Η “μεγάλη παραπλάνηση” Τσακαλώτου για το θέμα των συντάξεων

Τον ακούσατε φυσικά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να ρίχνει επί της ουσίας… λευκή πετσέτα, στην προοπτική να καταφέρει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την έγκριση των εταίρων και δανειστών της χώρας, προκειμένου να μην ισχύσουν από τις αρχές του 2019,
οι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι… πόσο εννούσε ο Υπουργός Οικονομικών αυτά που είπε. Πόσο… ειλικρινής ήταν. Ή, πόσο… μεγάλη παραπλάνηση επιχείρησε να πυροδοτήσει σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και δημόσιας σφαίρας, για να εξυπηρετήσει έτσι τους πολιτικούς και εκλογικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. Θα ήταν λοιπόν άκαιρο και άτοπο από την πλευρά του, να προσυπογράφει το σχετικό σενάριο, επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισθέντων μέτρων, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, και στη συνέχεια της διαμόρφωσης του σκηνικού στην μετά-Μνημονιακή Ελλάδα.

Περισσότερο αληθοφανές μοιάζει το σενάριο, Τσίπρας και Τσακαλώτος να διαχειρίζονται σε επίπεδο τακτικών χειρισμών αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, ώστε, από τη στιγμή που, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Μνημονίου, εξασφαλίσουν τη σχετική έγκριση των εταίρων και δανειστών, να το παρουσιάσουν στην ελληνική κοινωνία ως μεγάλη επιτυχία τους και ανατροπή των δεδομένων.

Ειδικά ο Πρωθυπουργός άλλωστε, μας έχει συνηθίσει να προσεγγίζει και να διαχειρίζεται κάθε παράμετρο της πολιτικής πραγματικότητας, με αποκλειστική στόχευση την εκλογική διευκόλυνσή του.

Του Φρίξου Παλαιολόγου


πηγη

loading...