Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – «Αυτά που μένουν είναι τα πιο δύσκολα» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς – «Το πιο σοβαρό για εμάς ζήτημα είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού»

Πρόοδο σε ορισμένα ζητήματα, αλλά με υπαρκτές διαφορές σε σημαντικά θέματα διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ στη λίμνη Αχρίδα στα Σκόπια.

«Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για ένα μέρος υπάρχουν ακόμη διαφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ.  Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, όσο λύνονται τα ζητήματα, αυτά που απομένουν είναι τα μεγάλα και τα πιο δύσκολα θέματα.

Αν και οι δύο υπουργοί δεν καθόρισαν νέα συνάντηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν εκ νέου, στην τετραμερή διασυνοριακή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Μαΐου, αλλά και στην Αττική στις 11-12 Μαΐου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αλυτρωτισμού. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ντιμιτρόφ, που αναφέρθηκε στον αλυτρωτισμό και από τις δύο πλευρές.

«Μεταξύ άλλων έχουμε να συζητήσουμε το πλαίσιο της κοινής δράσης και ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και το πολύ σοβαρό για εμάς ζήτημα του αλυτρωτισμού», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι έγιναν θετικά βήματα. «Πάντα ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε και τα πιο δύσκολα».

«Μέλημά μας πώς θα φτάσουμε σε πιθανή συμφωνία»

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρονικό πλαίσιο και τα επόμενα βήματα που απομένουν, εφόσον προκύψει συμφωνία.

«Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία», σημείωσε. Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι παράλληλα συναντήθηκαν οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών, που στη βάση της προόδου στη Βιέννη, πριν 10 ημέρες, «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».

Μετά το τέλος των δηλώσεων, ο κ. Κοτζιάς με την ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του κ. Κοτζιά. Εκεί, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ενώ το βράδυ επιστρέφει στην Αθήνα. 

loading...

1 thought on “Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – «Αυτά που μένουν είναι τα πιο δύσκολα» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

  1. ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΟΥΡΑΔΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Comments are closed.