Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΘΕΩΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!

Η θεωρία της «Τεχνολογικής Μοναδικότητας» είναι το «άγιο δισκοπότηρο» των επιστημόνων στο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πλέον στον τομέα της τεχνολογίας επιζητούν αυτή τη μοναδικότητα που αναφέρεται… στη σύνδεση του υπολογιστή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και η συνεργασία ύλης και μηχανής.

Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX δημιούργησε μια εταιρεία, με το όνομα Neuralink Corp, με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογίας μέσω της οποίας οι υπολογιστές θα μπορούν να συνδέονται με τους ανθρώπινους εγκεφάλους, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Neuralink ασχολείται με την αποκαλούμενη τεχνολογία «neural lace», που πραγματεύεται την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο τα οποία κάποια στιγμή ενδεχομένως να είναι σε θέση να «ανεβάζουν» και να «κατεβάζουν» σκέψεις, σημειώνει η WSJ.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη βελτίωση μνήμης, ή για την «ενίσχυση» ανθρώπων με επιπρόσθετη, τεχνητή νοημοσύνη.

H Neuralink έχει καταχωρηθεί στα μητρώα της Καλιφόρνια ως εταιρεία «ιατρικών ερευνών» από τον περασμένο Ιούλιο, και σκοπός του είναι η χρηματοδότησή της να προέλθει κυρίως από τον ίδιο, είπε στη WSJ άτομο ενημερωμένο για τα σχέδιά του.

Δεν είναι ακόμα σαφές τι είδους προϊόντα και συσκευές θα δημιουργεί η εταιρεία, αλλά άτομα που συμμετείχαν σε σχετικές συζητήσεις περιγράφουν μια στρατηγική παρόμοια με αυτές που ακολουθήθηκαν στην SpaceX και την Tesla- όπου αναπτύχθηκαν πρώτα νέες τεχνολογίες, αποδείχτηκε ότι λειτουργούσαν και μετά ακολούθησαν πιο φιλόδοξα εγχειρήματα.

Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη WSJ, η Neuralink προέβη σε προσλήψεις κορυφαίων ακαδημαϊκών του συγκεκριμένου χώρου, τα οποία ανέφεραν πως τα πρώτα προϊόντα θα μπορούσαν να είναι προηγμένα εμφυτεύματα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η επιληψία, η κατάθλιψη και άλλα…
Από πλευράς του, ο Μασκ έγραψε σε σχετικό tweet πως σύντομα θα γίνουν γνωστά περισσότερα μέσω της ιστοσελίδας WaitButWhy, σχολιάζοντας πως είναι δύσκολο να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, αλλά «ο υπαρξιακός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να μην το κάνεις».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μαξ Χόντακ, που φέρεται να είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εταιρείας, αλλά, αναφερόμενος στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται, το χαρακτήρισε «εμβρυακό».
Ακριβώς όπως στην ταινία…
Όλη αυτή η ανωτέρω υπόθεση πάντως και τα γεγονότα που αποκαλύπτονται με το σταγονόμετρο, θυμίζουν σκηνές και διαλόγους από την ταινία «ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» σε σκηνοθεσία του Γουόλι Φάιστερ.
Η όλο και πιο στενή σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές και την τεχνολογία αποτελεί αντικείμενο όχι μόνο μελέτης σπουδαίων επιστημόνων (όπως του Ray Kurzweil ή του Nick Bostrom) αλλά και προβληματισμού της ευρύτερης κοινότητας των ανθρώπων.
Ο αυθεντικός τίτλος «Transcendence=υπερβατικότητα» της ταινίας ανακοινώνει ευθύς εξαρχής και την κεντρική ιδέα του σεναρίου: πρόκειται για τη σύλληψη και κατασκευή ενός επαναστατικού μοντέλου ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα είναι ικανός να σκέφτεται και να αισθάνεται.
Αντιγράφοντας δεδομένα της ανθρώπινης συνείδησης, η «έξυπνη» αυτή μηχανή θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια σούπερ-νοημοσύνη, υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα «μέτρα και σταθμά», στοχεύοντας στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του ανθρώπου, ακόμη και στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...