Πασχαλινά έθιμα: Τι συμβολίζουν οι λαμπάδες και το τσουρέκι

Πολλοί όταν σκέφτονται το Πάσχα, τα πρώτα πράγματα που τους έρχονται στο μυαλό είναι οι λαμπάδες και το τσουρέκι. Δείτε τι συμβολίζουν τα πασχαλινά έθιμα.

Ένα από τα πιο γνωστά πασχαλινά έθιμα είναι η λαμπάδα που κάθε χρόνο κάνουν οι νονοί δώρο στα βαφτιστήρια τους, αλλά και το τσουρέκι που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ξέρετε όμως τι συμβολίζουν οι λαμπάδες και το τσουρέκι; Δείτε τον συμβολισμό που κρύβουν πολλά έθιμα του Πάσχα.
Πάσχα 2018: Τι συμβολίζουν οι λαμπάδες

Η λαμπάδα είναι ένα μεγάλου μήκους και διαμέτρου κερί, που χρησιμοποιείται συνήθως σε θρησκευτικές τελετές, όπως η βάπτιση. Στα αρχαία χρόνια λαμπάδες ονομάζονταν οι αναμμένοι πυρσοί. Αυτούς τους χρησιμοποιούσαν οι αθλητές που συμμετείχαν στις λαμπαδηδρομίες.

Στην Ανάσταση, κάθε Μεγάλο Σάββατο χρησιμοποιούνται λευκές λαμπάδες για την μεταφορά του Άγιου Φωτός στους πιστούς. Στα παιδιά όμως δίνουν συνήθως λαμπάδες διαφόρων χρωμάτων(κόκκινες, κίτρινες, πράσινες, γαλάζιες, πορτοκαλιές κλπ) για να τους κάνουν εντύπωση. Επίσης πολλές φορές σ’ αυτές τις λαμπάδες βάζουν διάφορα μπιχλιμπίδια και κορδέλες.

Ο συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.

Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.
Πασχαλινά έθιμα: Τι συμβολίζει το τσουρέκι

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek.

Το τσουρέκι αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Ελλάδα ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και «μεταμορφώνεται» σε ψωμί.
Συνταγή για τσουρέκι

Προετοιμασία τσουρεκιού: 60΄ Χρονική διάρκεια ψησίματος τσουρεκιού: 50΄με 60′. Για την παρασκευή του τσουρεκιού χρειάζεται κατσαρόλα στην οποία ζεσταίνονται τα ακόλουθα υλικά:

βούτυρο
γάλα
ζάχαρη
μαχλέπι
μαστίχα

Τα υλικά πρέπει να δημιουργήσουν ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του μείγματος αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C καθώς προκαλεί την καταστροφή ενός υλικού το οποίο θα προστεθεί κατά την επόμενη φάση της παρασκευής του τσουρεκιού, της μαγιάς. Το σκεύος απομακρύνεται από την εστία, προστίθενται τα αυγά και τα υλικά ανακατεύονται. Σε επιπλέον κατσαρόλα προστίθεται η μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Όλα τα παραπάνω μείγματα αδειάζονται σε ένα σκεύος και προστίθεται το αλεύρι. Έπειτα από την ανάμειξη όλων των μειγμάτων ξεκινά το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε σε μίξερ με γάντζο. Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνεται λίγη ποσότητα αλευριού ακόμα.

Για στρογγυλό τσουρέκι η ζύμη πλάθεται σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετείται σε λεκάνη και χαράσσεται η εξωτερική επιφάνειά της με μαχαίρι. Για διπλασιασμό του όγκου της ζύμης του τσουρεκιού χρειάζεται να αφεθεί η ζύμη σε λεκάνη για 3 ώρες.

Καλό Πάσχα!

loading...