Οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ: Όλα τα επίσημα αποτελέσματα

Μεταξύ 5,90% (Πειραιώς) και 9,69% (Alpha) η κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, όπως ανακοίνωσε ο SSM.

Κεφαλαιακή επάρκεια μεταξύ 5,90% (Τρ. Πειραιώς) και 9,69% (Alpha Bank) έχουν οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι τράπεζες αποφεύγουν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση, όπως ακριβώς περίμενε η χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες δείχνουν ότι η μέση μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο καλύπτει τριετή περίοδο και βασίζεται σε υπόθεση για στατικούς ισολογισμούς, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισεκ. ευρώ. Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 ποσοστιαίες μονάδες για την Eurobank, 9,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) και 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τέσσερις τράπεζες υπεβλήθησαν σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με βάση την ίδια μεθοδολογία και προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκαν στην αντίστοιχη άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σε επίπεδο ΕΕ, αλλά με συντομευμένο χρονοδιάγραμμαπροκειμένου η άσκηση να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για τη στήριξη της Ελλάδος τον Αύγουστο.Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας.

Τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν κατά κύριο λόγο από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

Πιστωτικός κίνδυνος: ενώ υπό το βασικό σενάριο η αρνητική επίδραση του πιστωτικού κινδύνου στους δείκτες κεφαλαίου CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 260 μονάδες βάσης, υπό το δυσμενές σενάριο αυξήθηκε στις 850 μονάδες βάσης.

Καθαρά έσοδα από τόκους: τα καθαρά έσοδα από τόκους υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά 22,5% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.

Τα σενάρια της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες προβολές για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

O SSM επισημαίνει ότι λόγω της υπόθεσης για στατικούς ισολογισμούς, οι εκποιήσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017 δεν ελήφθησαν υπόψη στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιακοί δείκτες να είναι χαμηλότεροι από ό,τι θα ήταν εάν αυτές οι εκποιήσεις με θετική κεφαλαιακή επίδραση είχαν ληφθεί υπόψη στην τελική επίδραση.

Η διαφορά μεταξύ του αρχικού επιπέδου κεφαλαίου CET1 και του εκτιμώμενου κεφαλαίου CET1 για το 2020 για την Eurobank δεν συμπεριλαμβάνει αρνητική επίδραση 250 μονάδων βάσης που σχετίζεται με τη σταδιακή κατάργηση προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου που είχαν εκδοθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Αυτές οι προνομιούχες μετοχές μετατράπηκαν σε μέσα της κατηγορίας ΙΙ τον Ιανουάριο του 2018 και λόγω της υπόθεσης για στατικούς ισολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν στα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΟΛΑ ΚΑΛΑ Ε? ΕΧΩ 290 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 67 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ ΔΟΛΛΑΡΙΑ.ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΩ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΩ? ΔΡΑΧΜΗ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΕΛΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Η ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΦΑΛΗΡΙΣΕ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΔΡΑΧΜΗ. ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΞΩ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..."ΣΑΛΙΟ"...

   ΤΟ ΠΙΟ..."ΑΣΤΕΙΟ" ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΤΑ..."CAPITAL CONTROL" ΠΟΥ ΜΑΣ..."ΦΟΡΕΣΑΝ" ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ..."ΠΑΡΑΝΟΜΑ", ΚΑΘ' ΟΤΙ..."ΠΕΡΑΣΑΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ..."ΕΠΕΒΑΛΑΝ"....

   ΕΙΝΑΙ "ΠΑΡΑΝΟΜΗ", ΚΑΘ' ΟΤΙ ΜΑΣ ΤΑ "ΕΠΕΒΑΛΑΝ" ΜΕ..."ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ" ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ΓΙΑ...40 ΗΜΕΡΕΣ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΒΟΥΛΗ" ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ 40 ΗΜΕΡΩΝ, ΕΙΝΑΙ... "ΑΚΥΡΗ" ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ..."ΚΑΡΑ-ΠΑΡΑΝΟΜΗ"...

   ΤΩΡΑ, ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ "ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ" ΕΜΕΙΣ ΟΙ..."ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ", ΜΕ..."ΑΠΟΨΗ" ΒΕΒΑΙΑ, ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ..."ΣΩΒΡΑΚΑ", ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΚΡΩΣ..."ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ" ΚΙ' ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ...

   ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΕΜΑΣ ΤΑ..."ΧΑΙΒΑΝΙΑ" ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ...ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ...

   ΜΑΣ ΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ..."ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ" ΤΟΝ..."ΣΑΛΛΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ..."ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ" ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΤΑ "ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ" ΚΑΙ ΤΑ..."ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ" ΚΙ' ΟΜΩΣ ΟΙ... "ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ" ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ... "ΗΔΗ ΠΑΡΕΙ"...

   ...ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ..."ΑΠΟΨΗ" ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ..."ΠΙΑΣΙΑΡΙΚΗ" ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΝΕΤΩΣ ΤΗΝ..."ΦΡΑΠΕΔΙΑ" ΜΑΣ, ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΝΑ...ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ..."ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ, "ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ" ΟΤΙ, Ο..."ΣΩΡΡΑΣ" ΕΙΝΑΙ..."ΥΠΑΙΤΙΟΣ" ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...

   ΕΥΤΑΞΙΑΣ

   Διαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]