Τριπλό «αντάρτικο» από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -Πονοκέφαλος στο Μαξίμου

Αντιμέτωπος με τριπλή… «ανταρσία» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το πρωί, ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και ότι η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αντιρρήσεις σε τρία μέτωπα.«Το υπερπλεόνασμα 4% δεν δικαιολογεί «μαχαίρι» στις συντάξεις»

Το ένα μέτωπο, είναι το επικείμενο «μαχαίρι» στις συντάξεις από το 2019.

Κατά πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, πάνω από 10 βουλευτές υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν μπορούν να το κουβαλήσουν στις πλάτες τους, με δεδομένο ότι αργότερα θα ακολουθήσει και η προεκλογική περίοδος. Ενώ ειπώθηκε ότι τα μεγέθη της οικονομίας και συγκεκριμένα το υπερπλεόνασμα 4% της Eurostat για το 2017 δεν δικαιολογεί την περικοπή τους.

Σημειωτέον, ότι ο Νίκος Φίλης έχει κατά καιρούς διερωτηθεί για ποια έξοδο από τη λιτότητα μιλάμε,αν κόψουμε συντάξεις.

Οι σχέσεις Τσίπρα-Φίλη, αποτυπώνονται στις σημερινές φωτογραφίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ένας είχε γυρισμένη την πλάτη στον άλλο.

Παραδοχή Τσακαλώτου: «Υφεσιακό το υπερπλεόνασμα»

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να παραδέχθηκε στην συνεδρίαση της ΚΟ ότι το υπερπλεόνασμα «είναι υφεσιακό».

Γκρίνιες για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων

Το δεύτερο μέτωπο είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

Η παραδοχή Σταθάκη στη Βουλή ότι μετά το χρονικό όριο ασφαλείας των έξι ετών ο νομοθέτης δεν μπορεί να ακυρώσει τις οποίες απολύσεις του προσωπικού αποφασίσουν οι ιδιώτες των νέων μονάδων προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών που εκλέγονται στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Η κριτική τους δεν εστιάστηκε στην ουσία του ν/σ αλλά κυρίως στα ζητήματα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην διασφάλιση του τοπικού πόρου στις περιοχές όπου γίνεται χρήση λιγνιτικής ενέργειες.

«Παρακαλώ να υπάρξει σαφής διατύπωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο για ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους» είπε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης.

«Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες. Οτι προβλέπει μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δεν μοιάζει να είναι αρκετό» προειδοποίησε ο Κ. Σέλτσας, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο Γ. Θεοφύλακτος, από τη Κοζάνη τόνισε πως «Πρέπει να στηριχτούν οι περιοχές στη μεταλιγνιτική περίοδο. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τοπικός πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς όπως στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιούνταν για επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια, για να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια».

Δέκα βουλευτές διαφωνούν με αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Το τρίτο μέτωπο ήταν μάλλον… απροσδόκητο.

Αίφνης, δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς τον Αλ. Τσίπρα και την Θ. Φωτίου, διαφωνούν με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην επιστολή τους οι εν λόγω βουλευτές, αναρωτιούνται γιατί το θέμα δεν συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κ.Ο. και εκφράζουν τη διαφωνία τους για την δυνατότητα που δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν οι: Γιώργος Ουρσουζίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Βέττας, Ιωάννης Σηφάκης, Γεωργία Γεννιά, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Ντζιμάνης.

 iefimerida.gr

loading...