Δημοσκόπηση: Φόβος στους Έλληνες για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Οργή και προβληματισμός από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση – Ποιες χώρες των Βαλκανίων θεωρούμε εχθρικές

Φόβο, οργή και απογοήτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στους Έλληνες η όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα η κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες θεωρούν την Τουρκία νούμερο 1 εχθρό της χώρας και ως τη σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα. Η επιθετική τουρκική πολιτική προκαλεί όχι μόνο φόβο για θερμό επεισόδιο αλλά και οργή για τη συνολική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στα Βαλκάνια, παρότι μόνο η Βουλγαρία αποτιμάται ως κράτος φιλικό προς την Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν εμπνέουν ανησυχία στους πολίτες, όπως δείχνουν τα ποσοστά της έρευνας.

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.

Όσον αφορά στις άλλες χωρες, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47% των ερωτηθέντων, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.

Εδαφική ακεραιότητα

Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία «Ναι» απάντησε το 27% και «Οχι» το 63%. Για την ΠΓΔΜ «Ναι» το 21% και «Όχι» το 69%. Για την Βουλγαρία «Ναι» το 5% και «Όχι» το 83%.

Η εικόνα αλλάζει όταν το ερώτημα επεκτείνεται στην Τουρκία, με το 78% των πολιτών να απαντά πως απειλούμαστε, και μόλις το 17% να δηλώνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο και απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας

Το 67% των πολιτών δηλώνει πως αισθάνεται φόβο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ενώ το 23% εμφανίζεται πιο ψύχραιμο. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση».

Η ένταξη στην Ε.Ε

Στο ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε θα βελτιώσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, το «Ναι» κυριάρχησε για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η εικόνα είναι ξανά απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί καθόλου.

Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βλακανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.

loading...

4 thoughts on “Δημοσκόπηση: Φόβος στους Έλληνες για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

  1. ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΡΕ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ ΡΩΤΑΤΕ ΑΦΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 85% ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚ…ΕΣ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΥΤΑ

  2. Και απο μένα να πάτε στο διάολο με τις μαλακίες που σας υποδεικνύουν να γράφεται . Προσωπικά τους γύφτους των Βαλκανικών χωρών και τους μογγολότουρκους τους εχω γραμμένους στα
    παπ @ρια μου . Μόνο τη πατρίδα μου αγαπώ κι αν είναι να πεθάνω γι αυτη αυτοκτονώ πρίν με πιάσουν και με λερώσουν οι κατσαπλιάδες αμόρφωτοι δούλοι.

    Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα
    Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα

    Χρόνια Με Χτυπάτε, Χρόνια Στέκομαι
    Χρόνια Με Πουλάτε Και Τ’ Ανέχομαι.
    Χρόνια Ο Σκοπός Σας Να Αφανιστώ
    Έλληνας Χαμένος Πρόγραμμα Βατό
    Έλληνας Θα Μένω, Γη Χωρίς Θεό…
    Μα Εγώ Είμαι Έλληνας Δεν Θα Πεθάνω
    Υπήρξα Άρχοντας Στο Κόσμο Απάνω
    Κι Είμαι Αυτός Που Σου ‘Χει Μάθει
    Τ’ Αλφαβητάριο Μη Κάνεις Λάθη.
    Εγώ Σε Γέννησα Σ’ Έχω Αναθρέψει
    Κι Ότι Δικό Σου Μου Το ‘Χεις Κλέψει.
    Μα Εγώ Είμαι Έλληνας Πάντα Αντάρτης
    Άνθρωπος Δίκαιος Και Δημοκράτης….
    Τώρα Ζητιανεύω Κι Η Ψυχή Σου Χαίρεται
    Τώρα Ξεπουλιέμαι Μα Ποιος Θεός Το Δέχεται.
    Τώρα Μου Ζητάτε Τα Υπάρχον Μου
    Ως Και Την Ψυχή Μου Που ‘Χω Πάνω Μου,
    Δεν Θα Μου Τα Πάρεις Ούτε Απο Τον Τάφο Μου…
    Μα Εγώ Είμαι Έλληνας Ευλογημένος
    Σ’ Επαναστάσεις Αναθρεμένος.
    Έχω Παλέψει, Έχω Νικήσει
    Θεριά Ανήμερα Έχω Λυγίσει.
    Δεν Κάνω Πίσω Θα Πολεμήσω
    Και Τους Ρουφιάνους Θα Τους Διαλύσω
    Αυτους Έλλαδα Μου Που Χρόνια Τώρα
    Το Δρόμο Σ’ Άνοιξαν Στη Κατηφόρα……

  3. Φιλε μου υπεροχο τον ποιημα,με συγκινησες

  4. 7:56 ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΗ Η ΕΛΛΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΓΕΝΝΗΣΕ

Comments are closed.