Δ. Παπαδημούλης: Τόσο η αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, όσο και το Μακεδονικό, μπορούν να συγκεντρώσουν ευρεία συναίνεση

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, το Μακεδονικό, το Κίνημα Αλλαγής, το σκάνδαλο Novartis και τις προτεραιότητες για την μετα-μνημονιακή εποχή.

Για την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «υπάρχουν προτάσεις για την αναθεωρητική διαδικασία που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ ευρεία πολιτική συναίνεση, όπως αρκετές από αυτές που επεξεργάστηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου, και θα μπορούσαν να ήταν κοινός τόπος όλων των δυνάμεων του συνταγματικού κοινοβουλευτικού τόξου στην Ελλάδα».

Συμπλήρωσε επίσης ότι τόσο σε αυτό το ζήτημα, όσο και στο ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ, «είναι θετικό ότι διαμορφώνονται, έστω και με δυσκολίες, συνθήκες διαλόγου και δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης», τονίζοντας πως «προτεραιότητα είναι να υπάρξει μια καθαρή ευρεία πλειοψηφία για μια τελική συμφωνία για το Μακεδονικό, η οποία θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, και θα υπάρχει μια διεθνής δεσμευτικότητα για χρήση του σύνθετου ονόματος erga omnes».

Για το Κίνημα Αλλαγής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «ο μετεωρισμός των ‘ίσων αποστάσεων’ είναι μια επιλογή αναβλητικότητας και αμηχανίας, μια στάση που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κάτι που θα το οδηγήσει σε συμπίεση όσο πλησιάζουμε στις εκλογές», προσθέτοντας ότι «η σύμπλευση με τη ΝΔ που επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος, είναι μια καθαρά αυτοκτονική επιλογή».

Για το σκάνδαλο Novartis, o Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «όλοι στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την ύπαρξη σκανδάλου -και μάλιστα διεθνούς- και κανείς δεν μιλά για ‘κουκουλοφόρους’ μάρτυρες, παρά μόνη η ΝΔ που έχει απομείνει μόνη, εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σκευωρία». Υπογράμμισε επίσης πως «το σκάνδαλο Novartis πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, να αποδοθούν οι ευθύνες, με την δικαιοσύνη να καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να ενισχυθεί η θεσμική άμυνα της δημοκρατίας, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς».

Για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «οι πάντες στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αλλά και οι αγορές, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια» και ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, και μέχρι τον Αύγουστο, θα κριθούν πολλά αναφορικά με το μετα-μνημονιακό σχέδιο, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη ρύθμιση του χρέους». Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο «η ελευθερία κινήσεων από πλευράς μας θα αυξηθεί, θα έχουμε ασφαλώς συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, αλλά τα μέσα με τα οποία θα υλοποιούμε αυτούς τους στόχους, θα είναι ελληνικής επιλογής και ιδιοκτησίας».

Τέλος, για την πιστοληπτική γραμμή, ξεκαθάρισε πως «δεν την προτείνει κανείς, ούτε η Κομισιόν, ούτε ο ESM, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το Eurogroup, γιατί έχουμε το ‘μαξιλάρι’ των 20 δισ. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup», ενώ τόνισε πως οι βασικοί στόχοι για μετά το μνημόνιο είναι «η ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας, η ταχύτερη μείωση της ανεργίας και η αποτελεσματικότερη διοίκηση, καθώς κι ένα πρόγραμμα γεμάτο μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που προκάλεσαν τη χρεοκοπία και έφεραν τα μνημόνια».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Παπαδημούλη, η αναθεωρητική διαδικασία έχει προκαλέσει μία ευρύτερη συζήτηση για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στην παρούσα Βουλή. Είναι εφικτή μία τέτοια προοπτική;

Είναι αναγκαία μια τέτοια προοπτική και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να γίνει και εφικτή το συντομότερο. Κυρίως ενόψει και της «επόμενης ημέρας», μετά τα μνημόνια και ενόψει των εκλογών του 2019. Η συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, με βάση προγραμματική σύγκλιση είναι στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Υπάρχουν επίσης προτάσεις για την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ ευρεία συναίνεση. Αρκετές από αυτές που επεξεργάστηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου θα μπορούσαν να ήταν κοινός τόπος όλων των δυνάμεων του συνταγματικού κοινοβουλευτικού τόξου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, για την επίλυση του Μακεδονικού είναι αναγκαίο και απολύτως δυνατόν να υπάρξουν συγκλίσεις. Και στα δύο αυτά μείζονα θέματα είναι θετικό ότι διαμορφώνονται, έστω και με δυσκολίες, συνθήκες διαλόγου και δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης. Απομένει το Κίνημα Αλλαγής να πάρει ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική θέση σε ποιο τελικά ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο εντάσσεται. Σε ένα προοδευτικό μέτωπο, μαζί  με τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε ένα συντηρητικό μέτωπο, μαζί με τη ΝΔ;

Πιθανολογείτε πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών ακόμη και σε μία συμφωνία για το Σκοπιανό;

Αυτό το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι πρωτίστως να υπάρξει μια καθαρή ευρεία πλειοψηφία για μια τελική συμφωνία για το Μακεδονικό, η οποία θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, και θα υπάρχει μια διεθνής δεσμευτικότητα για χρήση του σύνθετου ονόματος erga omnes.  Να μη χάσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για μια λύση όπως την επιδίωξαν επί δεκαετίες οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.

Πιστεύετε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία;

Ο μετεωρισμός των «ίσων αποστάσεων» είναι μια επιλογή αναβλητικότητας και αμηχανίας, που θα οδηγήσει σε συμπίεση το Κίνημα Αλλαγής. Η, δε, σύμπλευση με τη ΝΔ που επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος, είναι μια καθαρά αυτοκτονική επιλογή. Το Κίνημα Αλλαγής, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα πιέζεται από την πραγματικότητα για να κάνει μια σαφή επιλογή.

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητούνται συγκλίσεις και αναπτύσσεται ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων. Δεν είναι τυχαίο επίσης που το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του. Η εμμονή στη λογική των ίσων αποστάσεων φέρνει το Κίνημα Αλλαγής σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως το σκάνδαλο Novartis πέρασε και δεν ακούμπησε…

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαλεύκανσης του μέγα-σκανδάλου της Novartis, με καθοριστική τη συνδρομή και των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ. Η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, εγκλωβισμένη σε ένα πρωτοφανές και εμφυλιακό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος, αλλά συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση της στο -διεθνών διαστάσεων- σκάνδαλο Novartis.

Όλοι στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την ύπαρξη σκανδάλου. Κανείς εδώ δεν μιλά για «κουκουλοφόρους» μάρτυρες. Η ΝΔ έχει απομείνει μόνη, εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σκευωρία. Το σκάνδαλο Novartis πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, να αποδοθούν οι ευθύνες, με την δικαιοσύνη να καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.  Και κυρίως να ενισχύσουμε τη θεσμική άμυνα της δημοκρατίας, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Κύριε Παπαδημούλη τι μηνύματα εισπράττετε από τα κέντρα των Βρυξελλών για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο;

Οι πάντες στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αλλά και οι αγορές, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Τους επόμενους μήνες, ως τον Αύγουστο θα κριθούν πολλά αναφορικά με το μετα-μνημονιακό σχέδιο, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη ρύθμιση του χρέους.

Η έξοδος της χώρας δεν σημαίνει ότι εν μια νυκτί θα περάσουμε από την Κόλαση στον Παράδεισο. Σημαίνει όμως ότι θα φύγουμε από την άγρια επιτροπεία και θα περάσουμε σε μια περίοδο ευρωπαϊκής εποπτείας με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συγκεκριμένα τον κανονισμό 472 του 2013. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και Ιρλανδία.

Η ελευθερία κινήσεων από πλευράς μας θα αυξηθεί. Θα έχουμε ασφαλώς συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, αλλά τα μέσα με τα οποία θα υλοποιούμε αυτούς τους στόχους, θα είναι ελληνικής επιλογής και ιδιοκτησίας. Και αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος.

Κάποιοι πιστεύουν ήδη πως το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι επαρκές ή ότι θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης…

Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε. Το αναπτυξιακό σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία. Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Όσο για την περίφημη πιστοληπτική γραμμή, δεν την προτείνει κανείς. Ούτε η Κομισιόν, ούτε ο ESM, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το Eurogroup. Γιατί έχουμε το «μαξιλάρι» των 20 δισ. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και αυτό αρκεί.

Μετά το Μνημόνιο τι; Διορθώσεις προς ποια κατεύθυνση;

Ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας, ταχύτερη μείωση της ανεργίας και αποτελεσματικότερη διοίκηση, για μια Ελλάδα που να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα. Και ένα πρόγραμμα γεμάτο μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που προκάλεσαν τη χρεοκοπία και έφεραν τα μνημόνια.

Αν κάναμε, και συνεχίζουμε να κάνουμε, πέντε πράγματα κάτω από αυτό το ασφυκτικό καθεστώς και με αυτούς τους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούμε ασφαλώς περισσότερα βγαίνοντας από τα μνημόνια, χωρίς φυσικά να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν.

Επιδιώκουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με υγιή δημόσια οικονομικά. Μετά το τέλος των μνημονίων χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και εξωστρεφή μεταμνημονιακή Ελλάδα, κάνοντας μαθήματα τα παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων.

loading...

5 thoughts on “Δ. Παπαδημούλης: Τόσο η αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, όσο και το Μακεδονικό, μπορούν να συγκεντρώσουν ευρεία συναίνεση

  1. ΠΑΠΑΧΑΖΟΥΛΗ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΔΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ,ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ ,ΑΠΟ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΡΕ ΟΡΓΙΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ; ΜΗ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΒΗ ,ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΩΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΣΑΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Ή ΟΠΩΣ ΣΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ.

  2. Ο Παπαδημούλης έχει όλα τα γνωρίσματα ενός αριστερού.

    1 Εκατομμυριούχος.

    2 Ανεπάγγελτος, δεν εργάσθηκε.

    3 Φασίστας. Δεν το κρύβει. Θαυμαστής του σάπιου καθεστώτος Κάστρο της Κούβας. Υποστηρίζει, μαζί την χρυσή αυγή, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον αιμοσταγή δικτάτορα της Βενεζουέλας Μαδούρο.

    4 Χαφιές. Καταδίδει (γνωστή τακτική των φασιστών), με φώτο την βουλευτή Καϊλή, γιά την συμμετοχή της στο συλλαλητήριο γιά την Μακεδονία μας.

    5 Ανέντιμος, ψευταράς, κωλοτούμπας.

  3. δεν πας κυρ παπαδημουλη μου να αναδομηθεις ο ιδιος και να ακουσεις κανενα τραγουδακι με τους αγαμοι θυται

  4. Οποιος συμφωνει με το ονομα Μακεδονια η παραγωγο του ειναι προδοτης και ο νομος λεει ξεκαθαρα τι προβλεπεται για τουσ προδοτες.Εκτος αν αλλαξουν και τον νομο,οι ωλετηρες του εθνους ψωβφοδεξιοι,κλεφτοπασοκοι και κατσαπλιαδες. Ειναι ικανοι για ολα…..

  5. ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΑΚΛΑ ΕΧΟΥΝΕ
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΕΣ ΕΣΥ

Comments are closed.