Ποια ήταν τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα των αρχαίων Ελλήνων

Μία ξενάγηση που έγινε, είχε έναν σκοπό: Να αναδείξει τα επαγγέλματα των αρχαίων Ελλήνων, καθώς τα περισσότερα χαράχθηκαν μαζί με τα ονόματα αυτών που τα ασκούσαν.
Γιατί οι πιο πολλές επιγραφές με αναφορά σε εργασίες του παρελθόντος -οι οποίες δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές- είναι
αναθήματα (αφιερώματα) τεχνιτών που ζητούσαν τη συνδρομή της Αθηνάς Εργάνης, προστάτιδας της βιοτεχνίας και της χειρωνακτικής εργασίας.

Με τίτλο «Εργαζόμενοι στην Αρχαιότητα», η περιήγηση πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, κάποια από τα οποία είχαν βγει από τις αποθήκες τους. Αυτά ήταν τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα των αρχαίων Ελλήνων

Κναφεύς (βαφέας), τέκτων(αρχιτέκτων ή ξυλουργός), ναυπηγός, κιθαρωδός, ψαράς, πλύντρια, κεραμεύς είναι μερικά από τα επαγγέλματα που εντοπίστηκαν μετά από έρευνα σε επιγραφές οι οποίες βρίσκονται είτε στο Επιγραφικό είτε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα εργατών και τεχνιτών από το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π. Χ. και τις αρχές του 5ου αι. π. Χ., τα οποία ανέθεταν στους θεούς και κυρίως στην Αθηνά Εργάνη ως ευχαριστήρια για τη συνδρομή και την προστασία της. Μια δήλωση εργασίας που φαίνεται ότι αποτελούσε κι ένα είδος διαφήμισης της τέχνης τους.

Κεραμείς και γλύπτες κατέχουν ιδιαίτερη θέση μεταξύ των αναθημάτων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το όνομα του γλύπτη Ηγία, δασκάλου του Φειδία, γνωστού κυρίως από τη φιλολογική παράδοση, με την επιγραφή του Μουσείου να αποτελεί ίσως τη μοναδική ενεπίγραφη αναφορά σε αυτόν. Κι άλλες αναθηματικές βάσεις αναφέρουν ονόματα γλυπτών που διέπρεψαν στην αρχαιότητα, όπως του Αριστίωνα από την Πάρο, του Ονάτα από την Αίγινα και του Αρχέρμου από τη Χίο. Πολλοί, όπως οι παραπάνω, ήταν ιδιαίτερα φημισμένοι, με αμοιβές που σίγουρα έφταναν στα ύψη, δυστυχώς όμως τα έργα τους χάθηκαν, εκτός από ελάχιστα που συνδέθηκαν με τις βάσεις τους. Γι’ αυτό και ο εντοπισμός των ονομάτων τους είναι τόσο σημαντικός.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΥΝΑΚΟΙ ΗΤΙ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕ, Η ΟΠΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΑΞΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝ ΗΤΑΝ ΔΗΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΕΦΕΡΝΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΙΠΗΡΧΑΜΕ, ΜΑ ΕΛΛΑ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΣΚΑΨΗΣ ΘΑ ΕΥΡΗΣ ΑΠΟΔΙΞΗΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΙΣ ΙΠΙΡΞΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΗΠΙΡΞΑΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΙΚΟΔΟΜΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΙΚΡΙ ΕΛΛΑΣ!!! ΟΙ ΑΝΟΥΝΑΚΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]