Στη μέγκενη των κορακιών… και πάλι

Τις προάλλες γερμανικά ΜΜΕ αποκάλυπταν το σχέδιο της Γαλλίας και του ESM για το ελληνικό χρέος. Μεταξύ άλλων προέβλεπε ελάφρυνση με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο μικρότερος είναι ο ρυθμός του ΑΕΠ τόσο θα παγώνουν οι δόσεις κ.λπ.

Ένα ευνοϊκό ασφαλώς σενάριο που έχει ξαναμπεί στο τραπέζι και στο παρελθόν, και μακάρι να γινόταν. Είναι δύο – τρία σχέδια που επεξεργάζονται οι δανειστές, ερήμην βεβαίως της Ελλάδας.

Με το που έγινε γνωστό το θέμα, πανηγύρια στην Αθήνα. Οι κυβερνητικοί έβγαιναν κι έλεγαν πόσο καλά τα κατάφερε ο Τσίπρας ώστε να φτάσουμε να μας παρακαλάνε οι δανειστές να μας κόψουν το χρέος. Τέτοια επιτυχία. «Δικαιώθηκε η εθνοσωτήριος και έφαγαν χαστούκι όσοι μιλάνε για προληπτική γραμμή και άλλα τέτοια», έλεγαν.

Και ξαφνικά τα ίδια ΜΜΕ άλλαξαν ρότα. Η Handelsblatt έστειλε μήνυμα στον διάδοχο του Σόιμπλε, τον Σολτς ότι θα έπρεπε να πει την αλήθεια στους Γερμανούς όσον αφορά τη διάσωση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, μια δυσάρεστη συζήτηση πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Σολτς. Πώς να χειριστεί την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα; Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ανέβαλλε συνεχώς, ο Σολτς θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Αυτή ήταν η υπόσχεση προς την Ελλάδα.

Έτσι ο Σολτς βρίσκεται ευθύς αμέσως σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Από τη μια πλευρά πρέπει να τηρήσει διαφορετική στάση από τον Σόιμπλε σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό περιμένει το SPD και αυτό περιμένει η Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στη Γερμανία είναι τόσο δημοφιλές όσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τα παιδιά. AfD, FDP και CDU δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο πάτημα από έναν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών που το πρώτο που κάνει είναι να ανοίξει τις τσέπες για την Αθήνα» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα επισημαίνει κι άλλες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Η ακροβασία του Σολτς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη επειδή η Χριστιανική Ένωση ζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Αθήνας. Για την CDU/CSU το ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για να εφαρμόσει η Ελλάδα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια στήριξης. Η ειρωνεία είναι ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητά ιδιαίτερα μεγάλη ελάφρυνση χρέους, την οποία αρνείται το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Σόιμπλε κατάφερνε κάθε φορά να ελίσσεται – αφήνοντας όμως πίσω του και καμένη γη. Ο Σολτς μπορεί τώρα να κάνει τη διαφορά εάν πει τρεις αλήθειες: η ελάφρυνση του χρέους θα κοστίσει στους φορολογούμενους. Και στο μέλλον η Αθήνα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς άνωθεν βοήθεια, παρά το γεγονός ότι η εκεί κυβέρνηση δεν θέλει να το ακούει αυτό. Τρίτον, η Ευρώπη δεν χρειάζεται πια το ΔΝΤ σε επιχειρήσεις διάσωσης επί του εδάφους της».

«Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί στην Αθήνα λευκή επιταγή» συμπεραίνει ο δημοσιογράφος της Handelsblatt. «Φυσικά και θα πρέπει η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις. Αλλά το να συμπεριφέρεσαι λες και η διάσωση δεν κοστίζει τίποτα και η Ευρώπη δεν μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα μόνη της έχει διπλό κόστος: αξιοπιστία και χρήματα φορολογούμενων».

Καταλάβατε τι λένε τώρα οι Γερμανοί; Ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να κινηθεί μόνη της χωρίς βοήθεια. Κι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στους πολίτες της χώρας της ότι θα κοστίσει η ελάφρυνση χρέους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αν θέλουμε ελάφρυνση, την οποία και δικαιούμαστε, θα πρέπει να αποδεχθούμε μέτρα. Εποπτεία, προληπτική γραμμή, νέο μνημόνιο ή όπως θέλετε να το πείτε.

Οι κουτσαβακισμοί του Τσίπρα κάνουν κακό στην οικονομία, κλείνουν τις αγορές, επιδεινώνουν την κατάσταση της χώρας. Αλλά σιγά μην τους νοιάζει. Προτιμούν να πάνε κόντρα σε όλα αρκεί να κάνουν το δικό τους. Προτιμούν να ζημιώσουν την Ελλάδα αρκεί να παίξουν επικοινωνιακά.

loading...