Όνειρο είναι, ξυπνάτε!

Θανάσης Μαυρίδης

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι. Μόλις απολαύσατε ένα σκηνοθετημένο σκετς με θέμα «τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν θα αναλάβουν την εξουσία οι κομμουνιστές».
Ζητούμε συγνώμη για ορισμένες σκληρές σκηνές, αλλά οι δημιουργοί του έργου επιχείρησαν να μεταφέρουν την δράση σε ένα πιθανό ρεαλιστικό πλαίσιο. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και σκεφτείτε ότι ευτυχώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Οι δημιουργοί, λοιπόν, δανείστηκαν στοιχεία από τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης και τις ορφανές μετασοβιετικές εμπειρίες του σοσιαλισμού στην λατινική Αμερική. Επέλεξαν ένα φιλολαϊκό προφίλ για τον Αλέξη Τσίπρα, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά του Ανδρέα Παπανδρέου, του χάρισαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσαν στην προσομοίωση νέα και άφθαρτα πρόσωπα, όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην Ελλάδα αν αναλάβει την εξουσία ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει ένα σοσιαλιστικό πείραμα; Όπως είδατε και στο σκετς, οι δημιουργοί του πιστεύουν πως όχι. Ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Οικονομία, θα φέρει τα capital controls και θα κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η ρεβάνς της ελληνικής Αριστεράς στον χαμένο εμφύλιο, αν και εφόσον το σενάριο του έργου γινότανε πραγματικότητα; Το ίδιο το έργο που μόλις είδατε λέει πως όχι. Επειδή τα πάθη του Εμφυλίου έσβησαν από τα δύο μεγάλα κόμματα, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός καθεστώτος, το οποίο όμως σύντομα θα αποκάλυπτε την γύμνια του, τόσο του ιδίου όσο και των εμπνευστών του. Επειδή ακριβώς οι άνθρωποι που θα κυβερνούσαν έχουν μόνο ακούσματα και όχι την εμπειρία του εμφυλίου.

Αλλά όλα αυτά δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να μας απασχολούν, παρά μόνο ως ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν μπορεί αυτός ο λαός να επιλέξει την αυτοκτονία του. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν μετά από όσα έχουν ήδη συμβεί δεν μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα;

Κυρίες και κύριοι, καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας για το δεύτερο έργο της βραδιάς. Μία ακόμη επίδειξη του ταλέντου που σήμερα ξεδιπλώνουν οι δημιουργοί μας. Ο τίτλος του έργου είναι «Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας»…

loading...