ΕΝΦΙΑ – Οδηγός επιβίωσης με τις νέες αντικειμενικές

Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου ..
«Φουσκωμένους» λογαριασμούς θα πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους, από φέτος…
χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που έχουν αυξηθεί έως 40% προκαλούν ντόμινο αυξήσεων σε ΕΝΦΙΑ και 21 ακόμη φόρους.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση και αυτές που μέχρι σήμερα είχαν χαμηλή τιμή ζώνης, καθώς, μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, ο νέος ΕΝΦΙΑ αυξάνεται έως και κατά 27%, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους ακόμη και 400 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η Realnews αποκαλύπτει τις νέες τιμές αλλά και τον νέο ΕΝΦΙΑ για 16 περιοχές, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία επεξεργάζεται το Taxis.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Κηφισιά θα αυξηθεί κατά 396,09 ευρώ, κατά 380,57 ευρώ στη Γλυφάδα, κατά 83 ευρώ στο Κερατσίνι, κατά 98 ευρώ στην Επανομή Θεσσαλονίκης, κατά 379,48 ευρώ στα Χανιά, κατά 97 ευρώ στην Πάτρα, κατά 99 ευρώ στη Χίο, κατά 98 ευρώ στο Ναύπλιο, κατά 85 ευρώ στη Ρόδο, ενώ σημαντική μείωση κατά 183,61 ευρώ προκύπτει για διαμερίσματα 100 τ.μ. στη Σταδίου.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να είναι έτοιμες και δημοσιευμένες στο ΦΕΚ μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, αλλά και για να ισχύσουν για τους φόρους μεταβίβασης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εισηγήσεις των εκτιμητών προέκυψαν αυξήσεις στο 60% επί του συνόλου των 10.000 ζωνών της χώρας, μείωση στο 27%, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στο 13% αυτών.

loading...