ΟΙ «ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ» ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ «ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΩΟΥ»




του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για την σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ένα πράγμα όμως φαίνεται σχεδόν σίγουρο: ο κόσμος …
βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πνευματική “αλλαγή συχνότητας” πρωτοφανούς εύρους και ιστορικής σημασίας.

Όλο και περισσότεροι αφυπνισμένοι στον πλανήτη το γνωρίζουν αυτό, εδώ και καιρό, και προσπαθούν να το κοινωνήσουν στους άλλους. Το ξέρουν όμως και όλοι οι μυστικοί οργανισμοί των κέντρων εξουσίας και επιχειρούν να το αποτρέψουν ή να κατευθύνουν τις συνέπειές του.

Δουλεύουν μέρα και νύχτα γι’ αυτό με κάθε μέσον, από την σούπερ ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία που κατέχουν έως τα “όπλα” κοινωνικής μηχανικής που έχουν στην διάθεσή τους για να επηρεάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Ένα συντονισμένο πλήθος εγκάθετων, κατασκευασμένης πληροφορίας και γεγονότων σε όλα τα επίπεδα και στρώματα της κοινωνίας κρατά τον κόσμο στο σκοτάδι ως προς τα πραγματικά επερχόμενα γεγονότα. Όλο αυτό το δίκτυο συσκότισης και παραπληροφόρησης βρίσκεται παντού ανάμεσά μας.

Οι άνθρωποι που μετέχουν ενσυνείδητα σ’ αυτή την παντομίμα είναι οι περισσότερες διασημότητες, οι πολιτικοί, οι τηλεοπτικοί αστέρες, οι “ήρωες” του λάϊφ-στάϊλ, οι “ειδικοί” επιστήμονες και κατασκευασμένοι από τα μίντια καθοδηγητές σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας.

Η ματαιοδοξία, τα χρήματα και πρόσδεση στην εξουσία είναι εξαιρετικά ισχυρά κίνητρα από πλευράς τους.

Στα υψηλότερα επίπεδα της εξουσίας υπάρχει η απόλυτη διαφθορά, ο εξαγορασμός και ο εκβιασμός. Η ανώτερη νεοταξική Αρχή δεν αστειεύεται· όποιος εξωκείλει ή αρνηθεί να εκτελέσει το πλάνο του, απλώς εκτελείται, όπως έχει συμβεί σε πάμπολλες περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι θα έχουν δει -αλλιώς πρέπει να το δουν- το εξαιρετικό φιλμ “Τρούμαν Σώου” με τον Τζιμ Κάρεϊ, το οποίο είναι μια καλοδουλεμένη παραβολή για το σημερινό γίγνεσθαι. Ο πρωταγωνιστής βρίσκεται σ’ έναν κόσμο που είναι εντελώς κατασκευασμένος, από την αρχή μέχρι το τέλος, σαν μια Ντίσνεϋλαντ. Θα μπορούσαμε κάπως έτσι να χαρακτηρίσουμε την σημερινή Παγκοσμιοποίηση, σαν ένα “θεματικό πάρκο”.

Ο κόσμος του δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια συλλογή χιλιάδων σκηνικών που συγκροτούν ένα ολόκληρο αληθοφανές νησί. Σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί από τους παίκτες στον δικό μας κόσμο, ειδικά οι πολιτικοί και οι πιο διακεκριμένοι “ειδικοί”, υποκρίνονται επίσης σαν ηθοποιοί.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος να δημιουργήσουν έναν ψεύτικο κόσμο και, στην συνέχεια, να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι αληθινός; Ο λόγος είναι για να τους ελέγχουν… για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται αδιαμαρτύρητα. Αυτό το σύστημα είναι σήμερα ο εχθρός μας, η απειλή κατά την ανθρωπότητας.

Διεξάγεται τριγύρω μας ένας πόλεμος πολύ πιο τρομακτικός και βίαιος από όλους τους άλλους.
Ένας πόλεμος χωρίς βόμβες και τεθωρακισμένα που, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι πολύ πιο απόλυτος και καταστροφικός γιατί στοχεύει στην υποταγή του μυαλού και της ψυχής των ανθρώπων, στην μετάλλαξη της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης.

Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό το σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει γύρω τους, νοιώθουν τα κρυμμένα μυστικά μηνύματα στα καθημερινά γεγονότα και τις δηλώσεις που δεν βγάζουν πλέον νόημα, όπως ο Τζιμ Κάρεϊ στην παραπάνω ταινία.

Οι Κύκλοι Κοντράτιεφ και η Θεωρία του Χάους
Ο Αμερικανός ιστορικός, κοινωνικός φιλόσοφος και αναλυτής παγκόσμιων συστημάτων Ιμμανουέλ Βαλλερστάϊν (Immanuel Wallerstein) είναι ένας από τους διορατικούς διανοούμενους που έχουν επισημάνει την μεγάλη ανατροπή, που έρχεται μετά το τέλος του καπιταλισμού όπως τον γνωρίσαμε.

Σε μια, ίσως προφητική, συνέντευξή του στον καθηγητή Γιεζούνγκ Σου, που δημοσιεύτηκε στην μεγάλης κυκλοφορίας κορεατική αυτοδιαχειριζόμενη εφημερίδα Χανκυορέ, προέβλεψε το τέλος του κόσμου όπως είναι σήμερα και την γέννηση ενός νέου ιστορικού συστήματος μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στην προσέγγισή του χρησιμοποιεί μια ανάλυση του είδους που ανέπτυξε ο Πριγκοζίν, όπου το σύστημα έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από το σημείο ισορροπίας του ώστε δεν μπορεί να επιστρέψει σε κανενός τύπου ισορροπία, έστω και προσωρινά.

Ο Βαλλερστάϊν έχει παραδεχθεί ότι δύο από τις θεωρίες που άσκησαν μεγάλη επιρροή στις έρευνές του ήταν οι Κύκλοι Κοντράτιεφ (Kondratiev Cycles) και η Θεωρία του Χάους του Ίλυα Πριγκοζίν (Ilya Prigogine): «Ο Πριγκοζίν με ανάγκασε να αντιμετωπίσω τις συνέπειες ενός κόσμου όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες –αλλά υπάρχει γνώση», έχει πει.

Οι Κύκλοι Κοντράτιεφ είναι οι βασικοί κύκλοι της καπιταλιστικής κοσμοοικονομίας, στους οποίους εναλλάσσονται επέκταση και στασιμότητα. Το όνομά τους το πήραν από τον Νικολάϊ Κοντράτιεφ, έναν Ρώσο οικονομολόγο, που έγραψε γι’ αυτούς την δεκαετία του 1920. Ο Βαλλερστάϊν ισχυρίζεται ότι οι παγκόσμιοι πόλεμοι συνδέονται με τα κύματα Κοντράτιεφ.

«Υπάρχει μια ανάλυση που έγινε για τις φυσικές επιστήμες πριν από πολλά πολλά χρόνια, κι έδειχνε πως όταν μια καμπύλη κινείται προς την ασύμπτωτη και φτάνει, ας πούμε, στο 70% ή στο 80%, τότε αρχίζουν άγριες ταλαντεύσεις. Αυτή είναι η κρίσιμη αναλογία. Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στο σημείο όπου οι τρεις ουσιαστικές καμπύλες του καπιταλισμού αρχίζουν να ταρακουνιούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...