Συμπέρασμα-σοκ από Πανεπιστήμιο της Αριζόνα: Ο άνθρωπος προκαλεί τον καρκίνο στα άγρια ζώα!

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα που είναι σίγουρα δύσκολο να αποδεχτούμε: πως είναι ο άνθρωπος αυτός που προκαλεί τέτοιες αλλαγές στο περιβάλλον, οι οποίες προξενούν  καρκίνο στους πληθυσμούς των άγριων ζώων.

Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του καιρού του και να επιβιώσει, ο άνθρωπος μεταμορφώνει το περιβάλλον του με τρόπους που είναι κατάλληλοι αποκλειστικά για τον ίδιο, προκαλώντας ολότελα αρνητικές επιπτώσεις σε «πολλά είδη και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου», μας λένε.

«Ξέρουμε ότι κάποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους αλλάζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούνε -σε αυτή την περίπτωση, τα ανθρώπινα κύτταρα-, ώστε να το κάνουν πιο κατάλληλο για τους εαυτούς τους», διαβάζουμε στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution».

Η μελέτη διατυπώνει το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν στους αυξημένους καρκινικούς δείκτες της άγριας ζωής μέσω απελευθέρωσης ακτινοβολίας από ραδιενεργά ατυχήματα, απώλειας της γενετικής ποικιλίας, αλλαγών στις διατροφικές πηγές και της πανταχού παρούσας ανθρώπινης μόλυνσης (από το πλαστικό και τη φωτορύπανση μέχρι και τα χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας).

«Ο καρκίνος εντοπίστηκε σε όλα τα είδη τα οποία έψαξαν οι επιστήμονες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι γνωστό πως επιδρούν ισχυρά στους καρκινικούς δείκτες των ανθρώπων. Έτσι, αυτή η ανθρώπινη επίδραση στο άγριο περιβάλλον μπορεί να επιδρά ισχυρά στη γενίκευση του καρκίνου στους άγριους πληθυσμούς μέσω επιπρόσθετων συνεπειών στη λειτουργία του οικοσυστήματος», καταλήγει η μελέτη.

Ο άνθρωπος μολύνει το περιβάλλον με ραδιενέργεια (το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα είναι εδώ σταθμοί), καταστρέφει τη βιοποικιλότητα της φύσης αλλά και τις τροφικές πηγές των ζώων, όταν δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με χημικά και φωτορύπανση, παράγοντες που όλοι τους συνδέονται με εμφάνιση καρκίνων.

loading...

1 thought on “Συμπέρασμα-σοκ από Πανεπιστήμιο της Αριζόνα: Ο άνθρωπος προκαλεί τον καρκίνο στα άγρια ζώα!

  1. Ο ανθρωπος ειναι ο καρκινος της φυσης…

Comments are closed.