Τα Σκόπια δεν δέχονται σύνθετη ονομασία για το εσωτερικό της χώρας: Θέλουν να επιβάλλουν το «Μακεδονία» με ύπουλο τρόπο

Nα αλλάξουν όνομα δίχως να αλλάξουν… όνομα θέλουν οι Σκοπιανοί και αναζητούν τρόπο για να ξεγελάσουν την ελληνική πλευρά για να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

Τα Σκόπια δεν επιτρέπουν στη διαδικασία να προχωρήσει προς μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση, επειδή δεν αποδέχονται τη σύνθετη αμετάφραστη ονομασία σε μια λέξη για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και τη συνταγματική αναθεώρηση, δύο θέματα πακέτο που για την Αθήνα αποτελούν κόκκινη γραμμή.

Ο μικρός πολυεθνικός γείτονάς μας επιμένει στο όνομα «Μακεδονία» για εσωτερική του χρήση και συμφωνεί σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό μόνο για τους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ).

Στο πιο δύσκολο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τα ΣκόπιαΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Νέα Σελίδα».

Μία διαπραγμάτευση η οποία επί της ουσίας ποτέ δεν πρόσφερε κάτι θετικό για την  Ελλάδα.

Επιδιώκουν δηλαδή την αντικατάσταση του «ΠΓΔΜ» (της προσωρινής ονομασίας για διεθνή χρήση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας), με μια άλλη μόνιμη δίχως να κάνουν πίσω σε κάτι άλλο.

Αυτό θα σήμαινε εάν το αποδεχόταν η χώρα μας, ότι με ελληνική σφραγίδα θα μπορούσαν να σφετερίζονται όλη την Μακεδονία στο διηνεκές. Η Ελλάδα όμως έχει κάνει σαφές ότι αυτά δεν γίνονται.

Είναι ανιστόρητο και αγεωγράφητο τα Σκόπια να ονομάζονται «Μακεδονία», από τη στιγμή που το κρατίδιο κατέχει ένα μικρό μέρος του γεωγραφικού χώρου της νεώτερης Μακεδονίας και η Ελλάδα το μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει το 51%, τα Σκόπια το 38%, η Βουλγαρία το 10% και η Αλβανία το 1%.

Επίσης, η αρχαία Μακεδονία, το βασίλειο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο εντός των ελληνικών συνόρων, ενώ η ΠΓΔΜ καταλαμβάνει την έκταση της αρχαίας Παιονίας που ονομάστηκε «Μακεδονία Δεύτερη» από τους Ρωμαίους μόλις στις αρχές του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα.

Η χώρα μας έχει αποδεχτεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια ότι η επικράτεια της σημερινής ΠΓΔΜ (τότε στη Σερβία) είναι έδαφος της γεωγραφικής περιοχής της σύγχρονης Μακεδονίας, όπως αυτή ορίστηκε από δυτικούς γεωγράφους στα μέσα του 19ου αιώνα.

Άρα, ιστορικά και γεωγραφικά, το πολυεθνικό κράτος που προέκυψε μόλις το 1991 από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν δύναται να υφίσταται ως να είναι η όλη «Μακεδονία», ή ακόμα χειρότερα ως ό,τι απέμεινε από αυτή.

Μάλιστα αυτό το τελευταίο είναι που συνιστά και την πρωταρχική πηγή του αλυτρωτισμού τους, ο οποίος μπορεί να ανάψει ως φιτίλι ανά πάσα στιγμή ανατινάζοντας τα δυτικά Βαλκάνια.

Είναι λοιπόν και ζήτημα ειρήνης και ασφάλειας να μην υφίσταται κράτος «Μακεδονία». Κράτος που θα λεγόταν, για παράδειγμα, «Γκορναμακεντόνια» (Gornamakedonija) είναι κάτι άλλο.

Οι γείτονες προσπαθούν να κερδίσουν τον διεθνή οίκτο ισχυριζόμενοι ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι υπαρξιακό και ταυτοτικό για εκείνους. Λένε ότι δίχως αυτό θα χαθούν.

Ταυτοτικό όμως και υπαρξιακό το «Μακεδονία» είναι πρωτίστως για τους Έλληνες, πράγμα που επίσης οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους οι διεθνείς εταίροι.

Επίσης το 1/3 του πληθυσμού τους, οι Αλβανοί, έχουν ταυτότητα και αδιαφορούν πλήρως για τη «μακεδονική», ενώ τα Σκόπια σπρώχνουν συνεχώς κάτω από το χαλί ότι τουλάχιστον 100.000 σλαβόφωνοι πολίτες τους έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια και άλλοι τόσοι βρίσκονται στην αναμονή.

Για ποια «μακεδονική ταυτότητα» άραγε πασχίζουν όταν συνωστίζονται στις ουρές για μια βουλγαρική υπηκοότητα, την οποία έχει πάρει μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός τους Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι;

Η Αθήνα θα προτιμούσε μικρότερη βουλγαρική διείσδυση. Ωστόσο, η «μακεδονική ταυτότητα» που λειτουργεί ως ανάχωμα στον εκβουλγαρισμό δεν μπορεί να εκχωρηθεί ως μη ελληνική.

Εδώ πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι ως «Σλαβομακεδόνες» η χώρα μας διαχρονικά δεν εννοούσε Σλάβους που ζουν στη Μακεδονία αλλά Μακεδόνες (Έλληνες) σλαβόφωνους.

Επιχειρώντας να πείσουν για την αγαθότητα των προθέσεών τους, απορούν γιατί μας ενοχλεί τόσο να λέγονται «Μακεδονία» μεταξύ τους, από τη στιγμή μάλιστα που δέχονται να αποκηρύξουν τους αλυτρωτισμούς και την καπήλευση της μακεδονικής αρχαιότητας.

Εδώ υπάρχει κακό προηγούμενο. Τα παρελθόντα χρόνια παρέκαμψαν το ΠΓΔΜ και κατάφεραν να αναγνωριστούν από μια σειρά κρατών ως «Μακεδονία», πράγμα που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν εάν τους αφήσουμε το όνομα δήθεν μόνο για εσωτερική χρήση.

Επίσης, δεν απαντούν σε απλά ερωτήματα όπως: Τι θα γράφουν οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους όταν βγαίνουν εκτός συνόρων, τα απολυτήρια των πανεπιστημίων τους, τα δημόσια έγγραφά τους, οι ιατρικές τους εξετάσεις, όταν αυτά κομίζονται στο εξωτερικό;

Επίσης, στην παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου που δεν γνωρίζει σύνορα, ποιες θα είναι οι καταλήξεις που θα χρησιμοποιούν στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων τους και το σημαντικότερο τι θα εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google στη λέξη «Macedonia»;

Η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 είναι πρακτικά ανεφάρμοστη στην παγκοσμιοποιημένη και δικτυωμένη οικουμένη του 2018.

Για αυτό και η Αθήνα επιμένει ότι μόνο με μια ονομασία σαν τη Gornamakedonija για όλες τις χρήσεις (erga omnes) μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι Σκόπια και Αθήνα είναι «αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» του σλαβόφωνου μέρους του πληθυσμού του.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στη «Νέα Σελίδα» τον διέψευσαν, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «δεν έχει πάρει τίποτα από αυτά». Όπως τόνισαν, «το τι θα πάρει, εάν υπάρχει κάτι, θα το συζητήσουμε αφού συμφωνήσει στο erga omnes και πάει παρακάτω η διαπραγμάτευση».

Πάντως είναι γεγονός ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες βάζουν «πλάτη» στους Σκοπιανούς. Τους λένε «κρατήστε γερά».

Αυτοί δεν νοιάζονται για τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα αλλά για τα εθνικά τους μικροσυμφέροντα.

Δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι προκαλούν διάφορες «αναμπουμπούλες» στα Βαλκάνια.

Έτσι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ ημερών ανέφερε ότι «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» το Σκοπιανό.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ παγωμένα απάντησε ότι «όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων» και αποσαφήνισε «για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο -και όχι από την Επιτροπή- όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της».

Αυτό που μάθαμε είναι ότι η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια την επόμενη κίνηση. «Η χώρα μας», όπως είπαν στη «Νέα Σελίδα», «δεν έχει κάτι άλλο να συζητήσει. Κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και περιμένει πότε θα πρυτανεύσει στην άλλη πλευρά η λογική και η διάθεση για συμβιβασμούς.

»Μέχρι τότε εμείς δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε. Εμείς εξάλλου μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για όσο χρειαστεί. Τα Σκόπια μπορούν;».

loading...

5 thoughts on “Τα Σκόπια δεν δέχονται σύνθετη ονομασία για το εσωτερικό της χώρας: Θέλουν να επιβάλλουν το «Μακεδονία» με ύπουλο τρόπο

  1. γιατι δεν στελνουν τον τρισεκατομμυριουχο ιθαγενη μογγολοσκοπιανο εξωναυτη ψωρρα 9666 να διαπραγματευτει
    με τον ομολογο του ομοθρησκο του ομοφυλο του σκατατζη
    βοθρατζη κουτσοτζια που ταιριαζουν και στο παχος να
    φανε και κανενα σκατζοχοιρο αυγολεμονο και καμια πατσα

  2. Η Τουρκία έτοιμη να «κατασπαράξει» την Ελλάδα και να την μοιράσει στους συμμάχους της – Βάλλει από παντού με κάθε τρόπο
    52
    SHARES
    Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2018, 7:21 μμ | Ανανέωση: Απρίλιος 24, 2018 στις 7:23 μμ

    Τελικά ο Αχιλλέας ήταν «αρχαίος Αλβανός» και η Τροία υπήρξε αλβανική ή μάλλον ακριβέστερα αλβανική πόλη; Αυτά τα απίστευτα ιστορικά ερωτήματα απαντούν οι γείτονές μας το τελευταίο διάστημα, επιχειρώντας μία άνευ προηγουμένου καπηλεία της αρχαιοελληνικής ιστορίας. Εκτός των Σκοπιανών, Αλβανοί και Τούρκοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν λίγη από την αίγλη της αρχαίας Ελλάδας προκαλώντας την χώρα μας και σε ιστορικό επίπεδο.

    Και αν το αλβανικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει τον Αχιλλέα ως Αλβανό(!) και την Τροία ως αρχαία αλβανική πόλη, ξεπερνά κάθε γραφικότητα κινούμενο στην σφαίρα της γελοιότητας η ανακήρυξη του 2018 από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «έτος Τροίας» αποτελεί μία συντονισμένη ενέργεια διεθνούς πολιτισμικής και τουριστικής προβολής της Τουρκίας.

    Αεροσκάφος με το «Δούρειο Ίππο» πετά σε όλο τον κόσμο

    Εδώ και τρεις ημέρες το επετειακό αεροσκάφος Airbus Α-321 του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, «Turkish Airlines«, με τον «δούρειο ίππο» ζωγραφισμένο στην άτρακτό του πετά σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας το «έτος Τροίας». Το γύρο του κόσμου, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, κάνουν και οι εικόνες με τις Τουρκάλες ντυμένες ως Ωραία Ελένη και τους Τούρκους να ποζάρουν με χιτώνες και χλαμύδες ως Πάρις μπροστά στο δούρειο ίππο του Οδυσσέα και φόντο την τουρκική σημαία.

    Το πρόγραμμα, «2018-έτος Τροίας», είναι πλέον γεγονός για τους Τούρκους, βασιζόμενο αποκλειστικά στην εκμετάλλευση και προβολή του Τρωικού πολέμου, όπως αυτός εξιστορείται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

    Στόχος η προσέλκυση εκατομμυρίων τουριστών τα επόμενα χρόνια στα Δαρδανέλια, όπου ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, ανακάλυψε το 1872 την ομηρική Τροία. Πρόκειται για την υλοποίηση της κεντρικής στόχευσης του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού στην κατεύθυνση αποκόμισης οικονομικών κερδών αλλά και πολιτισμικής αίγλης μέσου του διεθνούς brand name «Τροία».

    Αν και η αρχαία Τροία ανακηρύχθηκε το 1998 από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, η προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο εκτοξεύτηκε την χρονιά του 2004 όταν και προβλήθηκε η ομώνυμη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ με τον Μπράντ Πιτ να ενσαρκώνει το ρόλο του Αχιλλέα. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων η παραγωγή δώρισε τον δούρειο ίππο στην πόλη του Τσανάκαλε, με τις τοπικές αρχές να τον τοποθετούν στο λιμάνι και την ξύλινη κατασκευή του πολυμήχανου Οδυσσέα να επιτηρεί έως σήμερα τα στενά των Δαρδανελίων.

    troy_horse_1

    Ανοίγει το «Μουσείο της Τροίας»

    Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει τις πύλες το αμέσως προσεχές διάστημα το νέο εντυπωσιακό «Μουσείο της Τροίας» για να φιλοξενήσει τους «θησαυρούς της Τουρκίας», όπως αναγράφεται σε μεγάλες πινακίδες στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, που βρίσκεται στον λόγο Χισαρλίκ.

    Οι διάσημοι αστέρες που αποτελούσαν το καστ των ηθοποιών «Τροία» έχουν ήδη προσκληθεί να παραβρεθούν στην τελετή εγκαινίων του μουσείου. Μεταξύ αυτών, ο πρωταγωνιστής Μπράντ Πιτ, ο Ορλάντο Μπλουμ, που υποδυόταν τον Πάρι, η Ωραία Ελένη Νταϊάν Κρούγκερ και ο Ερικ Μπάνα, που ως Εκτορας σύρθηκε νεκρός στο άρμα του Αχιλλέα. Οι διοργανωτές της λαμπερής φιέστας έχουν προσκαλέσει και γνωστούς αθλητές για να συμμετάσχουν σε σκηνές αναπαράστασης των μαχών.

  3. Το Μουσείο της Τροίας κόστισε 15 εκατ. δολάρια

    Το νέο μουσείο έχει εμβαδόν 10.000τμ και η ανέγερσή του κόστισε 15εκατ. δολάρια. Το κτίριο έχει μινιμαλιστική σχεδίαση φιλοδοξώντας να εμπνεύσει στον επισκέπτη, που θα βρεθεί μπροστά από τις προθήκες των εκθεμάτων, εικόνες από τη μονομαχία Αχιλλέα – Εκτορα, που, κατά τον Όμηρο, έλαβε χώρα πίσω από τη δυτική πύλη του.

    Διαπραγματεύτηκαν επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων

    Η τουρκική κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες διαπραγματευόταν με μουσεία 44 χωρών αλλά και συλλέκτες έργων τέχνης την επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων από την Τροία, που είχαν κλαπεί κατά την διάρκεια των ανασκαφών τον 19ο αιώνα.

    Τελικώς το 2012 οι τουρκικές αρχές κατάφεραν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές να φέρουν πίσω ώστε να εκτεθούν στις προθήκες του νέου μουσείου της Τροίας 24 χρυσά στολίδια, μερικά εκ των οποίων ανήκαν στην περίφημη συλλογή της Ωραίας Ελένης και επί 125 χρόνια φιλοξενούνταν εκτός Τουρκίας. Η σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Τροίας όμως, ο επονομαζόμενος «θησαυρός του Πριάμου», μία συλλογή από εντυπωσιακά χρυσά αντικείμενα, όπλα ακόμα και ποτήρια, τα οποία πήρε μαζί του ο Σλίμαν στο Βερολίνο εξακολουθεί να εκτίθεται έως σήμερα στο μουσείο καλών τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα.

    Θα μας τρελάνουν: Ο Αχιλλέας ήταν… Αλβανός (Video)

    Τον τρωικό πόλεμο και τον Αχιλλέα βάζουν στο στόχαστρο αναθεωρητικής προσέγγισης της ιστορίας και της μυθολογίας Αλβανοί, που βαφτίζουν τα ομηρικά έπη ως μέρος της ιστορίας τους.

    Συγκεκριμένα σε ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν τον Αχιλλέα ως αρχαίο Αλβανό και την Τροία ως αρχαία αλβανική αποικία που δέχτηκε επίθεση από τους Έλληνες.

    Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο τρωικός πόλεμος έγινε από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην χώρα των Πελασγών δηλαδή των αρχαίων Αλβανών.

    Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι επιτέθηκαν εναντίον Αλβανών αποίκων που έμεναν στην Μικρά Ασία και φυσικά ο Αχιλλέας δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα.

    https://www.pentapostagma.gr/2018/04/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7.html

  4. NΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΤΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΜΙΤΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ.

  5. ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΩΣ ΤΩΝ ΣΛΑΥΟΑΛΒΑΝΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΥΟΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ…

Comments are closed.