Πρωταθλητές Οι Έλληνες Στο Να Σπάνε… Κουμπαράδες

Η επιστροφή στην ανάπτυξη γίνεται χωρίς εμάς» θα μπορούσαν να φωνάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και μάλιστα να επικαλούνται τα στατιστικά στοιχεία για να τεκμηριώσουν τη θέση τους. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και αυτά καθεαυτά τα στοιχεία είναι
αποκαρδιωτικά. Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην ιδιωτική κατανάλωση –κάτι που σημαίνει ότι η θετική μεταβολή στο ΑΕΠ είναι θέμα επενδύσεων και εξαγωγ
ών- ενώ η αποταμίευση εξακολουθεί να υποχωρεί σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα.

Η αποταμίευση υποχώρησε σε ποσοστό 6,8% σε ετήσια βάση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επίδοση μακράν η χειρότερη στην Ευρωζώνη στην οποία μάλιστα υπήρξε αύξηση της αποταμίευσης σε ποσοστό 12,1% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 2016. Αρνητικό για την αποταμίευση δεν ήταν μόνο το 2016. Ήταν και το 2015 (με ρυθμό 5,4%) και το 2014 (με ρυθμό 3,6%) και το 2013 (με ρυθμό 4,7%). Για όλη την περίοδο από το 20099 μέχρι και το 2016, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωζώνη καθώς είναι η μοναδική χώρα με αρνητικό ρυθμό αποταμίευσης της τάξεως του 1,4% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν 12,7% με την Γερμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες σπάνες τους «κουμπαράδες»:

Η υπερφορολόγηση είναι ίσως ο βασικότερος καθώς χτύπησε τα νοικοκυριά που είχαν τη δυνατότητα να βάζουν λίγα ευρώ στην άκρη.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η μείωση των εισοδημάτων και η προσπάθεια των νοικοκυριών να διατηρήσουν ένα επίπεδο διαβίωσης τρώγοντας από τα έτοιμα. Αυτή η «πολιτική» των νοικοκυριών έχει ημερομηνία λήξεως και αποτυπώνεται στα στοιχεία της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο 3ος λόγος ήταν η ανασφάλεια σχετικά με τις καταθέσεις που επικράτησε ειδικά κατά την περίοδο θέσπισης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων (Capital controls)
Η επίδοση της Ελλάδας όσον αφορά στην ιδιωτική κατανάλωση ήταν η χειρότερη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το 2017. Η αύξηση ήταν οριακή (μόλις 0,1%) με τον μέσο όρο των χωρών μελών της Ευρωζώνης να ανέρχεται στο 1,6%. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν υπήρξε μεταβολή μικρότερη του +1%. Όσον αφορά στην ανάκαμψη των νοικοκυριών και γενικότερα της ιδιωτικής οικονομίας ξεχωρίζουν η Κύπρος (σ.σ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης έφτασε στο +4,2%) και η Μάλτα (επίσης 4,2%) ενώ στην Λετονία το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο (+5,1%). Στον κατάλογο των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις ξεχωρίζουν το Βέλγιο (+1,1%) και η Γαλλία (+1,1%).

loading...

2 thoughts on “Πρωταθλητές Οι Έλληνες Στο Να Σπάνε… Κουμπαράδες

  1. εκτος απο κουμπαραδες σπαμε και κατι αλλο αλλα θα το μαθετε εν τω πραττεσθαι

  2. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΠΑΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΔΙΑΟΛΕ, ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΕ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ Ο ΕΦΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ κλπ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΑΚΑΛΑ ΜΑΣ ΣΠΑΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ..
    ΜΑ ΠΟΣΟ ΚΑΦΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ????????????

Comments are closed.