Πόσους εξωγήινους μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση;

” Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο”! Αυτόν τον λογαριασμό των μπακάληδων του Μεσοπολέμου έκανε ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αποχώρησε οικογενειακώς από την κυβέρνηση επειδή η επίσης υπουργός σύζυγός του έπαιρνε επίδομα ενοικίου για να μένουν στο Κολωνάκι.

Ο μπακάλικος λογαριασμός του μας λέει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχασε 100 ή 200 δισ. ευρώ που λένε οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες που διευθύνουν τους αρμόδιους οργανισμούς: Κλάους Ρέγκλινγκ (του ESM) και Τόμας Βίζερ (του Euroworking Group). Αλλά, καταλήγει κατηγορηματικά, ότι “ακόμη κι αν προσθέσουμε τα 54 δισ. ο απολογισμός είναι… ημιτελής, γιατί δεν λογαριάζονται τα παραπάνω οφέλη των 75 δισ. που δίνουν ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”!
“Μάλιστα, κύριοι και κυρίες, δεν είναι βόας, δεν είναι καρχαρίας, είναι το μικρό φιδάκι ο Διαμαντής”! έλεγε ο Αυλωνίτης, αν δεν κάνω λάθος. Δεν σας χρεώσαμε με 100 ή 200 δισ. ευρώ, αλλά σας φέραμε κι ένα μικρό κέρδος 20 δισ. μας λέει ο Δ. Παπαδημητρίου . Τέτοιο θαύμα ταχυδακτυλουργίας το έχετε ξαναδεί εσείς; Εγώ όχι! Α, ρε αθάνατε Αυλωνίτη, αλλά και μπακάλη του Μεσοπολέμου!…

Ο οικονομολόγος από τον Σείριο ή από τον Βέγα (δεν ξέρω ακριβώς, αλλά εξωγήινος σίγουρα), μας λέει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ότι “ούτε αχρείαστο ήταν το Τρίτο Μνημόνιο, ούτε το κόστος διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 86 δισ.”! Κι έτσι αρχίζει την αφαίρεση: τόσο το ένα, τόσο το άλλο, άρα σας φέραμε και 20 δις! “Βεβαίως είχε ειπωθεί πως οδηγηθήκαμε σε Τρίτο Μνημόνιο εξαιτίας των capital controls και της εκροής καταθέσεων από τις Τράπεζες, που επιβάρυναν την ανάπτυξη με αύξηση του χρέους…”, αλλά αυτά είναι 54 δισ. μόνο κι απ’ αυτά αφαιρεί τα …74 δισ. που πληρώσαμε! Και μάλιστα τα 54 δισ. δεν είναι και πολύ σίγουρα, λέει, διότι το ΔΝΤ «κάνει ασκήσεις επί χάρτου»! Τότε γιατί χρησιμοποιεί τα στοιχεία του; Και μάλιστα λάθος;
Άκουσε, κ. καθηγητά, αν θες να υπολογίσεις πόσα έχασε η ελληνική οικονομία πρέπει να υπολογίσεις τα παρακάτω:
• 86 δισ. το χρέος που μας φέσωσε το Γ΄ Μνημόνιο. Τα 20 δισ. ευρώ δεν τα γλιτώσαμε, αλλά παραμένουν χρεωμένα αν και δεν τα πήραμε και μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να τα χρησιμοποιήσει για την “καθαρή έξοδο στις Αγορές”. Οπότε βάλ΄ τα στην άκρη και βλέπουμε.
• Τα 66 δισ. για όσα χρόνια θα τα χρωστάμε έχουν τόκους που υπολογίζονται με 1,7-2% το χρόνο που μας δανείζουν οι… κακοί δανειστές, αντί 4-4,5% που μας δανείζουν οι Τράπεζες και οι πολυεθνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Αλλά και πάλι οι τόκοι θα έφταναν στο 1-1,5 δισ. τον χρόνο. Λογαριάστε για 20 ή 30 χρόνια τι θα κόστιζε και να τα προσθέσετε στα 86 δισ. ευρώ
• Επίσης πρέπει να υπολογίσει ο κ. καθηγητής της Οικονομίας του Βέγα ή του Σείριου την ανάπτυξη που θα είχε η χώρα τα 4 χρόνια από 2015-2018 και την ύφεση και την ανάπτυξη που είχε πράγματι η χώρα. Το 2015 είχε ύφεση 0,3%, το 2016 ύφεση 0,2%, το 2017 ανάπτυξη 1,4% και το 2018 υπολογίζει η κυβέρνηση 2,3%, που το βλέπω χλωμό. Συνολικά στα 4χρόνια θα έχουμε αναιμική ανάπτυξη συνολικά 3,2% σύμφωνα με την κυβέρνηση. Τι θα είχαμε χωρίς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι φανερό. Ήδη το 2014 είχαμε ανάπτυξη 0,7% (τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη). Τα επόμενα 4 χρόνια συνολικά η ανάπτυξη θα ήταν πάνω από 12%, που σημαίνει ότι έχουμε χάσει ένα 10%, δηλαδή 17-18 δισ. από το ΑΕΠ που θα γύριζαν τέσσερις φορές στην Αγορά και θα έφερναν την ανάλογη απασχόληση και εισοδήματα.

• Επίσης πρέπει να προσθέσει τα 15 δισ. μέτρα σε περικοπές μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων και εισφορών κλπ. που κι αυτά αφαιρέθηκαν από την Αγορά και θα γύριζαν τέσσερις φορές τον χρόνο κι επίσης θα παρήγαγαν απασχόληση και εισοδήματα.

• Τέλος πρέπει να προστεθούν οι ζημιές από τα capital controls στην εθνική οικονομία με τα εμπόδια στην εισαγωγή πρώτων υλών και στην εξαγωγή προϊόντων, αλλά και στη δυσφήμηση της χώρας και στην υποβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς και πολλά άλλα, όπως το φευγιό επιχειρήσεων από την χώρα κλπ.
Όλα αυτά, κ. Καθηγητά, ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί του κ. Βίζερ ήταν μετριοπαθείς. Τους δικούς σας υπολογισμούς, κ. Καθηγητά, δεν έκαναν ούτε οι άλλοι δύο εξωγήινοι υπουργοί Οικονομικών: ο Γ. Αλογοσκούφης του Κωστάκη Καραμανλή, όπως και ο γνωστός “οικονομολόγος” Γιάνης. Ακόμη κι αυτοί ήταν πιο μετριοπαθείς στις πλαστογραφίες και στις απάτες τους. Φαίνεται ότι και στην οικονομία του Βέγα και του Σείριου υπάρχουν διαφορές στους οικονομικούς υπολογισμούς και στις αριθμητικές πράξεις.

Αλλά γιατί ο κ. καθηγητής μπαίνει στα χωράφια άλλου υπουργού και δεν κάνει έναν απολογισμό της θητείας του στο δικό του υπουργείο. Το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα, τα έσοδα, οι δαπάνες κλπ. είναι αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη. Του κ. Παπαδημητρίου δουλειά ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί λοιπόν δεν μας λέει τι έκανε για την ανάπτυξη της οικονομίας; Μαζί με τον Αλ. Χαρίτση να μας πουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η απορρόφηση του Ε’ Κ.Π.Σ που είναι δωρεάν 21 δισ. ευρώ για έργα, συν 5-6 δισ. ευρώ επιπλέον από την ιδιωτική πρωτοβουλία; Κι επίσης πού βρίσκεται η απορρόφηση του Πακέτου Γιούνκερ, που αφορά εγγυήσεις 60 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και έργα; Μήπως για αυτά τα σοβαρά και δύσκολα πράγματα δεν είχε τίποτα να πει, επειδή δεν είχε καταφέρει τίποτα εκτός από ρουσφετολογικές τροπολογίες;

Ο κ. καθηγητής και η σύζυγός του ήρθαν από τις ΗΠΑ να σώσουν την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό από τα νύχια των … δανειστών. Είχε όμως ένα ιδεοληπτικό και ιδεολογικό ελάττωμα. Ήταν οπαδός του “εθνικού νομίσματος” και θαυμαστής της δραχμής. Πίστευε σαν τον Λαφαζάνη ότι μόλις επιστρέφαμε στη δραχμή θα λύναμε το οικονομικό μας πρόβλημα ως δια μαγείας! Στη δραχμή που από τη στιγμή της γέννησής της δεν έπαψε να κατρακυλά στον κατήφορο της υποτίμησης και μας δώρισε και τρεις-τέσσερις χρεοκοπίες. Ας του αναγνωρίσουμε όμως επιστημονική περιέργεια: ήθελε να δει σε ποια ξέρα ή σε ποια ρουφήχτρα των αχαρτογράφητων νερών θα χανόμαστε. Τι θα γινόταν αν φεύγαμε από την Ευρώπη και γινόμασταν Αφρική; Θα έφταναν άραγε εκατό χρόνια για να ξαναγίνουμε Βαλκάνια, όταν και τα Βαλκάνια θα είχαν γίνει Ευρώπη;

Ένα καλό έκανε ο Αλ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έδειξαν σε όλους τους Έλληνες ότι δεν υπάρχει λύση και μέλλον έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας το παραδεχτούμε: Η kolotumpa έπιασε τόπο…
Το πραγματικό δημόσιο χρέος στις 31.12.2017 έφτασε αισίως στα 328,7 δις ευρώ και συνεχίζει…
* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας


πηγη

loading...