Τελικά μήπως η “κόντρα” Ευρώπης-Ρωσίας είναι στάχτη στα μάτια;

Τελικά μήπως η “κόντρα” Ευρώπης-Ρωσίας είναι στάχτη στα μάτια; Η ενεργειακή εξάρτηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διπλωματικά….τσαλίμια!

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Καθημερινά αποδεικνύεται πως οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας έχουν φθάσει σε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό συγκριτικά με την αλήστου μνήμης εποχή του “Ψυχρού Πολέμου”, εν μέσω του σκανδάλου των δηλητηριάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, των ισχυρισμών για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και των διαφόρων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν αυξημένες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου και ο γίγαντας του φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, ενισχύει την παραγωγή και τις εξαγωγές του και λαμβάνει εγκρίσεις σε μεμονωμένες χώρες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Gazprom εκμεταλλεύτηκε την υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη και τη μειωμένη προσφορά αερίου από τους ανταγωνιστές της Ρωσίας.

Η Ρωσία – η οποία ήδη προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης – ενίσχυσε τις παραδόσεις το χειμώνα, ο οποίος ήταν ένας από τους ψυχρότερους στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, και συνεχίζει να μεταφέρει υψηλότερους όγκους αερίου ακόμη και μετά το πέρας αυτού.

Ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι η ρωσική εταιρεία αυτή τη στιγμή μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει συνήθως τους χειμερινούς μήνες, και αναμένει ότι η ζήτηση αυτό το καλοκαίρι θα είναι κοντά στα χειμερινά επίπεδα.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η προσφορά φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 6,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στις ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, ακόμη και μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Η ζήτηση στην Ευρώπη επομένως παρέμεινε υψηλή μετά το τέλος του χειμώνα. Πρώτον, επειδή τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου ήταν χαμηλά και δεύτερον επειδή ορισμένες από τις άλλες παραδοσιακές χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο έχουν μειώσει τις προμήθειες για διάφορα ζητήματα ή για λόγους συντήρησης σε εγκαταστάσεις.

Η Νορβηγία, ο σοβαρότερος ανταγωνιστής της Ρωσίας, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια απρογραμμάτιστη διακοπή στον τομέα του φυσικού αερίου Skarv και στο εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes τον Απρίλιο. Οι ροές στην Ευρώπη μειώθηκαν μετά την αποτυχία ενός συμπιεστή στο πεδίο Skarv στη Νορβηγική Θάλασσα.

Στο νότο από την άλλη πλευρά, η ροή φυσικού αερίου της Λιβύης από τον αγωγό Greenstream στην Ιταλία σταμάτησε στις 2 Απριλίου λόγω συντήρησης. Η συντήρηση αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, στις 18 Απριλίου, αλλά μέχρι σήμερα η επανάληψη της προμήθειας φυσικού αερίου έχει αναβληθεί αρκετές φορές, συνεπώς η Ιταλία δεν έλαβε αέριο από την Greenstream για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο.

Οι συνολικές εξαγωγές αγωγών της Αφρικής προς την Ευρώπη μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Ενώ η Gazprom ενισχύει τον εφοδιασμό της Ευρώπης και μετά το χειμώνα, έχει λάβει άδειες από τη Γερμανία για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 και μια πρώτη άδεια για το έργο στη Φινλανδία. Η Gazprom έχει επίσης ολοκληρώσει τη διοχέτευση βαθέων υδάτων για τη γραμμή 1 του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που σχεδιάζεται για τη σύνδεση της Ρωσίας με την Τουρκία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, η επταετής διαμάχη της Gazprom με την ΕΕ σχετικά με τα αντιμονοπωλιακά ζητήματα ενδέχεται σύντομα να λήξει. Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η ΕΕ θα μπορούσε να ανακοινώσει ήδη από το Μάιο μια διευθέτηση του ζητήματος με τη ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Gazprom θα μπορούσε να συμφωνήσει με δεσμεύσεις για την άρση των αντιμονοπωλιακών ανησυχιών, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν τέρμα στη διερεύνηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που ξεκίνησε το 2011.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η Ευρώπη είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές πηγές ενέργειας , κατά συνέπειαν τα οποιαδήποτε διπλωματικα…τσαλίμια μοιάζουν περισσότερο με στάχτη στα μάτια των αδαών….

loading...