«Καλπάζει» ο γυμνισμός στην Ευρώπη

Σταθερά ανοδική παραμένει η πορεία του γυμνισμού ανά την Ευρώπη καθώς και φέτος το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των γυμνιστών στη Γηραιά Ήπειρο. Μάλιστα, πλέον η συγκεκριμένη τάση κερδίζει έδαφος σε μια σειρά από χώρες όπως η Ισπανία, που δεν συγκαταλέγονται στους
φανατικούς, σε αντίθεση για παράδειγμα με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μάλιστα, η αύξηση των γυμνιστών δεν αφήνει αδιάφορους και τους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς τα καταλύματα που είναι φιλικά προς τους γυμνιστές πολλαπλασιάζονται και επί ελληνικού εδάφους.

Συνολικά, περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι «οπαδοί» του γυμνισμού στην Ευρώπη ενώ ειδικά στην Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το «Hosteltur», περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά με τον γυμνισμό και περισσότεροι από 500.000 κάνουν περιστασιακά γυμνισμό. Παρά τον μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, η έλλειψη προσφορών στην Ισπανία δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση για προορισμούς γυμνιστών. Μια εξέλιξη που αφορά και την Ελλάδα, καθώς και η χώρα μας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό γυμνιστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.

Ο πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας Γυμνιστών (FEM), Ismael Rodrigo, πιστεύει ότι το πρόβλημα έγκειται στην ανεπαρκή υπεράσπιση του γυμνισμού.

Ενώ η Ισπανία δεν έχει εκμεταλλευτεί ακόμη όλες τις δυνατότητες αυτού του τύπου τουρισμού, προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα στους γυμνιστές. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η έλλειψη ρύθμισης για τον γυμνισμό από την Ισπανία, η οποία ως εκ τούτου καθιστά το γυμνισμό επιτρεπτό σε σχεδόν οποιαδήποτε ισπανική δημόσια παραλία.

Ήδη από το 2014, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Playea συνέταξε μια έκθεση στην οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα σχετικά με τον γυμνισμό στην Ισπανία – παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εργασία αυτή. Διαπίστωσε ότι τα Κανάρια Νησιά, η Χώρα των Βάσκων και οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν οι αυτόνομες κοινότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό παραλιών γυμνιστών.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει διαμάχη μεταξύ των υπερασπιστών των ειδών ένδυσης και των γυμνιστών σχετικά με αυτό το «νομικό κενό» το οποίο προσδίδει περισσότερη ισορροπία στους ισπανούς γυμνιστές από τους ιταλούς ή βρετανούς ομολόγους τους – για τους οποίους απαγορεύεται να γδύνονται στις παραλίες των χωρών τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά την έλλειψη προσφορών, η Ισπανία έχει εξειδικευμένα κέντρα και συγκροτήματα για γυμνιστές, τα οποία έχουν διεθνή φήμη.

loading...