Ένοχοι για τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και δύο πρέσβεις- Αθώος ο Άλεξ Ρόντος

Της Άννας Κανδύλη..

Αυλαία έριξε σήμερα η δίκη που αφορούσε την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από την ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξης τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της Οργάνωσης Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών. Επίσης καταδίκασε τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου, πρέσβη της ΕΕ στο κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντο, καθώς και τρεις υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί. Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Και οι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δόθηκε στην έφεση αναστέλλουσα δύναμη ενώ στον Κ. Τζεβελέκο επιβλήθηκε απαγόρευση εξίσου από τη χώρα και εμφάνιση στον Αστυνομικό Τμήμα.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά τη διαχείριση περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε Λίβανο, Ιράκ και Βοσνία­-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο από τη δικαστική έρευνα προέκυψε , μεταξύ άλλων, ότι ενώ η Οργάνωση όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε με διάφορες μεθοδεύσεις να αποφύγει την ελάχιστη συμμετοχή της. Επί παραδείγματι, εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20­-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά διατέθηκαν για πληρωμές, άσχετες με τα προγράμματα, όπως σούπερ μάρκετ, γεύματα σε εστιατόρια και πάρκινγκ IX, καθώς και απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ­ (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.

enikos.gr/

loading...

2 thoughts on “Ένοχοι για τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και δύο πρέσβεις- Αθώος ο Άλεξ Ρόντος

  1. Πλέρωνε κορόιδο Ελληνα τα πάσης φύσεως λαμόγια που μας προέκυψαν…
    Ζαβό, νομίζει πως ακόμα είναι κάτι. Οπως ο τούρκογλου…

  2. TSATSI MITSI KOTSI TO PAIDI GIA NA MILISI GALA SISI GALA SISI OOOPP FATE KAI AMA PINASETE KSANAFATE XXXMMM AM GIA TAFT DEN TO MOULAR NERO KAI TO TAVLI EINAI MPALOMENO IELA KOUMPARE PARE ENA FONTAN? IEE EFXARISTO KOYMPARE PHRA XMM PENTE PHRES ALA DEN PRAZ KSANAPARE

Comments are closed.