Έπεσε η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία – Τρίζουν τα θεμέλια της ΕΕ

Την καταψήφιση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα το απόγευμα της Πέμπτης. Έτσι με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει δίνει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες με
αποτέλεσμα τα θεμέλια τις Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον να «τρίζουν».

Η γενική γραμματέας του κόμματος που ηγείται ο Μαριάνο Ραχόι, Maria Dolores de Cospedal δήλωσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός «δεν θα παραιτηθεί» την Παρασκευή, παρά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του.

Δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωσή της, καθώς σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα υποχρεθεί να αποσυρθεί από την ηγεσία της χώρας, όπως προβλέπεται βάσει των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η ηγεσία του PNV – του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης “χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα”, αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.

Ο Σαντσεθ απάντησε με μια φράση: «Κύριε Πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε».

Κάνοντας άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας, ο Σάντσεθ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν αύριο γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Το σενάριο της επόμενης μέρας της Ισπανίας αυτές τις ώρες είναι ακόμα ένας γρίφος. Σύμφωνα ωστόσο με τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ φαίνεται να φτάνει το τέλος εποχής του Μαριάνο Ραχόι, μετά από επτά χρόνια στην εξουσία.

loading...