Το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο: Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπήρχαν καν τουαλέτες... (φωτό)

Πώς βγήκε η λέξη παστρικός και γιατί τιμωρούνταν οι ιερείς αν έκαναν περισσότερα από δύο λουτρά την ημέρα;

Η εξέδρα

Ενώ σε πολλές πρωτεύουσες πολιτισμένων λαών έλειπε από τα σπίτια το πιο «αναπόφευκτο» μέρος, η τουαλέτα (εξέδρα ή απόπατος), στα βυζαντινά σπίτια αυτή δεν ήταν σπάνια.


Στη βυζαντινή τουαλέτα υπήρχαν πήλινοι σωλήνες για απομάκρυνση των λυμάτων, οι οποίοι έπρεπε να συναντώνται με τους σωλήνες των διπλανών σπιτιών και να σχηματίζουν δίκτυο.

Σε περίπτωση βλάβης έπρεπε να επιδιορθώνονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη, μέχρι του σημείου που συναντούσαν τους σωλήνες των γειτόνων.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Οι Βυζαντινοί έτρεφαν μεγάλη αγάπη στην καθαριότητα. Σύμφωνα με την άποψη της επίσημης Εκκλησίας, τρία μπάνια την ημέρα ήταν υπερβολικά, ωστόσο τα δύο δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο. Όμως, οι κληρικοί που συλλαμβάνονταν να κάνουν δύο λουτρά την ημέρα δέχονταν αυστηρές επιπλήξεις.

Οι πλούσιοι είχαν ιδιόκτητα λουτρά, ενώ για όλους τους άλλους υπήρχαν τα δημόσια, τα οποία ωστόσο στεγάζονταν σε επιβλητικά κτίρια, ήταν πολυτελή και παρείχαν όλες τις ανέσεις. Από την εποχή του Ιουστινιανού, ίσως και πιο πριν, τα δημόσια λουτρά είχαν μπανιέρες σε χωριστά διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονταν γύρω από μια μεγάλη κυκλική λίμνη.

Το νερό ζεσταινόταν σε μεγάλους λέβητες και διοχετευόταν στους κατάλληλους χώρους μέσα από ένα σύστημα σωληνώσεων, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να επιλέξει κάποιος το κρύο μπάνιο ή ακόμα και το ατμόλουτρο. Στα δημόσια λουτρά η είσοδος στους άντρες επιτρεπόταν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ στις γυναίκες μόνο το βράδυ.Νερό και σαπούνι

Γενικά, οι Βυζαντινοί πρόσεχαν την εικόνα τους και λούζονταν σχετικά συχνά με εξαίρεση τους μοναχούς, που υπέβαλλαν τον εαυτό τους σε στερήσεις.

Σύμφωνα με τα «ιατρικά» βιβλία της εποχής, οι Βυζαντινοί τον Γενάρη δεν έπρεπε να κάνουν περισσότερα από τέσσερα λουτρά, τον Μάρτη έξι και τον Απρίλη οκτώ.

Ως μέσα καθαρισμού χρησιμοποιούνταν ίνες από σπάρτα ή άλλο λουτρόχορτο και σαπούνι, το οποίο πήραν οι Βυζαντινοί απ’ τους Γάλλους, ή παλαιότερα από νίτρο. Από το σπάρτο προήλθε η λέξη «σπαρτεύω» και από αυτήν το «παστρεύω» (καθαρίζω).

Μπάνιο όλοι μαζί (Bain mixtes)

Κοινά λουτρά αντρών και γυναικών όπως τα εννοούμε σήμερα, δηλαδή σε ανοικτό χώρο (θάλασσα κλπ), οι βυζαντινοί δεν είχαν. Σε κλειστό χώρο όμως το κοινό λουτρό, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο, παρά τις διαμαρτυρίες των πατέρων της Εκκλησίας και των συνόδων.

Πολλοί λαϊκοί, επίσης, θεωρούσαν σκάνδαλο το να ξεγυμνώνονται σε κοινή θέα όσοι και όσες χρησιμοποιούσαν τα λουτρά. Ωστόσο, στα λουτρά ο επισκέπτης συναντούσε ακόμα και κληρικούς ή ασκητές. Η προσωπική υγιεινή ήταν και παραμένει θέμα πολιτισμού και στο Βυζάντιο το πολιτιστικό επίπεδο ήταν υψηλό.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ....ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΡΙΑΡ......ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΥΖΙΝΟΥ.......ΚΑΤΑ ΤΗΝ.....ΕΛΕΝΗ.........ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΑΣ........ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ......ΟΙ....ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.......ΚΑΛΑ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.....ΜΑΛΙΣΤΑ....ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ......ΜΑΛΙΣΤΑ........ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ.......Γ Ι Α Τ Ι;......ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΗΓΟΥΜΕΝΗ......ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ........ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.......ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΑΝΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ........κλπ.....ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΕΕΕ;........ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ......ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ..........ΜΑΛΙΣΤΑ //ΑΓΙΟΙ // ΠΑΤΕΡΕΣ.......ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ.......ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ........ΚΑΤΑΠΑΤΕΙΤΕ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ........ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΖΕΙΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.....ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο"

  Δρ. Κωνσταντίνος Κατακουζινός

  Εκδόσεις Φουντουκιώτη

  Τιμή: 25 Euro

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]