Παρακολουθούν οχήματα του Πολεμικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ με παράνομες κάμερες σε σχολεία του Δήμου Χανίων στη Σούδα

Στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης της παράνομης ευρείας εγκατάστασης και λειτουργίας εξωτερικών συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε Δημόσια και Δημοτικά κτίρια των Χανίων, έχει εντοπιστεί πως σε κτίρια Δημόσιων Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
της Σούδας που ανήκουν στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου Χανίων, υπάρχουν παράνομα εγκατεστημένες και υπό λειτουργία εξωτερικές κάμερες ασφαλείας που σε ρόλο κρυφών καμερών διενεργούν παρακολούθηση των πολιτών/στρατιωτικών και των οχημάτων στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Σούδας και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία σε εξέλιξη.

Ειδικά όσον αφορά τα Δημόσια Σχολεία, αποδεδειγμένα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων αγνοεί συστηματικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις νομιμοποίησης που προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (βλ.: Ν. 3917/2011, Ν. 2472/1997, Ο∆ΗΓΙΑ 1/2011 Α.Π.Δ.Π.Χ.). Η ίδια διοικητική πρακτική εφαρμόζεται και σε Δημόσια Σχολεία της Σούδας, όπως: λήψη Απόφασης για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού (δασκάλων-καθηγητών) του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, μη υποβολή της απαραίτητης αρχικής «Γνωστοποίησης» προς την ανεξάρτητη «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (Α.Π.Δ.Π.Χ.), χρήση ως αιτιολόγησης της εσκεμμένα μεθοδευμένης μοναδικής υπάρχουσας αιτιολόγησης της αντιμετώπισης των φθορών από γκράφιτι, εμβέλεια λήψης των εξωτερικών καμερών ασφαλείας που δεν περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο παράπλευρο χώρο του κτιρίου, κ.α.

Στο κτίριο του «1ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας» υπάρχουν συνολικά 4 εξωτερικές κάμερες ασφαλείας. Η κάμερα που είναι τοποθετημένη στη βορεινή όψη του κτιρίου, αυτήν επί της οδού Εθνάρχου Βενιζέλου, έχει εμβέλεια λήψης που καλύπτει τον έμπροσθεν βορεινό αύλειο χώρο του σχολείου αλλά ταυτόχρονα καλύπτει την οδό Εθνάρχου Βενιζέλου, την κάθετη σε αυτήν πάροδο Αγ. Κωνσταντίνου και τα εκατέρωθεν αυτών πεζοδρόμια όπως και τμήμα του απέναντι υπαίθριου πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ καλύπτει μέχρι και την κίνηση των οχημάτων στους δύο όμορους οδικούς κόμβους, επί της οδού Εθνάρχου Βενιζέλου και επί της Λεωφόρου Σούδας.

Στο κτίριο του «Γυμνασίου Σούδας» υπάρχουν συνολικά 8 εξωτερικές κάμερες ασφαλείας. Η κάμερα στη δυτική όψη του κτιρίου, που έχει στρέψη προς τα βόρεια, έχει εμβέλεια λήψης που καλύπτει τον βορειοδυτικό αύλειο χώρο του σχολείου αλλά ταυτόχρονα καλύπτει την οδό Εθνάρχου Βενιζέλου, την κάθετη σε αυτήν οδό και τα εκατέρωθεν αυτών πεζοδρόμια ενώ καλύπτει μέχρι και την κίνηση των οχημάτων επί της Λεωφόρου Σούδας.

Και τα δύο αυτά σχολεία της Σούδας είναι σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από σημαντικότατες εγκαταστάσεις όπως ο Λιμένας Σούδας και ο Ναύσταθμος Σούδας που είναι ο δεύτερος τη τάξει ναύσταθμος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως η αεροναυτική Αμερικανική Βάση στον ευρύτερο Κόλπο της Σούδας και στο Ακρωτήρι Χανίων. Στα αναφερόμενα κρίσιμα και κομβικά σημεία επί του κύριου οδικού άξονα διασύνδεσης της Σούδας με την πόλη των Χανίων αλλά και του Ναύσταθμου Σούδας με την Αμερικανική Βάση, ελέγχεται οπτικά η κίνηση χιλιάδων ιδιωτικών και δημοσίας χρήσης οχημάτων, όπως και των στρατιωτικών οχημάτων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Αμερικανικής Βάσης, του ΝΑΤΟ, των οχημάτων του Λιμενικού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι εμφανές πως, με πρόθεση, έχει ήδη επιτευχθεί η δυνατότητα παράνομης συλλογής οπτικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο ακόμη και για απόρρητες κινήσεις Ελληνικών και Συμμαχικών στρατιωτικών οχημάτων, η οποία δύναται άμεσα να περιέλθει ως είδηση στη γνώση άλλων που επιβουλεύονται την ασφάλεια και τα συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους και των Συμμάχων του. Οι δημότες των Χανίων αναμένουν την άμεση επέμβαση από τις Εισαγγελικές Αρχές και τις Ελληνικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, για την επείγουσα διενέργεια έρευνας για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται κατά κύριο λόγο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης
Μαργουνίου 71,   Χανιά

loading...