Οι τράπεζες εξετάζουν το «σπάσιμο» των «κόκκινων» δανείων

Ένα τμήμα θα αποπληρώνεται κανονικά και το υπόλοιπο θα διαγράφεται εφόσον τηρείται η αποπληρωμή του πρώτου τμήματος – Η αντίδραση του SSM στην πρόταση

Τη λύση του σπασίματος των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου ένα τμήμα τους να αποπληρώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι να διαγράφεται από την τράπεζα, εφόσον τηρείται η αποπληρωμή του δανείου έχουν βάλει στο τραπέζι τράπεζες και εποπτικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που γνωρίζουν τη διαδικασία το μοντέλο αυτό προκρίνεται προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις και να χάνουν οικογένειες τα σπίτια τους ενώ ο SSM φέρεται να είναι θετικός στο σενάριο προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης.

Το μοντέλο αυτό, που έχει τον όρο «split and mortgage», χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία με επιτυχία. Σύμφωνα με αυτό, κατά περίπτωση εξετάζεται το κόκκινο δάνειο και καθορίζεται το κομμάτι που ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Εφόσον το τμήμα αυτό του δανείου εξοφληθεί τότε αυτόματα θα διαγράφεται το δεύτερο κομμάτι του δανείου.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι τα αποτελέσματα των stress tests περιελάμβαναν και «ευχάριστες εκπλήξεις» και αποτελούν μία καλή αφετηρία για να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν θετικό ότι προχωρούν κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κυρίως ότι ένα κομμάτι δανειοληπτών προστρέχει στις τράπεζες για ρύθμιση ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός. Τόνισαν πάντως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα μοντέλο που είναι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του και είναι πρόωρο ακόμα να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα. Ωστόσο υπάρχει παρακολούθηση από την πλευρά της εποπτείας για το πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα δάνεια που περνούν στον έλεγχο τους καθώς η συγκέντρωση ακινήτων στις τράπεζες είναι ένα στοιχείο που αυξάνει τον κίνδυνο.

Επιχειρηματικά δάνεια

Ταυτόχρονα υπάρχει πίεση από τις εποπτικές Αρχές, ιδιαίτερα για το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων όπου η εποπτεία ζητάει να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες όλα τα μέσα στις περιπτώσεις που τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Πώληση δανείων

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν αποτελεσματικά τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πώλησης των δανείων καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί έχει εξορθολογιστεί και μπορεί πλέον να διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs.

loading...

1 thought on “Οι τράπεζες εξετάζουν το «σπάσιμο» των «κόκκινων» δανείων

  1. …ρε καργιολια κι εγω θελω δανειο το οποιο αφου το καταχραστω να κοκκινησει και μετα να διαγραφει…!!!!

Comments are closed.