Ο Οδυσ. Βουδούρης επικεφαλής του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ»: Το να είσαι πρόσφυγας & ανάπηρος είναι κατάρα

Το να είσαι και πρόσφυγας και ανάπηρος είναι κυριολεκτικά μία κατάρα, τονίζει με έμφαση αλλά και με την ευαισθησία που τον διακρίνει εδώ και χρόνια ο ιατρός χειρουργός Οδυσσέας Βουδούρης, πρώην γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων και με μακρά εμπειρία στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Ο κ. Βουδούρης ενάμισυ πλέον χρόνο μετά την παραίτησή του ως ΓΓ (να σημειώσουμε ότι είχε παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 καταγγέλλοντας για κακοδιαχείριση τη διοίκηση Μουζάλα) ασχολείται και πάλι με το προσφυγικό, ένα μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι συνιδρυτής της οργάνωσης «Κοινωνικό ΕΚΑΒ», μια οργάνωση που ιδρύθηκε με στόχο την παροχή υποστήριξης σε κοινωνικά αποκλεισμένους. Η αρχή για το Κοινωνικό ΕΚΑΒ έγινε με το πρόγραμμα «Θέτις», που αφορά τους πρόσφυγες με αναπηρία και τρέχει ήδη από τον Νοέμβριο 2017. Επίσης ήδη δρομολογούνται δράσεις και για τον ελληνικό πληθυσμό και μάλιστα για τις ευπαθείς ομάδες, που άφησε πολλές πίσω της η ύφεση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Βουδούρης έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο tvxs.gr, από την οποία σταχυολογούμε τα εξής:

«Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι η κοινωνία μας είναι σοβαρά τραυματισμένη. Ο τραυματισμός αυτός παίρνει τη μορφή του κοινωνικού αποκλεισμού, που διογκώνεται συνεχώς και ανησυχητικά. Κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, αλλά τώρα πλέον και πολίτες που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στα λεγόμενα μεσαία στρώματα. Άνθρωποι, που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το σπίτι τους, χάνουν τη ζωή τους. Κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι και οι πρόσφυγες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, όπως οι ανάπηροι, τα ασυνόδευτα παιδιά, οι κακοποιημένες γυναίκες. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται μια επείγουσα στήριξη, υγειονομική, ψυχολογική, νομική. Για να ξαναβρούν την δύναμη να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους».

Αναφορικά με την χρηματοδότηση της Οργάνωσης, ο κ. Βουδούρης τονίζει:

«Ορισμένες δραστηριότητές μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, από δωρεές πολιτών. Άλλες εντάσσονται σε θεσμικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες με αναπηρία, που διεξάγουμε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνεργασία υπάρχει και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις όπως η Άρσις, αλλά και με δήμους».

«…Το πρόγραμμα «Θέτις», που αφορά τους πρόσφυγες με αναπηρία, τρέχει ήδη από τον Νοέμβριο 2017. Πρέπει να σας πω ότι, από την 5μηνη εμπειρία μου ως Γενικός Γραμματέας για το προσφυγικό, το 2016, είχα αντιληφθεί πως να είσαι πρόσφυγας και ανάπηρος ταυτόχρονα είναι κυριολεκτικά μια κατάρα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διπλά τραυματισμένοι, από την ξενιτιά και από την αναπηρία τους. Επιπλέον βρίσκονται συνήθως στην αφάνεια και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Είναι σίγουρα πολλές χιλιάδες, αλλά ακόμα δεν υπάρχει μια αξιόπιστη καταγραφή. Έχουμε οργανώσει κινητές ομάδες, με κοινωνικό λειτουργό, φυσιοθεραπευτή, ιατρό, ψυχολόγο κλπ., που κυριολεκτικά σαρώνουν τους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Δεν περιμένουμε αυτοί να έρθουν σε μας, πάμε εμείς σε αυτούς, διότι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, ακόμα και να αναζητήσεις βοήθεια, όταν βρίσκεσαι σε απόγνωση. Έχουμε ήδη περιθάλψει πάνω από 100 πρόσφυγες με αναπηρία. Στόχος μας είναι να τους προσεγγίσουμε όλους, είτε τους περιθάλψουμε εμείς οι ίδιοι, είτε τους συνδέσουμε με το προνοιακό και υγειονομικό σύστημα της χώρας μας».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο επιλέχθηκε η ονομασία «Θέτις», ο Οδυσσέας Βουδούρης απαντά:

«Η θεά Θέτις περιέθαλψε τον ανάπηρο Ήφαιστο, τον οποίο είχε πετάξει στη θάλασσα η Ήρα, θεωρώντας τον άχρηστο. Ο Ήφαιστος μεγάλωσε και, παρά την αναπηρία του, έγινε ένας ταλαντούχος και δημιουργικός τεχνίτης. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε ζωή αξίζει. Οι πρόσφυγες που διασώθηκαν από τα νερά τους Αιγαίου, ακόμα και ανάπηροι, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία, με την φροντίδα που τους παρέχουμε τώρα».

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ όμως θα ασχοληθεί και με τον ελληνικό πληθυσμό. Άμεσα ανοίγει ένα κέντρο, ένα στέκι, για ανθρώπους στα πρόθυρα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς κρίνει τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Βουδούρης απαντά;

«Γνωρίζω αρκετά καλά τον Δημήτρη Βίτσα, συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος συγκροτημένος στη σκέψη και οργανωτικός στην δράση. Έχει τα εχέγγυα για μια αποτελεσματική θητεία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

loading...

2 thoughts on “Ο Οδυσ. Βουδούρης επικεφαλής του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ»: Το να είσαι πρόσφυγας & ανάπηρος είναι κατάρα

  1. ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΣ? ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΑΠΑΡΑΡΙΔΙΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΝ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΓΑΜΑΝΕ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 350 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΘΕΝΑ ΚΟΠΡΑΝΟ? ΑΕΙ ΓΑ,ΗΣΟΥ ΡΕΕΕ….

  2. katara einai na eise ellinas papara pou den vriskete kaneis na stis vrexei.eltromata san kai tu logou sou rimaxan tin ellada.

Comments are closed.