεγόμενη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Το Βερολίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από την κοινή γνώμη για να σκληρύνει την προσέγγισή του προς τις απελάσεις, ιδιαίτερα των νεαρών εγκληματιών και προσφύγων που κατηγορούνται για υιοθέτηση εξτρεμιστικών απόψεων.

Σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί η συχνά παρατεταμένη διαδικασία, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρα προσφύγων που θα φιλοξενούν τις νέες αφίξεις. Αν η αίτηση ασύλου απορριφθεί, θα απελαύνονται αμέσως από το κέντρο.

«Τα κέντρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ με την ομαδοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου», είπε ο κ. Ζέεχοφερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Πέμπτη. Το νέο σύστημα, πρόσθεσε, είναι επίσης «πιο ανθρώπινο» επειδή θα παρέχει νομική σαφήνεια στους αιτούντες άσυλο, όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Ο κ. Ζέεχοφερ, μέλος της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας, επίσης υποσχέθηκε άλλα μέτρα για να μειώσει τις ροές προσφύγων στη Γερμανία. Είπε ότι η άνοδος στους αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015-16 δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί. «Η ενσωμάτωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν περιορίσουμε τη μετανάστευση», είπε.

Περισσότεροι από 1,3 εκατ. μετανάστες -κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την υποσαχάρια Αφρική – έχουν φτάσει στη Γερμανία από το 2015, πυροδοτώντας σημαντική κοινωνική και πολιτική αναστάτωση.

Η εισροή μεταναστών συνέπεσε με την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αναδείχθηκε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στις περσινές γενικές εκλογές. Το AfD έχει αντλήσει υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά ιδιαίτερα από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το CSU του κ. Ζέεχοφερ, που έχει μπροστά του κρίσιμες εκλογές φέτος στην έδρα του, τη Βαυαρία.

Η τελευταία αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική για τους πρόσφυγες έχει τροφοδοτηθεί από τα γεγονότα στη βόρεια πόλη του Ellwangen, το βράδυ της Δευτέρας. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 23χρονο από το Τόγκο, ο οποίος θα επιστραφεί στην Ιταλία, που ήταν και η χώρα άφιξης του στην ΕΕ. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, καθώς δέχθηκαν επίθεση από 150-200 Αφρικανούς μετανάστες που τελικά κατάφεραν να ελευθερώσουν τον απελαθέντα. Η αστυνομία επέστρεψε στο κέντρο του Ellwangen με εκατοντάδες αξιωματικούς την Πέμπτη και κατάφερε να συλλάβει τον 23χρονο.

Μία άλλη περίπτωση που τάραξε τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες αφορά έναν Τυνήσιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σωματοφύλακας στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι γερμανικές αρχές έχουν προσπαθήσει να τον απελάσουν από το 2007, αλλά έχουν επανειλημμένα μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια.

«Πρέπει να διασπάσουμε αυτή τη σειρά δικαστικών αποφάσεων», είπε ο κ. Ζέεχοφερ την Πέμπτη.

Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

loading...

1 thought on “Η Γερμανία πατάει… γκάζι στις απελάσεις – Εμείς τι κάνουμε;

  1. emeis i 'exatmisi' apo auto gkazi tha paroume oti mas steiloun.apla pragmata.

Comments are closed.