Τι προκαλεί μόλις ένα λιπαρό γεύμα στις αρτηρίες

Άμεσες και δραματικές είναι οι μεταβολές που παρατηρούνται στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, ακόμη και σε απολύτως υγιή άτομα, μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε ανθυγιεινά λιπαρά, προειδοποιεί νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ένα τέτοιο γεύμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αρκεί για να «ανοίξει τον δρόμο» στην καρδιοπάθεια.

Κορεσμένα λιπαρά & καρδιαγγειακή υγεία
Είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα κορεσμένα λιπαρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καρδιοπάθειας. Μεταξύ άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή δυσκαμψίας των αρτηριών, και κατοπινού εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι βλάβες που προκαλούν τα ανθυγιεινά λιπαρά στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι προοδευτικές και επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών. Θα μπορούσε όμως μόνο ένα κακής ποιότητας γεύμα να το επηρεάσει αρνητικά;

Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν οι ερευνητές με τη νέα μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Laboratory Investigation.

Λιπαρά & ερυθρά αιμοσφαίρια
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τάιλερ Μπένσον από το Πανεπιστήμιο Αγκούστα, παρακολούθησαν 10 υγιείς άντρες, οι οποίοι είχαν καλή φυσική κατάσταση και φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο αίμα τους.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των πέντε ατόμων, εκ των οποίων η μία έπρεπε να καταναλώσει ένα μίλκσεϊκ με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η ακριβής ποσότητα λιπαρών που περιείχε το μίλκσεϊκ υπολογίστηκε αναλογικά προς το σωματικό βάρος κάθε άντρα. Η άλλη ομάδα κατανάλωσε ένα γεύμα με ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά ελάχιστη ποσότητα λιπαρών.

Τέσσερις ώρες μετά το γεύμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν βιοχημκό έλεγχο στους συμμετέχοντες, εστιάζοντας στην επίδραση των λιπαρών στα ερυθρά αιμοσφαίρια, δηλαδή τα κύτταρα που μεταφέρουν το οξυγόνο σε κάθε ιστό του σώματος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 25 τρις ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε άλλου κυττάρου.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παίζουν ζωτικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία κυρίως επειδή μεταφέρουν τα μόρια της χοληστερόλης και το οξείδιο του αζώτου διά μέσου του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτές οι δύο ουσίες επηρεάζουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Σοβαρές οι αλλοιώσεις στα ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω των λιπαρών
Στην ομάδα του μίλκσεϊκ, τα αποτελέσματα του βιοχημικού ελέγχου υπέδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Άλλαξε τόσο το μέγεθος όσο και το σχήμα τους, ενώ στη φυσιολογικά λεία επιφάνειά τους αναπτύχθηκαν μικρά «αγκάθια». Αυτά τα «αγκάθια», υπογραμμίζουν οι ερευνητές, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και ανοίγουν τον δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια αύξηση στα επίπεδα μιας κατηγορίας μορίων που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS), αύξηση που μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τέλος, από τα αποτελέσματα του ελέγχου διαπιστώθηκε και μια αύξηση στα επίπεδα ενός βλαβερού ενζύμου (μυελοϋπεροξειδάση – MPO) που θεωρείται ότι εμπλέκεται στην αθηροσκλήρωση και το έμφραγμα.

Αναστρέψιμη η βλάβη ενός μεμονωμένου λιπαρού γεύματος
Οι επικίνδυνες μεταβολές στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοφόρα αγγεία διαπιστώθηκαν 4 ώρες μετά την κατανάλωση του πλούσιου σε λιπαρά γεύματος, ωστόσο η επανάληψη του βιοχημικού ελέγχου 8 ώρες μετά το γεύμα έδειξε ότι η κατάσταση είχε επανέλθει στο φυσιολογικό.

Στην πράξη, τονίζουν οι ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι σε θέση να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μία μεμονωμένη… διατροφική ατασθαλία, αν όμως η υπερκατανάλωση βλαβερών λιπαρών είναι τακτική και πολυετής οι μεταβολές και οι βλάβες θα είναι μόνιμες.

http://medicalnews.gr

loading...