Άγιο Όρος: Γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών; (βίντεο)

Πρόσβαση στο Άγιο Όρος έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και μόλις 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα. Κάθε ένας επισκέπτης πρέπει να παρουσιάσει το διαβατήριο του πριν εισέλθει στην περιοχή όπου δεν του επιτρέπεται να παραμείνει για περισσότερες από 3 ημέρες.


Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.

Στο βρετανικό Μέσο BBC μιλάει ο Δρ. Γκράχαμ Σπικ ο οποίος εξηγεί ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία. Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποία απαγορεύεται η παρουσία των γυναικών. «Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία ξέφυγε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο βουνό Άθως. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει και εκείνος συμφώνησε», αναφέρει ο Σπικ. «Ακόμα αποκαλείται ο κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος», συνεχίζει.

Οι μόνες που εξαιρούνται από την απαγόρευση είναι οι γάτες, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους. Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση όσον αφορά στα άγρια ζώα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

«Ο κανόνας είναι και πάντα ήταν ότι οι άντρες πρέπει να είναι ικανοί να μεγαλώσουν γενειάδα αν πρόκειται να πάνε στον Άθω και ίσχυε μία απαγόρευση για τους ευνούχους και τα αγόρια κατά τη Βυζαντινή περίοδο», λέει ο Σπικ. Ο λόγος ήταν ότι μία γυναίκα θα μπορούσε να υποδυθεί ότι είναι κάτι από τα δύο παραπάνω.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι τα αγόρια συχνά έρχονται αν συνοδεύονται από έναν ενήλικο -συνήθως τον πάτερα τους – και έχω δει παιδιά ακόμα και 10 ετών. Και οι μοναχοί απολαμβάνουν πολύ την παρουσία τους. Στην πραγματικότητα τους αρέσει να έχουν αγόρια γύρω», λέει ο Σπικ.

Οι γυναίκες που τα κατάφεραν
Παρά την απαγόρευση, υπήρξαν γυναίκες που κατάφεραν να επισκεφθούν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφύλιου πολέμου, μεταξύ 1946 και 1949, το Άγιο Όρος χορήγησε άσυλο σε ομάδες χωρικών ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Επίσης το 1953 μία Ελληνίδα, η Μαρία Ποιμενίδου επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Η Ποιμενίδου τα κατάφερε καθώς είχε ντυθεί άντρας. Η κίνησή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να περάσει νόμο που απαγορεύει την είσοδο των γυναικών στην περιοχή με μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες για όσες τον παραβούν.

Πρόσφατα, τον Μάιο του 2008, τέσσερις Μολδαβές, θύματα διακινητών βρέθηκαν στο Άγιο Όρος, οι μοναχοί όμως δήλωσαν ότι τις συγχωρούν για την παρουσία τους εκεί.

Πού αλλού απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών

Στο ναό Σαμπαριμάλα της Ινδίας απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες που έχουν ηλικία από 10 έως 50 χρονών. Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση ενώ η υπόθεση έχει πάει ακόμα και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το βουνό Omine στη Ιαπωνία αποτελεί και αυτό περιοχή στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση των γυναικών. Η περιοχή θεωρείται ιερός τόπος για τους πιστούς μίας ιαπωνικής λαϊκής θρησκείας.

Στην περιοχή Herbertstrasse στο Αμβούργο απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών και τις γυναίκες.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Ποιά είναι η θέση της γυναίκας στον Χριστιανισμό;
  Η απάντηση βρίσκεται στην Αγία Γραφή.

  Ενδεικτικά:
  -Ο "άγιος" και "ένδοξος" "προπάτορας" μας Αβραάμ εκπορνεύει την σύζυγό του Σάρα, παρουσιάζοντάς την ως αδελφή του. Γένεσις, 12: 10-16.

  -Ο Αβραάμ πολυπλουτίζει μέχρι και δούλους και δούλες ("παῖδες καὶ παιδίσκαι") κέρδισε από την εκμετάλλευση (έκδοση) της γυναίκας του Σάρας.
  Γένεσις 12: 20

  -Η πόρνη Σάρα παρουσιάζεται ως πρότυπο συζύγου!
  Επιστολή Πέτρου Α', 3: 5-6.

  Τί εύχεται ο παπάς στην νύφη κατά την τελετή του γάμου;
  "...και συ νύμφη, μεγαλύνθητι ως Σάρα...". Η πόρνη δηλαδή Σάρα παρουσιάζεται εδώ ως πρότυπον ηθικής!

  -Ο ("ένδοξος", "άγιος" και αυτός!) Λωτ προσφέρει στους Σοδομίτες τις κόρες του, προβάλλοντας την παρθενιά τους. Γένεσις, 19: 1-8.

  -Ο Λωτ συνευρίσκεται με τις κόρες του (αιμομιξία) και τις καθιστά έγκυες. Γένεσις, 19: 30-36.

  -Ο Αβραάμ εκπορνεύει γιά δεύτερη φορά την σύζυγό του Σάρα. Γένεσις, 20: 1-2

  -Ο γιός του Αβραάμ, Ισαάκ, μιμούμενος τον πατέρα του, επιχειρεί να εκπορνεύσει την σύζυγό του Ρεβέκκα, δηλώνοντας κι αυτός ότι είναι αδελφή του. Γένεσις, 26: 6-7.


  -Η χήρα Θάμαρ μεταμφιεσμένη κάνει έρωτα με τον χήρο πεθερό της (και γκαστρώνεται
  μάλιστα), λαμβάνοντας ως ενέχυρο το δακτυλίδι του (είναι το δακτυλίδι που φορούν οι παντρεμένοι), έως ότου της στείλει
  το κατσικάκι που της υποσχέθηκε. Γένεσις, 38: 14-19

  Τί εύχεται όμως ο παπάς στην νύφη κατά την τελετή του γάμου;
  "Να λάμπει ο δακτύλιός σου, ως ο δακτύλιος τής Θάμαρ"!
  Δηλαδή η νύφη εξομοιώνεται με την πόρνη Θάμαρ που φορούσε πέπλο και συνευρέθη με τον πεθερό της για ένα δακτυλίδι. Aς κάνουμε
  τώρα κι έναν συνειρμό με το πορνικό πέπλο της Θάμαρ και το
  πέπλο της νύφης.

  -Ο Μωυσής δίδει εντολή να σφαγούν οι άνδρες και γυναίκες αιχμάλωτοι εκτός από τις παρθένες. Τι τις ήθελε; Για σωματεμπορία; Αριθμοί, 31 - 17,18

  -Η γυναίκα θεωρείται βρώμικη αν γεννήσει κόρη! Λευιτικό, 12:2-5

  -Γυναίκα που δεν βρίσκεται παρθένα, την πρώτη νύκτα του γάμου, να λιθοβολείται! Δευτερονόμιο, 22: 20-21.

  Από την Αγία Γραφή λοιπόν προκύπτει, γιατί απαγορεύεται η είσοδος,
  και γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες ιερείς.

  Για παραπλάνηση τιμάτε η Παναγία (μάλιστα και ως....στρατηγός!),
  αν και δεν υπάρχουν θετικές αναφορές γι αυτήν στην Αγία Γραφή.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε ΡΕ ΜΙΑ ΚΑΥΛΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΕΜΜΙΣΘΕ ΓΙΑΧΩΒΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΣΟΥ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΟΠΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΟΙΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΕΤΣΙ ΜΕ ΜΙΑ ΖΕΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΑΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΦΑΣΟΥΛΑΔΑ ΣΟΥ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ ΜΟΡΦΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ''ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙΣ'' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΗΘΕΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΤΑΝΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ 20αρι ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΧΩΒΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ. ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΙΣ ''ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ'' ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΟΤΑΜ ΜΑΖΕΥΕΣΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΧΩΒΑΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ?
   ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΣΥ ΜΩΡΗ ΚΑΡΙΟΛΑ ΤΙ ΠΟΝΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΚΩΛΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΜΟΛΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΤΙ ΠΟΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ?ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΡΕ ΠΟΥΤΑΝΟΓΕΝΝΗΜΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ? ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΤΟ 98% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ? ΠΟΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΕ ΚΟΒΕΙ ΡΕ ΞΕΚΩΛΙΑΡΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΑΛΙΟΧΑΜΟΥΡΑ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΟΓΜΑ? ΤΟΛΜΑΣ ΜΩΡΗ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ? ΒΡΗΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΜΟΛΑΣ ΤΑ ΕΜΜΕΣΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΩΛΟΣΚΥΛΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΗΡΑΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΙ ΠΟΝΟΣ ΣΕ ΚΟΦΤΕΙ ΡΕ ΓΑΜΙΟΛΗ? ΓΙΑΥΤΟ ΣΕ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΑΚΩΝΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΚΑΙ ΓΑΜΑΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ. ΑΝΤΕ ΣΑΛΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΡΙΟΛΗ ΞΕΚΩΛΙΑΣΜΕΝΕ.

   Διαγραφή
  2. Oρθώς λέγεις εν Χριστώ αδελφέ 10:42.
   Χριστός Ανέστη εκ νεκρών.
   Πάτερ Ανθέμιος

   Διαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]