Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
σε εκδήλωση για τον Σπύρο Ταλιαδούρο

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Σπύρο.

Όταν μου ζήτησες να συμμετέχω στην πολύ όμορφη και όπως καταλαβαίνετε συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, δέχτηκα αμέσως. Είμαι εδώ για να τιμήσω έναν καλό φίλο, έναν καλό συνάδελφο, έναν σπουδαίο πολιτικό. Έναν πολιτικό που ξεχώρισε για την ποιότητα, για τον χαρακτήρα, για το ήθος του. Έναν πολιτικό που ήξερε επίσης πώς να είναι αποτελεσματικός και γι’ αυτό έκανε πολλά για τον τόπο, για την πατρίδα, άλλα έκανε πολλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρδίτσα.

Ο Σπύρος -αν και είμαι βέβαιος ότι είχε πολλά ακόμη να δώσει- αποφάσισε ο ίδιος ότι έκλεισε ένας κύκλος. Τίμησε την παράταξή μας ως βουλευτής, όπως τον τίμησαν και οι πολίτες της Καρδίτσας που τον εξέλεξαν εννέα φορές βουλευτή. Τίμησε και τις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε καθώς ήταν ένας από τους λίγους, τους ελάχιστους, που κράτησε την ίδια θέση στην Κυβέρνηση Καραμανλή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σήμερα, με μεγάλη γενναιότητα, δείχνει ο ίδιος το δρόμο της ανανέωσης. Πρόκειται για μια επιλογή τολμηρή και για μια πράξη βαθιά πολιτική, αφού η ανανέωση είναι αναγκαία για κάθε πολιτικό οργανισμό. Ο Σπύρος αποδεικνύει, έτσι, πως ξέρει καλά ότι το πως φεύγεις από την πολιτική είναι εξίσου σημαντικό με το πώς μπαίνεις σε αυτήν. Γιατί πρέπει πάντα να μπαίνεις με όρεξη, με γνώσεις, με καλές ιδέες, με εμπειρίες από την πραγματική ζωή και πάντα φυσικά με μια διάθεση να αφοσιωθείς στην περιφέρειά σου. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, πρέπει να αποχωρείς με το κεφάλι ψηλά, με το όνομά σου πεντακάθαρο, έχοντας αφήσει ένα αποτύπωμα θετικό. Και όλα αυτά στο χρόνο που πρέπει: Να φεύγεις όταν θα σε ρωτούν «γιατί φεύγεις;» αντί να ρωτούν «πότε θα φύγει;». Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, δεν είναι εύκολο να φεύγεις από την πολιτική και τολμώ να πω ότι δεν είναι εύκολο ειδικά σε μια συγκυρία που το κόμμα το οποίο εκπροσωπείς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα βγάλει τέσσερις βουλευτές στην Καρδίτσα. Δεν είναι εύκολο όταν έχεις αποδείξει ότι αγαπάς το κοινοβούλιο, όταν ζεις μέσα στη βουλή και αισθάνεσαι τον σεβασμό αλλά και το δέος που αποπνέει η σπουδαία αίθουσα του κοινοβουλίου. Ερχόμενος εδώ στην Καρδίτσα θυμήθηκα την ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε μια πολιτική επιτροπή το 2003 όταν ο ίδιος τότε οικειοθελώς είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο το οποίο τόσο αγαπούσε.

Και το να γνωρίζει, κάθε πολιτικός, τον κατάλληλο χρόνο για να φύγει από την πολιτική, απαιτεί καταρχάς συναισθηματική πληρότητα, προσωπική ευαισθησία αλλά και καθαρό μυαλό. Και ο Σπύρος Ταλιαδούρος τα είχε πάντα όλα αυτά. Ο Σπύρος αφήνει τα βουλευτικά έδρανα, αλλά όπως απέδειξε και σήμερα δεν αφήνει τα κοινά. Και η σημερινή εκδήλωση, άλλωστε, είναι μια δική του πολιτική πρωτοβουλία

Ανακοινώνει την απόφασή του με τρόπο ακέραιο -τολμώ να πω αρχοντικό- έτσι όπως ταιριάζει και στην οικογενειακή του παράδοση. Και κάνει έναν δημόσιο απολογισμό, μπροστά σε εσάς, μπροστά στους πολίτες που τον στήριξαν για σχεδόν 30 χρόνια.

Και το πράττει αυτό μαζί με συναδέλφους του βουλευτές -κάτι που, πιστέψτε με, δεν είναι συνηθισμένο. Το είπε και ο Κώστας ο Τσιάρας στην αρχική του εισαγωγή: ο ανταγωνισμός του σταυρού είναι σκληρός ανταγωνισμός και το να αναγνωρίζεται η ποιότητα της δράσης σου από τους συναδέλφους βουλευτές στην ίδια εκλογική περιφέρεια έχει πάντα μια ξεχωριστή σημασία.

Και είναι μεγάλη τιμή για εμένα, ως Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να είμαι σήμερα εδώ γιατί ο Σπύρος Ταλιαδούρος συνεργάστηκε με όλους τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Το έργο του Σπύρου, ως βουλευτή αλλά και ως Υπουργού Παιδείας είναι σημαντικό, κυρίως στην Παιδεία όπου πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν και τη δική του σφραγίδα. Και θέλω σήμερα, εδώ, από το βήμα να χαιρετήσω δημόσια την παρουσία μια σπουδαίας πολιτικού, της Μαριέττας Γιαννάκου η οποία με θάρρος και απέναντι σε πολλές αντιδράσεις προχώρησε τότε μαζί με τον Σπύρο και τους υπόλοιπους συνεργάτες στο Υπουργείο Παιδείας τολμηρές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις:

-Νόμος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που έφερε την άνθισή τους.

-Καθολική ψηφοφορία για την εκλογή πρυτανικών αρχών. Θυμάσαι αγαπητή Μαριέττα πόσο δύσκολο ήταν να υπερασπιστούμε αυτήν την τομή. Αποδυνάμωσε, όμως, τις συναλλαγές στα πανεπιστήμια και τον στυγνό κομματισμό.

-Η ελεύθερη επιλογή συγγραμμάτων για τους φοιτητές, μια βαθιά φιλελεύθερη επιλογή, συνέβαλε τελικά στην ευρυμάθειά τους.

-Και βέβαια αξίζει να το πούμε σε αυτήν εδώ τη συγκυρία: Η αναβάθμιση των ΤΕΙ και η καθιέρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για 93 ειδικότητες αποφοίτων. Έγινε σε μια εποχή όπου η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναγνώρισε τη σημασία που πρέπει να αποδώσουμε στην τεχνολογική εκπαίδευση. Όχι μέσα από μια άκριτη πανεπιστημιοποιήση των ΤΕΙ όπως επιχειρεί η σημερινή Κυβέρνηση αλλά διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ΤΕΙ ως πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών τα οποία από τη φύση τους μπορεί να είναι πιο κοντά στην αγορά και στην παραγωγική διαδικασία. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις φέρουν τη σφραγίδα του Σπύρου και της Μαριέττας.

Με τον Σπύρο ήμασταν μαζί στα έδρανα της Βουλής για έντεκα χρόνια. Τον θυμάμαι τότε, ως νέος βουλευτής μαζί με τον Κώστα το 2004, αναζητούσαμε συμβουλές από τους παλαιότερους συναδέλφους. Ήταν πάντα πρόθυμος να μας την προσφέρει. Γιατί ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς συναδέλφους.  Ήταν σωστός, ήταν ήπιος σε μια εποχή που ακόμα η ηπιότητα δεν εκλαμβανόταν ως πολιτική αδυναμία. Ήταν αξιοπρεπής. Αλλά, ταυτόχρονα, ήταν ένας άνθρωπος με ισχυρή άποψη και με γερή γνώση των θεμάτων. Η ευπρέπεια αυτή δεν έχει καμία σχέση με την άνευρη παρουσία ορισμένων πολιτικών, που επειδή δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να πουν, απλά κάνουν δημόσιες σχέσεις. Είναι η ευπρέπεια που προκύπτει από την καλή αγωγή και από τη φυσική ευγένεια. Κυρίως όμως από μια εδραιωμένη αντίληψη: ότι η πολιτική δεν είναι μια διαπάλη χωρίς κανόνες και αρχές. Αλλά μια μάχη με επιχειρήματα, μια μάχη για αξίες, μια μάχη για ιδέες. Ένας συνεχής αγώνας για λύσεις με τολμηρά βήματα ώστε τελικά να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών.

Αυτή είναι και η δική μου προσωπική άποψη για την πολιτική. Γι αυτόν τον αγώνα δίνω καθημερινά, παρά τις προσπάθειες κάποιων να μετατρέψουν τη δημόσια ζωή σε έναν αγώνα λάσπης. Όπως έχετε διαπιστώσει, δεν ακολουθώ τους αντιπάλους μου στον κατήφορο της χυδαιότητας, της διαβολής και της ακραίας πόλωσης. Δεν είναι κάτι που θέλω να κάνω γιατί ξέρω ότι δεν θα κάνει καλό στη χώρα. Και αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, το πρώτο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε πίσω, να αφήσουμε στην περιφρόνηση του λαού και της Ιστορίας, αυτούς που πολιτεύθηκαν με το «ή εμείς ή αυτοί». Με αυτούς που έκαναν πράξη το «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτούς που ενώ έχουν υιοθετήσει την πιο χυδαία εκδοχή του νεοαυριανικού λόγου, δεν βρήκαν χθες μια κουβέντα να πουν για τους τρεις συμπολίτες μας που δολοφονήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια στη Μαρφίν. Αυτούς δίχασαν, συκοφάντησαν, εξαπάτησαν τους πάντες και σήμερα αποτελούν την πρώτη Κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά που τόσο συστηματικά ακολουθεί μια πολιτική καμένης γης.

Ωστόσο, φίλες και φίλοι, τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν προβλήματα της χώρας. Η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και είμαστε εδώ για ακριβώς αυτό το λόγο: για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολλών. Είμαστε εδώ για να πούμε πώς θα φέρουμε νέες δουλειές και καλύτερους μισθούς και στις πόλεις αλλά και στην περιφέρεια, στα χωράφια, στον αγροτικό τομέα. Πώς θα φτιάξουμε ένα καλύτερο κράτος που θα σέβεται τους πολίτες, θα σέβεται τα δικά σας χρήματα, τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Ένα κράτος το οποίο θα προσφέρει πάνω απ’ όλα ασφάλεια, καλύτερα σχολεία και νοσοκομεία.

Στην πολιτική λοιπόν του ψέματος και των κενών υποσχέσεων, αντιπαραθέτουμε λίγα λόγια και πολλά έργα. Και στη λογική του διχασμού και του μίσους, βάζουμε απέναντι την ενότητα και την αλληλεγγύη των Ελλήνων. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η παράταξή μας απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν. Και ζητούμε σε όλους να έρθουν μαζί μας για να σταματήσει ο κατήφορος. Για να δημιουργήσουμε μια πλατιά, όχι απλά πολιτική, αλλά και κοινωνική συμμαχία συμπόρευσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και για να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας τα επώδυνα χρόνια της κρίσης.

Όταν με επισκέφθηκε ο Σπύρος στο γραφείο μου να μου ζητήσει να συμμετέχω στην σημερινή εκδήλωση και να μου ανακοινώσει την πρόθεση του να μην είναι ξανά υποψήφιος, μου έδωσε ένα βιβλίο: «Για την Ελευθερία και την Αλληλεγγύη». Πόσο ενδιαφέρουσα σύμπτωση: οι δύο αξίες αυτές είναι οι αξίες τις οποίες και εγώ επικαλέστηκα στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος ως τις κορωνίδες του αξιακού μας συστήματος. Ελευθερία σημαίνει πάνω απ’ όλα ανοιχτή οικονομία, αλλά και ανοιχτά μυαλά, σε ένα κράτος δικαίου, με πολίτες ελεύθερους, με ατομικά δικαιώματα. Με τη δυνατότητα του κάθε πολίτη να αγωνίζεται για να διεκδικήσει το καλύτερο αύριο που μπορεί για τον ίδιο και την οικογένεια του. Ελευθερία σημαίνει, επίσης, και ασφάλεια γιατί μόνο ένας ασφαλής πολίτης μπορεί να είναι ελεύθερος στο σπίτι του και την καθημερινότητά του. Ελευθερία, όμως, σημαίνει και ευκαιρίες για όλους, ειδικά -και θέλω να το τονίσω αυτό- για τους πιο αδύναμους, ώστε να διεκδικούν με ίσους όρους αυτά που θέλουν στη ζωή τους. Είναι σε αυτό το σημείο που η Ελευθερία στον δικό μας αξιακό κώδικα, στον κώδικα της μεγάλης μας παράταξης συναντιέται με την Αλληλεγγύη.

Φίλες και φίλοι,

Πριν από λίγες μέρες είχα την ευκαιρία στην Αθήνα να παρουσιάσω το σχέδιό μας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα σχέδιο το οποίο προφανώς περνά μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο η οικονομία υπολειτουργεί. Το σχέδιό μας είναι ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4%, το οποίο μπορεί να μην λέει κάτι γι’ αυτούς που δεν είναι οικονομολόγοι. ισοδυναμεί, όμως, με 600.000 νέες θέσεις εργασίας, 600.000 νέες θέσεις εργασίας με ποιότητα και με αξιοπρεπείς απολαβές.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε χρόνο θα δίνουμε 1 δισ. ευρώ ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους 800.000 συμπολίτες μας που το χρειάζονται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Θυμίζω, η πολιτική του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι μια πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς την ξεκινήσαμε πιλοτικά και πολεμήθηκε λυσσαλέα από αυτήν την Κυβέρνηση. Αναγκάστηκε να την εφαρμόσει μόνο μετά από την πίεση των θεσμών. Και τον πρώτο χρόνο εφαρμογής δεν κατάφερε καν να απορροφήσει όλα τα κονδύλια τα οποία είχε θέσει στη διάθεση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Ένα δισ. λοιπόν για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 συμπολίτες μας. Όχι μόνον αυτό: Μικρά, χαμηλότοκα δάνεια σε συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο περιθώριο ώστε να ξαναμπούν στην αγορά με οικογενειακές ή με προσωπικές επιχειρήσεις. Ένα μικρό δάνειο 5.000, 10.000, 15.000 ευρώ μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά για να σταθεί ένας συμπολίτης και πάλι στα πόδια του. Τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, θα διαθέσουμε 200 εκατ. επιπλέον πόρους ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο -προσέξτε- μόνο το 12% των ανέργων, σήμερα, να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας. Και φυσικά θα στηρίξουμε και την επιμόρφωσή των ανέργων.

Αλλά θα στηρίξουμε και το θεσμό της οικογένειας σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για αυτόν εδώ τον τόπο είναι η υπογεννητικότητα η οποία κινδυνεύει να αφανίσει το έθνος και να μας αφήσει με 7 εκατ. συμπολίτες μας το 2050. Κανένα Ελληνόπουλο λοιπόν εκτός παιδικού σταθμού, δέσμευση δική μου προσωπική, δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί. Γιατί όσο και αν αγαπώ και στηρίζω τους φίλους μου τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, -εξάλλου τρίτεκνος είμαι και εγώ προσωπικά, 3 παιδιά έχω- ξέρω πολύ καλά ότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα για τη μέση Ελληνική  οικογένεια είναι το πως θα πάει από το πρώτο στο δεύτερο παιδί. Ή αν θα ξεκινήσουν νέα ζευγάρια να μπουν στον κόπο να κάνουν οικογένεια και αυτό είναι κάτι οποίο θα πρέπει να το αλλάξουμε. Κλείνω φίλες και φίλοι, κλείνω, λέγοντας σας ότι σήμερα δεν είμαι εγώ το τιμώμενο πρόσωπο και γι’ αυτό και θεωρώ χρέος μου να μιλήσω λιγότερο από τον Σπύρο.

Σπύρο,

Στην επόμενη Βουλή δεν θα είσαι μαζί μας. Είμαι, όμως, απολύτως βέβαιος, ότι θα παρακολουθείς στενά τις προσπάθειές μας. Όχι από απόσταση αλλά θα στηρίξεις και εσύ με τον τρόπο που θα κρίνεις, και με το ειδικό βάρος που πάντα έχει η άποψή σου, τη δική μας προσπάθεια. Την κοινή προσπάθεια όλων μας να γίνει η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση.

Θέλω εκ μέρους όλης της Νέας Δημοκρατίας να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά για την προσφορά σου όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά όχι μόνο για την προσφορά σου. Γιατί -όπως είπα- το ήθος και η αξιοπρέπεια που επέδειξες καθ’ όλη την πολιτική σου διαδρομής φαίνεται ότι είναι αξίες οι οποίες λείπουν από το δημόσιο διάλογο και αυτές τις αξίες τις υπερασπίστηκες με θάρρος και με πίστη.

Εύχομαι καλή δύναμη σε κάθε μελλοντικό σου σχέδιο και κάθε καλό σε σένα και την οικογένειά σου που τόσο σε στήριξε στα χρόνια της πολιτικής σου διαδρομής. Γιατί λένε ότι πίσω από κάθε πετυχημένο πολιτικό κρύβεται μια σύζυγος, κρύβεται μια οικογένεια η οποία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πρέπει να ζυγίσει -ειδικά η σύζυγος- την υποχρέωση του να στηρίζει τον σύζυγο της σε μια δημόσια διαδρομή αλλά και τις δικές της επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις. Άρα δεν ευχαριστούμε μόνο εσένα, ευχαριστούμε και όλη την οικογένεια σου που σε στήριξε αυτά τα χρόνια.

Σπύρο,

Σήμερα σε τιμούμε, αλλά δεν σε αποχαιρετούμε. Γιατί ξέρουμε ότι θα είσαι για πάντα δίπλα μας -και σε θέλουμε πάντα δίπλα μας- για να μας δίνεις δύναμη στις μάχες που έχει να δώσει η παράταξη μας -όχι για την εξουσία- αλλά για την Ελλάδα μας γι’ αυτό δίνουμε τις μάχες. Όχι για τις καρέκλες αλλά για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη. Για να αποκτήσουμε πάλι στην Ελλάδα αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

Σε ευχαριστούμε για όλα σου ευχόμαστε καλή δύναμη και καλό κουράγιο στον κοινό αγώνα.

loading...

1 thought on “Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας

  1. ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ Η ΑΔΕΡΦΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΩΡΑ ΟΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ?

Comments are closed.