Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!! Τι ισχύει για την παραχώρηση δωρεάν κατοικίας από γονείς και παιδιά…

Η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από τους γονείς στα παιδιά είναι μία συνήθης πρακτική, αλλά και το αντίθετο συμβαίνει τελευταία, δηλαδή τα παιδιά να παραχωρούν δωρεάν μια κατοικία στους γονείς τους.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η Εφορία καραδοκεί. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία περιλαμβάνεται, και το εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Δεδομένου ότι η παραχώρηση της χρήσης γης και ακινήτων γίνεται δωρεάν, το εισόδημα το οποίο συνυπολογίζεται για το φορολογούμενο είναι τεκμαρτό και όχι πραγματικό.

Το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Έτσι, για παράδειγμα, αν παραχωρηθεί δωρεάν ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση που προκύπτει για αυτόν που το παραχωρεί ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ το έτος (ή μηνιαία 500 ευρώ).

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση γης και ακινήτων δηλώνεται από το φορολογούμενο που παραχωρεί δωρεάν το ακίνητό του.

makeleio.gr

loading...

2 thoughts on “Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!! Τι ισχύει για την παραχώρηση δωρεάν κατοικίας από γονείς και παιδιά…

  1. Ότι νάναι γράφετε! Η δωρεάν παραχώρηση σε συγγενείς Α΄βαθμού: γονείς, τέκνα, για οικία μέχρι 200 τ.μ. είναι αφορολόγητη.

  2. I dorean paraxorisi se opoiondipote den tha eprepe na forologeitai katholou , dioti o foros pou pliorobenai einai apo eisodimata 0, anyparkta, mono tis fantasias, eno o foros gia aftin tin anyparksia eonai pragmatikos. Milame gia tin xeiroteri morfi paralogis diktatorias. cia systima tou kerata.

Comments are closed.