Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος ..

Είναι πλέον καταφανής ο προβληματικός τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις, για την διαχείριση των κρίσιμων γεγονότων που διαμείβονται τελευταία στο Αιγαίο.

Και για να μην πολυλογούμε και να είμαστε συγκεκριμένοι, ας τα πάρουμε ένα ένα.
Πρώτα θα αναφερθώ στις παραβάσεις ασφαλείας και στις παραβιάσεις του ΕΕΧ από τα Drones, για λόγους οικονομίας κειμένου (για τις σημαίες θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση):
Περίπτωση Drones
Χθές έγινε νέα παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, με υπέρπτηση Drone πάνω από την Σάμο και μάλιστα πάνω από
στρατόπεδο, και οι εντολές που πήραν όλοι ήταν να κρύψουν το γεγονός.
Όπως έχω αναφερθεί με σαφήνεια, κάθε Drone που παραβιάζει εθνικό εναέριο χώρο, θα πρέπει να καταρρίπτεται αδιακρίτως, χωρίς να μας ενδιαφέρει σε ποιόν ανήκει το Drone.
Και αυτή τη δυνατότητα μας την δίνει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που έχει διαμορφωθεί σε ΟΗΕ, σε ΝΑΤΟ, σε ΕΕ, και με διεθνείς συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει.
Και όταν πέσει ΕΝΤΟΣ του χώρου κυριαρχίας μας και αποδειχθεί καταφανώς η παραβίαση και ότι είναι Τούρκικο, θα έχουμε κάθε λόγο να τους εκθέσουμε διεθνώς και να προβάλουμε την τρομερή απειλή που υφιστάμεθα, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κουβαλάει, ποιος το έστειλε, τι σκοπό είχε, και ότι ανησυχούμε και για τρομοκρατικές πράξεις σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας και αστικών περιοχών.
Εάν το Drone πετάει εντός του FIR και πάλι μπορούμε να το καταρρίπτουμε στο ίδιο συλλογιστικό πλαίσιο, διότι πέραν της τρομοκρατικής απειλής σε νησιά εγκαταστάσεις και αστικές περιοχές (λόγω εγγύτητας στα νησιά), αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την διεθνή αεροπλοΐα (αδιακρίτως ύψους πτήσεως) και την ασφάλεια των επιβατών, όχι μόνο από πλευράς τρομοκρατίας αλλά και ατυχήματος (είναι μη επανδρωμένο, πετά χωρίς ενημέρωση και σχέδιο, δεν ξέρουμε από ποιόν ελέγχεται, εάν μπορεί να πάρει άλλος τον έλεγχο πτήσεως του, και έχει αυξημένες πιθανότητες δυσλειτουργίας).
Επαναλαμβάνω ξεκάθαρα, όλο το διεθνές θεσμικό πλαίσιο μας καλύπτει, και μάλιστα η πράξη μας εάν προβληθεί κατάλληλα, όχι μόνο δεν θα βρει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά θα έχει και πολλούς υποστηρικτές.
Αυτό είναι αποτροπή!
Και μάλιστα δημιουργεί και δεσμεύσεις στην Τουρκική αεροπορική δραστηριότητα, διότι εάν έχεις δηλώσει σαφώς ότι θα ρίχνεις τέτοιους στόχους, οι πιλότοι των Τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ΕΕΧ δεν θα αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, και θα προσπαθούν να αποφύγουν εμπλοκή και να δηλώσουν έγκαιρα ταυτότητα μήπως και εκληφθούν ως Drone.
Απαιτείται βέβαια ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών και των νησιών με συστήματα εντοπισμού και διακρίβωσης των Drones, και με κατάλληλα φορητά και μη συστήματα αεραμύνης.
Η μυρωδιά του φόβου έχει αποδειχθεί ότι όχι μονο προσελκύει κινδύνους, αλλά είναι και μεταδοτική.

loading...

1 thought on “Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

  1. ναι καλα μπλα μπλα μπλα μπλακαουτ

Comments are closed.