Οι Αμερικανοί κηρύσσουν τον «πόλεμο» στους Ευρωπαίους λόγω Ιράν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα

Oι Αμερικανοί παίζουν πλέον ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τις κυρώσεις κατά του Ιράν καθώς κινδυνεύουν να απομονωθούν από όλους δεδομένου ότι τα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαίων πλήττονται άμεσα.

Δεν δίστασαν μάλιστα να απειλήσουν ευθέως τους Γερμανούς διαμέσου του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρανέλ, ο οποίος κάλεσε μέσω twitter τις γερμανικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, απειλώντας με αντίμετρα!

Ο Κάρστεν Χάγιε, πρώην εκπρόσωπος του Γκέρχαρντ Σρέντερ και παλαιότερα πρόξενος της Γερμανίας στη Νέα Υόρκη απάντησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) δήλωσε για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «Δεν γνωρίζω ποια γλώσσα αντιλαμβάνεται ο ίδιος καλύτερα, δίνει όμως την εντύπωση, μέσω του πρεσβευτή του, ότι αισθάνεται κάτι σαν ανώτατος διοικητής του δυτικού κόσμου και εμείς οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε. Αν πάρουμε στα σοβαρά τον νέο πρεσβευτή Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αυτό που λέει είναι ότι οι Γερμανοί πρέπει να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, διαφορετικά θα τους τιμωρήσουμε στις εμπορικές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ» αναφέρει η DW

Στο Βερολίνο η «εντολή» του νέου πρεσβευτή προκάλεσε οργή.

Το ζήτημα της αμερικανικής αντιπαράθεσης με το Ιράν και οι απειλές περί κυρώσεων σε όσους συναχίζουν να συναλάσσονται με την Τεχεράνη, δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, καθώς και πολλά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μόλις χθες ο Γάλλος υπουργος Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι θα ζητηθούν αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων για συναλλαγές με το Ιράν.

Όλα αυτά μετά τη μονομερή αποχώρηση των Αμερικανών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διασωθεί η συμφωνία, με κάποια μορφή.

Σχετικές επαφές θα έχει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Μπουένος Άιρες, στη διάρκεια συνόδου για το G20, στην οποία όμως δεν θέλησε να συμμετάσχει ο αμερικανός ομόλονός του Μάικ Πομπέο. Όμως ο Χάας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μετά το G20 για διμερή συνάντηση με τον Πομπέο και επαφές με το Κογκρέσσο.

Προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν αρκεί η πολιτική στήριξη της Ευρώπης. Θα πρέπει και άλλες χώρες με ειδικό βάρος, όπως η Ρωσία και η Κίνα, να στηρίξουν ενεργά και ενδεχομένως οικονομικά την ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Σημαίνει αυτό ότι η Ρωσία και η Κίνα ή ακόμη και το Ιράν έχουν γίνει πλέον πιο αξιόπιστοι εταίροι από ότι οι ΗΠΑ; «Χωρίς αμφιβολία» λέει ο Ούβε Κάρστεν Χάγιε.

«Το Ιράν λέει ότι αν εσείς οι Ευρωπαίοι, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είστε σε θέση να αντισταθμίσετε αυτό που συνεπάγεται η αποχώρηση των Αμερικανών, τότε εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συμφωνία. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας δύο μήνες για να αναζητήσουμε λύση με Ρωσία και Κίνα. Την περασμένη Παρασκευή η καγκελάριος μιλούσε με τον Πούτιν για μίαμιση ώρα, ακριβώς για να διερευνήσει μία τέτοια λύση, καθώς και τις προοπτικές ειρήνευσης στη Συρία. Όλα αυτά είναι μία δύσκολη, αλλά απαραίτητη άσκηση διπλωματικής ισορροπίας. Νομίζω ότι σήμερα η Μόσχα έχει πιο νηφάλια ματιά στη διεθνή πολιτική από την Ουάσιγκτον…»

Εν ολίγοις οι Αμερικανοί από μόνοι τους «πυροδότησαν» αρνητικές για αυτούς διαδικασίες:

Παρέδωσαν νέο γεωπολιτικό χώρο σε Ρωσία και Κίνα

Έκαναν τους Ευρωπαίους να σκέφτονται ότι τα συμφέροντά τους δεν συμβαδίζουν (κακώς το κατάλαβαν τόσο αργά)

Και την ίδια στιγμή έγινε κατανοητό ότι οι αγορές σε βάθος χρόνου πρέπει να αποδολαριοποιηθούν, που σημαίνει ότι το δολάριο πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται στις συναλλαγές ώστε να μη δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να καταστρέφουν οικονομικά όποιον επιθυμούν

loading...