Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία: 30 Μαΐου 1941

Στις 30 Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία, πλήττοντας το γόητρο των Γερμανών κατακτητών. Με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Ευρώπη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-nazistiki-simaia-katevainei-apo-ti… την εκπομπή «Οι εκπομπές που αγάπησα – Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας».

Οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης θυμούνται τα γεγονότα που προηγήθηκαν εκείνης της ιστορικής βραδιάς, εξηγούν πώς ξεκίνησε η ιδέα να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, περιγράφουν τη διαδρομή και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, αλλά και τα συναισθήματά τους όταν κατάφεραν τελικά να ανέβουν στον Βράχο της Ακρόπολης. «Αισθανθήκαμε ότι είμαστε απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας», τονίζει συγκινημένος ο Απόστολος Σάντας. «Αυτή η ιστορία δεν ανήκει πια σε μας. Ανήκει στο λαό μας, στο έθνος μας», συμπληρώνει ο Μανώλης Γλέζος. Αποκαλύπτουν όμως και άγνωστα παρασκήνια εκείνης της βραδιάς, όπως τη συνάντησή τους με τον αστυφύλακα Παναγιώτη Βουτόπουλο, ο οποίος, παρόλο που την επόμενη μέρα κατάλαβε ποιοι ήταν, δεν πρόδωσε το μυστικό τους.

Μιλούν επίσης, ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο οποίος θυμάται τη συνάντησή του με τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα την επόμενη μέρα της επιχείρησης και ο Κώστας Μικρουλέας, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που δέχτηκε ο πατέρας του, εισαγγελέας Ηλίας Μικρουλέας, προκειμένου να παραδώσει στους Γερμανούς τους δράστες για να εκτελεστούν.
Στην εκπομπή προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες ώρες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, από τη μάχη της Κρήτης, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ ακούγεται η τελευταία ελεύθερη εκφώνηση του Κώστα Σταυρόπουλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, την ώρα που οι Γερμανοί ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι της Αθήνας.

loading...

12 thoughts on “Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία: 30 Μαΐου 1941

  1. Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΣΤΟΛΗ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ "ΗΡΩΕΣ" ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ. ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΓΑΝ ΟΕΟ ;;;; ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ.

  2. ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΚΕ .ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ .ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ?
    ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ,ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ .ΑΞΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ? ΜΑΛΟΝ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΔ !ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΘΣΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ -ΠΑΤΡΙΔΑ -ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΕΛΛΑΔΑ!!!ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΙΔΟΥΝ ΚΣΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΤΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ.

  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  4. ΜΑΛΟΝ ΕΝΟΕΙΣ ΤΟ ^ΘΡΗΣΚΕΙΑ ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΕΛΛΑΔΑ^ ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΥΜΝΟ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.

  5. ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΥ ΕΠΛΗΓΗ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΑΝ ΦΕΡΕΤΖΕΔΕΣ.ΔΕΝ ΝΤΡΑΠΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΑΧΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ .ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ Ή ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΜΠΙΧΛΙΜΠΙΔΙΑ .ΕΛΕΟΣ 77 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΑΝΟ ,Ε ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΔΕΝ ΧΩΝΕΤΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ,ΑΝΤΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΛΙ .

  6. ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΗ Ο Μ.ΓΛΕΖΟΣ κ Α.ΣΑΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ!!!!! ΚΑΙ ΩΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΑΘΟΥΝ ΜΙΘΟΥΣ!!! ΕΓΩ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΝΟΡΗΖΩ ΠΟΛΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ!!! ΟΥΔΗΣ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΑΝΕΒΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΩ ΤΙΧΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΚΑΙ ΛΙΟΣ ΠΕΤΡΟΤΗΧΟΣ!!!! ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΗΤΕ ΜΟΝΟΙΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΗΣΤΟΣΕΤΕ ΠΟΣ Ο ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΣ Μ.ΓΛΕΖΟΣ ΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΜΗΘΙΑ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΑ ΙΡΩΑ!!! ΕΓΩ ΤΩΝ ΛΕΟ ΑΛΙΤΑΡΑ ΑΠΑΤΕΟΝΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΝ ΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΟΙ?Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ?

  8. ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΜΙΑ ΖΩΗ?

  9. ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΕΥΖΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΗΡΩΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΑΝΤΑ?ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΕΙΘΗΝΙΟΥΣ?

  10. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΩΜΑΛΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΥΤΣΟΘΗΚΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝ ΠΟΥ ΝΑ ΣΚΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΥΝΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΡΑΑΑΤΣΣ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΠΕΤΑΞΕ ΑΛΛΑ ΠΟ ΤΗΝ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΤΙ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΖΕΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΤΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟ ΠΟΥΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΝ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΙΡΟΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΠΕΤΑΞΕΙΣ ΕΞΩ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ? ΕΝΤΑΞΕΙ ΓΑΜΙΕΤΕ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΔΩΜΕΝΗ Η ΠΟΥΤΣΑ ΧΛΑΑΑΤΣΣΣ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΕΛΛΗΝ ΟΚ ΡΙΞΤΗΣ ΚΙΈΣΥ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥΤΣΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΥΛΩΣΕΣ ΧΥΣΤΗΝ ΣΤΑ ΚΩΛΟΒΑΡΔΟΥΛΑ ΝΑ ΠΕΙ ΑΧΧΧ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΕ ΣΑΠΙΕ ΚΟΠΡΙΤΗ. ΠΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΕΞΩ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ. ΑΙΝΤΕ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΥΦΤΟ ΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΚΙ'ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΓΑΜΗΣΩ ΤΗΝ ΓΚΟΥΡΛΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΙ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΓΥΦΤΟΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΑΦΝΙ ΤΟ ΦΙΛΌΞΕΝΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.

  11. Ακου ρε κατι νουμερα που μπλξαμε εδω μεσα.Αυτος ο καλοπερασακιας αεργος τιποτα δεν εκανε στην ζωη του ποτε σηκωθηκε και πηγε στα τιρανα και μυξοκλαιγε απανω απο το κουφαρι του εβρεν χοτζαμε με σηκωμενο τον αριστερο γρονθο και κλααμαα που ψωφησε ο χοτζας την στιγμη που εσφαζε τους Ελληνες της βορειου ηπειρου απο μτην αλλη θα μου πεις ομογαλακτος του και αυτος σηκωθηκε και πηγε στην β.κορεα με τα λεφτα του ελληνικου λαου και μυξοκλαιγε και αυτος πανω στο λειψανο του κιμ ιλ σουνγκ λες και ειχαμε καμια δουλεια εμεις με τον τρελο Κουμμουνιστη δικτατορα ηταν βλεοεις γειτονας μας. Που τουσ βρηκαμε ρε πουστη ολους αυτους? αυτος δε μεγακωσε με κασκαβαλ του τσαουσεσκου και ενια εχει ο μηνας……τοσο ξευτιλα ρε γαμωτο και τα πληρωνουμε αυτα τα σκυβαλα ακομα? ποσο ρε ? ποσο?

  12. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΞΕΚΛΗΡΙΖΑΝ ΧΩΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ, ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!! ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ!!!

Comments are closed.