Δεν θέλουμε πόλεμο, την αλήθεια θέλουμε

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν θέλουμε πόλεμο. Την αλήθεια θέλουμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε καμία σύρραξη, ούτε ζητάμε ανταπόδοση, παρά μόνο την αλήθεια, ούτως ώστε να αισθανθούμε ασφαλείς υπό σοβαρή ηγεσία.

Είναι το απόλυτο κλισέ, αλλά ισχύει και απόλυτα. Έναν ηγέτη χρειαζόμαστε τώρα. Να βγει με βάρος και σοβαρότητα ενώπιον των Ελλήνων και του κόσμου και να πει: «Μου έχουν απαγάγει δύο στρατιωτικούς υπό τις τάδε και τις δείνα περιστάσεις, κάνουν υπερπτήσεις με κάθε μέσο πάνω από τα νησιά μου, μόλις έχασα ένα Μιράζ κάτω από περίεργες συνθήκες – δεν θέλω σύγκρουση, αλλά το πράγμα είναι πια στα χέρια της διεθνούς κοινότητας. Επίσης, αν μια περιφερειακή υπερδύναμη αφήνεται να τραμπουκίζει έτσι μια χώρα της ΕΕ, μην διερωτάσθε γιατί διαλύεται η Ευρώπη. Από την πλευρά μας επιθυμούμε μόνο ειρήνη, καληνύχτα σας.»

Στρατηγικά βγάζει νόημα. Θα ήταν καλά τώρα να υπήρχαν οι πλάτες του ΝΑΤΟ, αλλά ο Στόλτενμπεργκ βαδίζει σε μια ευαίσθητη ισορροπία. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, που μεγαλώνουν καθημερινά το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ, θα καλωσόριζαν ακόμα μία αφορμή να πιέσουν τον Ερντογάν. Ο κίνδυνος ακόμα είναι ελεγχόμενος. Γενικευμένος πόλεμος δεν θα γίνει, διότι η Τουρκία δεν το αντέχει σε κανένα επίπεδο κι αν ο Τούρκος πρόεδρος όντως έχει στο νου του ως δεδομένο το θερμό επεισόδιο καλύτερα αυτό να συμβεί υπό συνθήκες παγκόσμιας προσοχής.

Κυρίως όμως, βγάζει νόημα ηθικά. Δεν μπορείς να καταρρακώνεις την υπερηφάνεια ενός λαού αποσιωπώντας διαρκώς τα χτυπήματα που δέχεσαι. Αυτό μόνο σε μία περίπτωση επιτρέπεται: αν κερδίζεις χρόνο για πολεμική προετοιμασία. Εδώ, όμως, ο χρόνος μετράει σε βάρος μας καθώς η Τουρκία εξοπλίζεται ραγδαία και το ηθικό της χώρας πληγώνεται. Ποιος λαός δεν θα επικροτούσε έναν ηγέτη που θα του φερόταν με σεβασμό ξεκινώντας από το «θα σου πω την αλήθεια»; Μ’όλον τον Νίτσε και τον μεταμοντερνισμό, ειδικά εδώ επιβιώνει ακόμα μια κλασική, συντηρητική ηθική, που θέλει την αλήθεια νά’ναι πράγμα καλό. Ποιος δεν θα συσπειρωνόταν γύρω από μια ηγεσία ντόμπρα και ειλικρινή;

Μετά και το τελευταίο επεισόδιο στους ανθρωποφάγους όπου ακολουθήθηκε ξανά το δόγμα «δεν συνέβη τίποτα» και καθώς η ένταση θα κλιμακώνεται, αυτό που χρειάζεται είναι μια γενναία πολιτική απόφαση: Αυτή της αλήθειας. Η ειρωνεία της νεοελληνικής μας τραγωδίας κορυφώνεται στο σημείο όπου αυτός ο πολιτικός ανδρισμός απαιτείται από τον Αλέξη Τσίπρα.

πηγη

loading...