Ποιοί προσπαθούν να ρίξουν τον Τσίπρα στην… παγίδα της λίστας στις ευρωεκλογές;

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, για το αν στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019 θα ισχύει η λίστα ή ο σταυρός προτίμησης, ανοίγει ευρύτερο ζήτημα αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα.

Και το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να πέσει σε… παγίδα, επιλέγοντας να αλλάξει το σύστημα που εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές του 2014, με εκλογή μέσω σταυρού προτίμησης, και να το αντικαταστήσει με λίστα.

Στη μακρά περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η λίστα λειτούργησε ως όπλο στα χέρια του εκάστοτε αρχηγού ενός κόμματος. Του έδινε την ευχέρεια να καταρτίζει εκλογικούς συνδυασμούς με πρόσωπα της αρεσκείας του, επομένως και της επιρροής του.

Έτσι, μπορούσε να ελέγξει καλύτερα την κοινοβουλετική ομάδα του κόμματός του, όπως αυτή θα προέκυπτε μετά τις εκλογές. Σε επίπεδο μάλιστα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η λίστα λειτούργησε ακόμη περισσότερο προς την παραπάνω κατεύθυνση, οδηγώντας σε αμιγώς αρχηγικούς συνδυασμούς για τις Βρυξέλλες.

Μια ενδεχόμενη υιοθέτηση της λίστας αντί του σταυρού προτίμησης από τον Αλέξη Τσίπρα, για τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, θα τραυματίσει πολλαπλώς τον Πρωθυπουργό. Πολιτικά και επικοινωνιακά.

Απ’ τη μια θα τον φέρει σε αντίθεση με παλαιότερες δικές του εξαγγελίες, αλλά και με τον πυρήνα της πολιτικής ρητορικής της Κεντροαριστεράς, και αφετέρου θα του “καρφιτσώσει” την εικόνα του πολιτικού αρχηγού, ο οποίος… αγχώνεται να ελέγξει τους βουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, ποιοί… παγιδεύουν, έστω και άθελά τους, τον Αλέξη Τσίπρα, στη στρατηγική της λίστας για τις ευρωεκλογές. Και εξ αντανακλάσεως, τον “κονταίνουν” επικοινωνιακά και πολιτικά.

http://ysterografa.gr/

loading...

1 thought on “Ποιοί προσπαθούν να ρίξουν τον Τσίπρα στην… παγίδα της λίστας στις ευρωεκλογές;

  1. Δεν αγχώνεται αυτός για το ποιος θα βγει ευρωβουλευτής , αλλά πως θα κρατήσει την ΚΑΡΕΚΛΑ , την ευρωβουλή την έχει γραμμένη

Comments are closed.