Στουρνάρας: Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη διερεύνηση της «υπόθεσης των 10»

Η κυβέρνηση φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας- «Θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, επισήμανε

Σκευωρία και φθηνό κομματικό παιχνίδι χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis -«υπόθεση των 10», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.

Όπως είπε, επίσης, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής της Βουλής το αρνήθηκε. Εκτίμησε ότι το αρνήθηκε, “κατά την άποψή μου, το αρνήθηκε”, παρά την περί του αντιθέτου ρητή συνταγματική επιταγή, για τρεις λόγους:

-Πρώτον, επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας.

Διότι -όπως είπε- αν προχωρούσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, αν καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα αποκαλύπτονταν οι ψευδομαρτυρίες, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι εκκρεμότητες των μαρτύρων με τη Δικαιοσύνη ή τη Φορολογική Διοίκηση, οι ακυρότητες του καθεστώτος προστασίας, οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν προκειμένου να πουν αυτά που είπαν, οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης και, τελικά, η σκευωρία.

“Θα αποκαλυπτόταν, δηλαδή, ότι αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Έτσι θα κατέρρεε και το σαθρό επικοινωνιακό οικοδόμημα που χτίζεται ενάμιση χρόνο τώρα, με διαρροές, με «παπαγαλάκια», με δήθεν συνταρακτικές αποκαλύψεις που όλο έρχονται αλλά τελικά αναβάλλονται, με δήθεν παχυλούς λογαριασμούς και πολυτελή ακίνητα στο εξωτερικό που όλο ανακαλύπτονται αλλά τελικά δεν βρίσκονται” είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Δεύτερον, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η Επιτροπή “ένιψε τας χείρας της” επειδή εκτιμήθηκε ότι η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης, που είχε αρχίσει, ευθύς αμέσως με το που έγινε αντιληπτό ότι στοιχεία και λογαριασμοί δεν υπάρχουν, να εξαερώνεται, και ότι έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη.

-Τρίτον, επισήμανε ότι αυτό συνέβη, επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και “μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση”.

Γι` αυτούς τους λόγους “δυστυχώς” όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η πλειοψηφία της Επιτροπής αντί να προστατεύσει τους θεσμούς γενικά και τη Δικαιοσύνη ειδικότερα, επέλεξε να σηκώσει «τα χέρια ψηλά» στη συκοφαντία, παρατείνοντας τις καταστροφικές για τη Δημοκρατία συνέπειες της.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Γιάννη Στουρνάρα

-Η «υπόθεση των 10», λοιπόν, η μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης, θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα, πλήττοντας βάναυσα το θεσμικό της υπόβαθρο, ερχόμενη αμέσως μετά τη γνωστή «υπόθεση Γεωργίου», η οποία επίσης προκάλεσε και προκαλεί ακόμα, την υποβάθμιση των θεσμών και του Κράτους Δικαίου.

Δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα κατηγορούμενα στη Βουλή, δύο πρώην Πρωθυπουργών συμπεριλαμβανομένων, να ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους όπως και των συγγενικών τους προσώπων, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται.

Όσον αφορά τον ίδιο, ως κατέχων θεσμική θέση στο εξωτερικό, αντιμετώπισε περαιτέρω συνέπειες και διεθνή δυσφήμηση “απ` όσους ανέλαβαν να συντηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας για κομματικά οφέλη εις βάρος της αλήθειας και του συμφέροντος της χώρας”. Είπε συγκεκριμένα ότι ο κ. Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στον κ. Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ρωτώντας τον, εάν η ΕΚΤ «είναι ενήμερη για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» και «Τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της. Υπονόησε έτσι ότι μετά τις μαρτυρίες των κουκουλοφόρων μαρτύρων, δεν μπορεί πλέον να παραμένω στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

“Πήρε, βέβαια, την απάντηση που του άξιζε από τον κ. Ντράγκι, που απάντησε πως: Πρώτον, ότι το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ισχύει και για Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών. Δεύτερον, ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΚΤ, ένας Διοικητής του Ευρωσυστήματος μπορεί να παυθεί, μόνο αν καταδικαστεί αμετάκλητα, για σοβαρό παράπτωμα. Τρίτον, ότι σε περίπτωση που παυθεί χωρίς να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρό παράπτωμα, η ΕΚΤ θα προσφύγει αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

“Παραμένει όμως το γεγονός ότι Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιου είδους ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει βάναυσα τον Διοικητή. Στην πραγματικότητα όμως δυσφημίζει βάναυσα τη Χώρα του, ευρωβουλευτής της οποίας φέρεται να αγνοεί το τεκμήριο της αθωότητας” (…) Ο εν λόγω ευρωβουλευτής φαίνεται να εύχεται και να προκρίνει, η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παραμένει κενή, και επομένως δεν θα υπάρχει και η ψήφος του μέχρι τη λήξη της θητείας του,δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

-“Επειδή, λοιπόν, η υπόθεση Novartis δεν σταματάει στη διαπόμπευση, την κατασυκοφάντηση και τη σπίλωση, αλλά κινδυνεύει να πλήξει καίρια τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και τα κίνητρά τους, και να τιμωρηθούν οι σκευωροί, και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, όποιοι κι αν είναι”, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Ότι:

-Πρώτον, κατέθεσε στις 4 Απριλίου 2018, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, έγκληση κατά των ανωνύμων μαρτύρων, με τις ονομασίες ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ, με καταγγελλόμενες πράξεις: ψευδορκία μάρτυρος, ψευδής καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Στο πλαίσιο της έγκλησης αυτής – όπως είπε ο κ. Στουρνάρας – σημειώνεται ότι δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη, στην οποία προέβη, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο, από την οποία η Νοβάρτις Ελλάς (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία του ομίλου Νοβάρτις) να προσπορίστηκε παράνομο περιουσιακό όφελος. Ακόμη, δεν αναφέρεται, ούτε προσκομίζεται οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο (πέραν των προαναφερθεισών καταθέσεων των αγνώστων μαρτύρων) από το οποίο να προκύπτει ότι έλαβε, άμεσα ή μέσω τρίτου, χρήματα ή οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Νοβάρτις Ελλάς (ή οποιασδήποτε άλλης εταιρίας του Ομίλου Νοβάρτις). Ακόμη, ως μόνη ένδειξη των παράνομων πράξεων “που δήθεν διαπράχθηκαν”, φέρεται η καθ` όλα νόμιμη και διαφανής επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας MINDWORK της συζύγου του, μέσω της οποίας, υποστηρίζουν οι εγκαλούμενοι ψευδομάρτυρες, ότι «ξεπλύθηκαν» τα χρήματα που δήθεν έλαβα για να προωθήσω τους σκοπούς της Νοβάρτις.

-Δεύτερον, κατέθεσε, στις 27 Μαρτίου 2018, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση-αναφορά σχετική με την ακυρότητα του καθεστώτος ανωνυμίας που παρασχέθηκε στους μάρτυρες, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της αξιοπιστίας τους, η σχέση τους με τη Νοβάρτις, η οικονομική τους κατάσταση και εν γένει τα κίνητρα και οι σκοποί τους.

“Από τα επιχειρήματα που προέβαλα σε αυτήν την αίτηση-αναφορά στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκύπτει σαφώς, και πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι οι εν λόγω μάρτυρες δεν έχουν τη δικονομική προστασία που παρέχει το άρθρο 45Β του ΚΠΔ, αφού δεν είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αντιθέτως, είναι μάρτυρες ανύπαρκτης αποδεικτικής αξίας και αυτό διότι και εμπλοκή είχαν στις ερευνώμενες πράξεις και σε ίδιον όφελος αποσκοπούσαν”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ιδίως στο εσωτερικό της Χώρας, οι αδιερεύνητες συκοφαντίες έχουν δημιουργήσει νοσηρό περιβάλλον “για να παίζουν φτηνό κομματικό παιχνίδι, χωρίς κανόνες, διάφοροι, εις βάρος της τιμής και της αξιοπρέπειάς των προσώπων που συκοφαντούνται και, το χειρότερο εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας”.

-Μεταξύ πολλών άλλων περιπτώσεων, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προς επίρρωση των λεγομένων του, “ξεχώρισε” την τοποθέτηση του προϊστάμενου του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, επειδή πρόκειται για στέλεχος σχετικά ψηλά στην κυβερνητική ιεραρχία και με θεσμικό ρόλο, “προκαλώντας για το λόγο αυτό πολλές απορίες κι εντυπώσεις”. Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε στα Πρακτικά το απόσπασμα της ανάρτησης του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook και έθεσε το ερώτημα: “Αυτό είμαστε, λοιπόν, για κάποιους από σας κύριοι και κυρίες βουλευτές; Γι’ αυτό έχει υπάρξει αυτή η σκευωρία; Επειδή είμαστε «εμείς» και εσείς είσαστε «εσείς»; Επειδή είμαστε η «ελίτ» που σας «μπαγλάρωνε, σας δίκαζε και σας καταδίκαζε;» και αναρωτήθηκε “εν ονόματι ποιας άφρονης μικροκομματικής και φασίζουσας σκοπιμότητας ανασύρεται ως επιχείρημα, με καμβά την υπόθεση Νοβάρτις, ο εμφύλιος σπαραγμός του 1944-1949 στο δημόσιο διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση”.

-“Είμαι σίγουρος ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, αν ζούσαν θα ήταν περήφανοι για την επούλωση των εμφύλιων πληγών μετά τη Μεταπολίτευση και την ποιότητα της Δημοκρατίας που έχει κατακτηθεί” είπε. “Ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, για παράδειγμα, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περήφανος να βλέπει στα έδρανα της Κυβέρνησης, Υπουργό Οικονομικών τον ανιψιό του, απόφοιτο της Οξφόρδης, και άξιο συνάδελφο, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πατέρας μου, Θανάσης Στουρνάρας, απλός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Γραμματέας του ΕΑΜ Φθιώτιδας και Εύβοιας, που μεγάλωσε εμένα και τα αδέλφια μου κρυπτόμενος επί σειρά ετών, είμαι βέβαιος οτι θα ήταν περήφανος να βλέπει στη Διοίκηση της ΤτΕ και στο Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον υποφαινόμενο, επίσης απόφοιτο της Οξφορδης.

Και οι δύο όμως θα θλίβονταν βαθύτατα για την δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρείται, για την διχαστική, αταβιστική και φασίζουσα ιδεολογική παλινδρόμηση σε πολιτική ρητορική, σε μεθοδεύσεις και σε πρακτικές, που χαρακτηρίζουν την υπόθεση Νοβάρτις” ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας:

Ιδού πως, η αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας συντηρεί την εγκληματική ψευδολογία, συμβάλει στο να δημιουργηθεί στην κοινωνία η εντύπωση για γενικευμένη ανεντιμότητα του πολιτικού προσωπικού και των κρατικών λειτουργών της Χώρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κοινωνικό διχασμό πηγαίνοντας τη Δημοκρατία όχι δύο, αλλά πολλά βήματα πίσω.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο κ. Στουρνάρας είπε πως άσκησε τα καθήκοντά του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των «εδώ», σε βάρος του συμφέροντος «των απέναντι», όμως σημείωσε πως η «υπόθεση των 10» είναι σαφώς μια προσπάθεια να καταστούν «απέναντι» και «εχθροί», πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και ανεξάρτητοι λειτουργοί.

“Με τέτοια χαρακτηριστικά, λοιπόν, και μ` αυτή τη στόχευση, η υπόθεση των κατηγοριών που στάλθηκε στη Βουλή αποτελεί, εκτός από πολιτική αυταπάτη, μια σκευωρία, με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Σκευωρία, που καταρρακώνει τους θεσμούς και το κύρος της Δικαιοσύνης, μέρος της οποίας φαίνεται ότι «εργαλειοποιήθηκε» για την επίτευξη μικροκομματικών ωφελημάτων. Σκευωρία που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία” , είπε και κατέληξε:

«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση που έχετε και να προστατέψετε το κοινωνικό σύστημα από τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή να παραμείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι κατηγορίες, και να μετατραπεί, έτσι, σε θεσμό, με τη δική σας συμμετοχή, η συκοφαντία στο δημόσιο βίο της χώρας. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εκτρώματος” . 

loading...

1 thought on “Στουρνάρας: Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη διερεύνηση της «υπόθεσης των 10»

  1. ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΙΣΘΕ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΑΓΝΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ,ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Comments are closed.