ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΝΤΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Μετά από 3 μέρες διεξαγωγής, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 08/05 το Ποινικό Δικαστήριο των 9 απολυμένων του Φούρνου του Λάμπρου, με  ομόφωνη απόφαση υπέρ της αθώωσής τους. Οι απολυμένοι εδώ και 3 χρόνια φέρουν τις βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
και εκβιασμό της εργοδοσίας, μετά από αγωγή που έκανε η ίδια εναντίον τους.  Συγκεκριμένα η κατηγορία υποστήριζε, πως οι τότε εργαζόμενοι απειλούσαν την εργοδοσία με «καταστροφή» της επιχείρησης, σε περίπτωση που δεν τους καταβληθεί το ποσό των 300.000 ευρώ! Προφανώς τα κατασκευασμένα στοιχεία και οι «μάρτυρες» κατηγορίας, που στήριζαν τη θεωρία αυτή, δεν μπόρεσαν να πείσουν ούτε το αστικό δικαστήριο, καθώς έπεφταν σε αντιφάσεις  (οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας κρίθηκαν αναξιόπιστοι ) και οι κατηγορίες καταρρίφθηκαν.
Η υπόθεση στον Φούρνο του Λάμπρου είχε ξεκινήσει ήδη από το 2014, κι ο αγώνας των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα, έχει αγκαλιαστεί από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Απέναντι στην κατάσταση αυτή η εργοδοσία αντέδρασε με εκδικητικό τρόπο, προχωρώντας στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν.
Η αθώωση των απολυμένων είναι νίκη απέναντι στην εκδικητική στάση της εργοδοσίας σε όσους σηκώνουν το κεφάλι και δεν δέχονται να δουλεύουν στο καθεστώς που επιβάλει η ίδια. Είναι νίκη για το κίνημα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που μπορεί να διαστρεβλώνεται και να παρουσιάζεται ως συμμορίες, τρομοκράτες κ.α.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη μας στους απολυμένους και στις επόμενες μάχες, και η στάση τους θέλουμε να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την μαύρη, ανασφάλιστη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ . Καλούμε όλους του συναδέλφους να σηκώσουν κεφάλι μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωθούν στο σωματείο.
Στις 28/06 εκκρεμεί κι η τελευταία ποινική Δίκη, με αγωγή του εργοδότη ενάντια σε 3 πρώην εργαζόμενους, για ψευδή κατάθεση στο ΙΚΑ. Οι υποθέσεις για τις εργατικές διαφορές και τις απαιτήσεις των εργαζομένων έχουν ολοκληρωθεί, και περιμένουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

loading...