Ρώσος πρέσβης: Δεν μπορώ να φανταστώ ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας

«Οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα», τόνισε ο Αντρέι Μασλόβ – Πρόσκληση Πούτιν σε Τσίπρα, εντός του 2018 το επίσημο ταξίδι στη Μόσχα

Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέκλεισε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Ο Αντρέι Μασλόβ αναφέρθηκε και στην πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα και πρόσθεσε πως δεν διαταράσσεται η ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή. «Οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, η οποία στο παρελθόν κατείχε ανάλογα οπλικά συστήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρεσβευτής.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη, ο Ρώσος πρεσβευτής απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά με το κλίμα Ψυχρού Πολέμου που διαμορφώνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο κ. Μασλόβ δήλωσε ότι οι όποιες εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Για το Σκοπιανό ανέφερε πως η Ρωσία θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί, χωρίς πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχτεί και στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Ο Ρώσος πρεσβευτής αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, μετά από σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως τόνισε, έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία σε διπλωματικό επίπεδο και κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.

Ο Ρώσος πρεσβευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν. Υπενθύμισε πως την περσινή χρονιά η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ρωσική και επρόκειτο για ξενοδοχειακή εγκατάσταση στην Ελούντα.

loading...