Η μοναξιά των χειριστών της ΠΑ σε ζωή και σε θάνατο με το “ανθρώπινο λάθος” πάντα βολικό κι εύκολο…

Αμφισβητήθηκαν από αρκετούς αεροπόρους όσα υποστήριξε ο πραγματογνώμοναςαεροπορικών δυστυχημάτων Κώστας Νομίδης, για τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε ο ραδιοφάρος της Σκύρου που ήταν εκτός λειτουργίας.

Ο κ. Νομίδης επωνύμως είπε τις απόψεις του. Αρκετοί απ΄ όσους δεν συμφωνούν με όσα είπε επίσης το αμφισβήτησαν με υπογραφή, άλλοι χωρίς να αποκαλύψουν τη ταυτότητά τους. Σ΄ όλες τις περιπτώσεις οφείλουμε να πούμε ότι υπήρξε αμφισβήτηση με ευπρέπεια.

Προφανώς τι έγινε θα μας το πουν μόνο οι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να εντοπίσουν τις αιτίες της τραγωδίας…

Θέλουμε όμως να κάνουμε μία επισήμανση μετά από 25 χρόνια κάλυψης του αμυντικού ρεπορτάζ, στο οποίο δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καλύψουμε πολλά αεροπορικά ατυχήματα…

Ήταν πάντα τουλάχιστον άβολο για να μην πούμε ενοχλητικό, να ακούμε μετά από θανατηφόρα αεροπορικά συμβάντα να αποδίδονται οι ευθύνες ευθέως στο χειριστή που δεν ζούσε για να μιλήσει. Σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση της ευθύνης στον πιλότο γινόταν μέσω διαρροών αστραπιαία… Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πορίσματα επιβεβαίωναν τις διαρροές. Σ΄ άλλες υπήρχε και υπάρχει πάντα το ερώτημα για το τι έφταιξε, αλλά η ευθύνη και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις “χρεώθηκε” στους χειριστές. Μόνο στη περίπτωση του αείμνηστου Παρούση που έπεσε με Mirage 2000 λίγο πριν από τη προσγείωσή του στη Τανάγρα, κανείς δεν τόλμησε να πει κάτι για ευθύνη χειριστή.

Ο ανθρώπινος παράγοντας, το ανθρώπινο λάθος είναι πράγματι η κυριότερη αιτία για τα αεροπορικά ατυχήματα παγκοσμίως. Όμως ένα ανθρώπινο λάθος ενδέχεται να κρύβει πίσω του τα λάθη πολλών ακόμη ανθρώπων κι όχι μόνο του χειριστή…Αυτό καλό είναι νομίζουμε να μην το αγνοούμε και να μην το υποτιμάμε.

Καταλήγοντας θέλουμε να σημειώσουμε ότι μας ήταν πάντα δύσκολο και θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο να “χρεώνουμε” τα αεροπορικά ατυχήματα σ΄ έναν νεκρό πιλότο. Γι΄ αυτό και δεν θα σταματήσουμε να ακούμε φωνές που μιλούν και για τις ευθύνες άλλων σε τέτοια τραγικά περιστατικά. Μπορεί να κάνουν λάθος αλλά ας τις ακούμε κι ας τις αντιμετωπίζουμε με επιχειρήματα. Το να “κλείνουμε υποθέσεις” μ΄ ένα ξερό και ψυχρό ” λάθος χειριστή” δεν είναι σωστό. Πρώτα απ΄ όλα για τις οικογένειές τους αλλά και γιατί έτσι δεν διορθώνουμε τα λάθη που γίνονται “πίσω” από το “λάθος” του χειριστή.

Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών είναι μοναχικοί μαχητές στον ουρανό του Αιγαίου και στη ζωή τους. Μοναχικοί παραμένουν και στο θάνατό τους…

ΠΗΓΗ: militaire.gr

loading...

1 thought on “Η μοναξιά των χειριστών της ΠΑ σε ζωή και σε θάνατο με το “ανθρώπινο λάθος” πάντα βολικό κι εύκολο…

  1. το μιραζ 2000-5 το εριξε υποβρυχιο του ΝΑΤΟ με ηλεκτρονικο οπλο,που τι ξερω εεε?

    ψαχτε ψαχτε θα το βρειτε…

Comments are closed.