Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα ο σημερινός βομβαρδισμός της Συρίας

Η άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης έπειτα από τους βομβαρδισμούς της συμμαχικής δύναμης των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας κατά στρατιωτικών εγκατάστασεων στη Συρία σήμερα 14 Απριλίου, διαμορφώνει ένα γεωπολιτικό σκηνικό όπου κανείς δεν είναι σε θέση να σκιαγραφήσει με σιγουριά την επόμενη μέρα.
Όπως είναι φυσικό, λόγω της γεωπολιτικής εγγύτητας της Ελλάδας στην «καυτή» περιοχή της Συρίας, δημιουργούνται φόβοι ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά και τη χώρα μας, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, με έμφαση στην τουριστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Πολιτικά πρόσωπα, γεωπολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της ελληνικής αγοράς επικεντρώνουν τους φόβους τους σε τουλάχιστον πέντε τομείς.
Επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης

Αν και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα δείχνουν περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, μια διεθνής πολεμική σύρραξη τέτοιου επιπέδου μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε πιο ασφαλείς περιοχές, και σχεδόν σίγουρα την προσπάθεια προσέγγισης της Ευρώπης από μεγάλο όγκο προσφύγων με βασική πύλη εισόδου την Ελλάδα.


Αλλαγή της γεωπολιτικής σκακιέρας

Η πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τη δικαιολογία της προστασίας των συνόρων του ΝΑΤΟ καθιστούν ξεκάθαρη την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να κυριαρχήσει επιθετικά στις εξελίξεις στην περιοχή με σκοπό να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα του και τους συμμάχους του στη Συρία την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης.

Αν και η πρόσφατη σύναψη στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία -έπειτα και από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 και την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου από ρωσική εταιρεία- έχει απομακρύνει την Τουρκία από τα κράτη της Δύσης, ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται ακόμη σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως καθίσταται αντιληπτό και από την έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες στις 13 Απριλίου.

Ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτήματα ως προς τη στάση που η τουρκική διπλωματία θα επιλέξει να κρατήσει τώρα που οι αμερικανικές πολεμικές απειλές πραγματοποιήθηκαν και η Ρωσία επιλέξιε να απαντήσει αντίστοιχα όπως έχει ήδη διαμηνύσει. Όπως επίσης πώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ισλαμιστική τρομοκρατία

Αν και η Ελλάδα, ως βασική πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών, δημιουργείται φόβος ότι το εν λόγω δεδομένο θα αλλάξει αν η Ελλάδα κληθεί στο άμεσο μέλλον να παρέχει διευκολύνσεις στα πολεμικά σχέδια των στις ΗΠΑ, τα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνουν τη χρήση των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα και τη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.


Χτύπημα στην οικονομία

Σχεδόν δεδομένο θεωρείται ότι μία πιθανή πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε πολυεθνικές δυνάμεις θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και άνοδο των επιτοκίων, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε έξοδο στις αγορές, δανεισμό με ευνοϊκότερα επιτόκια και ενδεχομένως ελάφρυνση του χρέους.
Οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό

Μια ενδεχομένη πολεμική σύρραξη μπορεί να επιφέρει σημαντικό χτύπημα στον ελληνικό τουρισμό που αποτελεί και τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε αν η πολεμική ένταση στην περιοχή παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

loading...

1 thought on “Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα ο σημερινός βομβαρδισμός της Συρίας

Comments are closed.