Το σενάριο του Πούτιν για να διαλύσει (και να… ξαναφτιάξει) την Ευρώπη

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου …

Στην εποχή της “επόμενης επανάστασης” των κοινωνικών μέσων και του ψηφιακού κόσμου, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν φαντάζει ως η… Αμερική που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μάλιστα εικονοποιεί εντυπωσιακά αυτή την αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Για δεκαετίες ενεργός πράκτορας της KGB, έζησε τον απόλυτο και ακραίο ανταγωνισμό του Ψυχρού Πολέμου, βίωσε την παρακμή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, διαδέχτηκε τον… κομιστή της παρακμής, Μπορίς Γέλτσιν, και τελικά κατάφερε, μέσα σε λιγότερα από δυο δεκαετίες, να έχει πιάσει στα χέρια του τον τροχό της Ιστορίας. Και να του δίνει ώθηση κατά το δοκούν.

Κάποιοι περισσότερο προχωρημένοι, μιλούν για ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να διαλύσει εκ των έσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να την… ξαναφτιάξει, αφού πρώτα οι πληγές εθνών και κοινωνιών θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στο παρόν και το μέλλον.

Η πολιορκητική μηχανή της ρωσικής προπαγάνδας μέσω των social media, αξιοποίησε την… παιδική χαρά της πολιτικής ηγεσίας των Βρυξελλών, εκμεταλλεύτηκε την απόγνωση των ευρωπαϊκών λαών από την κρίση και τη λιτότητα, και βοήθησε το φούσκωμα των άκρων. Από τον Βίκτορ Ορμπάν, στη Μαρίν Λεπέν. Στην άνοδο της γερμανικής ακροδεξιάς. Στο “ψήλωμα” των Ιταλών αντισυστημικών. Και φυσικά, στο Brexit.

Ένας πρώην πράκτορας της KGB, κατάφερε νωρίτερα και πιο έντονα από κάθε άλλον ηγέτη της εποχής μας ότι, το πιο ανθεκτικό Σιδηρούν Παραπέτασμα, το φτιάχνεις στο μυαλό των ανθρώπων. Και τα social media λειτουργούν ως… μπετά.

πηγη

loading...