Ένοχος ο Μαντέλης για τα 450.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens

Ο κ. Μαντέλης έλαβε τα χρήματα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ από τη Siemens – «Εκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά» είπε ο συνήγορος του πρώην υπουργού – Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη για το αδίκημα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά στο «δώρο» των 450.000 γερμανικών μάρκων που ο 73χρονος πρώην υπουργός έλαβε από την εταιρεία Siemens.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντέλης έλαβε τα χρήματα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα χρήματα δόθηκαν στον πρώην υπουργό σε δύο δόσεις, η πρώτη το 1998 και η δεύτερη το 2000 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και κατέληξαν σε λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντέλη. Ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος».

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου όπως και του συνεργάτη του πρώην υπουργού Αρ.Μαντά.
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας. Επίσης, ζήτησαν ο κ. Μαντέλης να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 4312, καθώς όπως είπαν επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα.

«Εκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά», ανέφερε ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Γιάννης Ηρειώτης. Την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4312 ζήτησαν και οι συνήγοροι των άλλων δυο κατηγορουμένων, σημειώνοντας πως και εκείνοι συνέναισαν στην επιστροφή των χρημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που αρνείται ότι δωροδοκηθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία, σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή.

Η δίκη είναι σε εξέλιξη και πλέον αναμένεται η απόφαση των δικαστών για τις ποινές.

loading...