Ο Ερντογάν και το «Ταμάμ»

Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη (*)

Πολλά συμβαίνουν γύρω μας και φαίνονται καταλυτικά, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, το αύριο, την Ιστορία:

Ο Τράμπ και το Ιράν, η Συρία, οικονομικές ανακατατάξεις – εξελίξεις, ενεργειακά, γεωστρατηγικά, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν.
Και ξαφνικά μια λέξη κυριαρχεί και θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, ίσως μήνες, ίσως ανατρέψει καταστάσεις και καθορίσει μελλοντικά γεγονότα.
Μια λέξη γνωστή και συνηθισμένη: «Ταμάμ».
Μια μικρή, αμελητέα αποστροφή του λόγου του Ερντογάν, την πήρε το πλήθος, διαδόθηκε στο διαδίκτυο, την υιοθέτησε η αντιπολίτευση.
Μια λέξη «Ταμάμ», ένα νέο Pourquoi ( πουρκουά).
Μια λέξη χωρίς αναλύσεις, περιγραφές, θέσεις. Γι΄ αυτό το λόγο και χωρίς απάντηση.
Μια εύκολη μικρή λέξη, ένα μονολεκτικό σύνθημα, μια καθημερινή πολυχρησιμοποιημένη έκφραση και από την άλλη ο Σουλτάνος, με όλο το κρατικό μηχανισμό, μια σιδερόφρακτη δομή που ελέγχει τα πάντα, κατά μιας βαμβάκινης τεχνολογίας που διαπερνά τα πάντα.
Και ξαφνικά μια αντιπαράθεση: το Παρελθόν, απέναντι στις Σύγχρονες Τεχνολογίες. Ο παντοδύναμος Σουλτάνος, απέναντι στο διαδίκτυο.
Ένα σατραπικό κράτος, που σχεδόν έχει νομοθετικά εξασφαλίσει τη νόθευση και τη παραποίηση του αποτελέσματος των εκλογών.
Ο Ερντογάν με το διαδίκτυο απέτρεψε το πραξικόπημα. Λέτε με το ίδιο όπλο να ανατραπεί το σουλτανάτο ;
Μα ο σουλτάνος μπορεί να κλείσει το διαδίκτυο. Τότε όμως η αντίδραση θα γιγαντωθεί . Ο άνεμος, θα γίνει τυφώνας. Είναι οι περιπτώσεις, που δύνασαι, αλλά δεν μπορείς. Η «Αχίλλειος Πτέρνα» των αυταρχικών καθεστώτων.
Αυτό όμως είναι συνήθως το τέλος του υπερόπτη, του αυθάδη, του αυθαίρετου.

Χρονική συγκυρία:
Ο χρόνος των 40 ημερών μέχρι τις εκλογές είναι πολύ κοντά, στον ιδανικό χρόνο. Είναι διαπιστωμένο ότι για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα που βασίζεται στη διάδοση , στην διάχυση, στην μετάδοση χρειάζεται περίπου 30 ημέρες, μετά τις 60 ημέρες είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συντηρηθεί.
Για να διατηρηθεί περισσότερο, θέλει πολύ προσπάθεια, οργάνωση, ειδικές γνώσεις, επιμέλεια και υποστήριξη.
Λαμβανομένων υπόψη της εκτάσεως, των φυλετικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης της Τουρκίας, ίσως να μιλάμε για τον «ιδανικό χρόνο».
Εξάλλου στη λαϊκή παράδοση και στις λειτουργίες και διεργασίες της φύσης, ο χρόνος των 40 ημερών έχει ξεχωριστή σημασία και σημειολογία.

Κοινωνική συγκυρία:
Οι κοινωνικές συγκυρίες των εσωτερικών διαφορών που υπάρχουν, πολιτικών (γκιουλενιστών) και φυλετικών, η δίωξη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, αλλά και η αοριστία και η γενικότητα του συνθήματος, μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης στη ζύμωση της συσπείρωσης της αντίδρασης.

Ποιος θα νικήσει ;
Με αυτό το κίνημα του «ταμάμ» υπάρχει πρόβλεψη τι θα συμβεί;
Απάντηση : ΟΧΙ.
Υπάρχει όμως έντονη αίσθηση, σχεδόν βεβαιότητα. Είναι τόσο ασήμαντο, ευτελές και πεζό, και ως εκ τούτου εύληπτο, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει χιονοστιβάδα.
Θα συμβεί; Κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει, αλλά δεν θέλει πολύ για να γίνει ανεξέλεγκτος χείμαρρος, τσουνάμι.
Υπάρχει αντίπαλος, αντάξιος ηγέτης; Απάντηση: ΟΧΙ
Αλλά πόσες φορές προικισμένες ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, δεν ηττήθηκαν από τον ΚΑΝΕΝΑ, από τη πλατεία;
Πόσες φορές το μικρό, το ασήμαντο, το τυχαίο, το απρόβλεπτο, το ανεξέλεγκτο άλλαξαν την εξέλιξη των πραγμάτων και τον ρου της Ιστορίας;
Είναι μια εξέλιξη και μια τροπή που θα μας απασχολήσει. Ας την παρακολουθήσουμε.

Είναι ευνοϊκή εξέλιξη για εμάς;
Είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα; Έως τις εκλογές, μάλλον ναι.
Αλλά μια μετεκλογική αστάθεια σε μια γείτονα χώρα, δεν είναι η καλύτερη επιλέξιμη επιλογή.
Ένα τραγικό δίλημμα. Τι να διαλέξω μεταξύ του Τρελού ή της Ανωμαλίας.
Ο αιώνιος Οδυσσέας μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.

(*)  Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

loading...