«Μήνυμα» Τόμσεν στην Αθήνα: Διευρύνετε την φορολογική βάση!

Ζητά να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, «δείχνοντας» μείωση αφορολόγητου από τις αρχές του 2019 – Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο ακόμα και οι πολίτες με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ καθαρά -θα κληθούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση φόρο ύψους 620 ευρώ, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα!

Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί, το οποίο βασίζεται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης, στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος Πολ Τόμσεν, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν έχει αποκλειστεί η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου, από τις αρχές του 2019.

Παρά την ελαστική κατά τα φαινόμενα στάση του κ. Τόμσεν, που εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους,  το μήνυμά του για το αφορολόγητο ήταν ξεκάθαρο και συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση: «Η ανησυχία μας είναι ότι η τωρινή δημοσιονομική προσαρμογή, που είναι εντυπωσιακή, έχει επιτευχθεί, πιέζοντας πάρα πολύ τις δαπάνες σε επίπεδα που είναι βασικά μη βιώσιμα και στην μεγάλη αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών για μια στενή βάση φορολογουμένων».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως λίγοι έχουν επιβαρυνθεί με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, άρα θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Ακριβώς αυτό κάνει και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση από το 2017 και θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο ακόμη και οι πολίτες με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ καθαρά -οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση φόρο ύψους 620 ευρώ, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα!

Η αναφορά Τόμσεν, παρότι «ντύνεται» με την γενική αρχή ότι «δεν ζητάμε νέα μέτρα», αποτελεί μήνυμα ότι το Ταμείο δεν υπαναχωρεί από την θέση του ότι η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να γίνει από το 2019, αντί για το 2020, που λέει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το ζήτημα θα συζητηθεί τον Μάιο στο «Χίλτον», στις επαφές Τσακαλώτου – Τρόικας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν εξήγησε ότι στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι η επίτευξη των στόχων, αλλά η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του ορίου κατά έναν χρόνο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μικρά και λιγοστεύουν γρήγορα, ουσιαστικά διαμηνύοντας στους Ευρωπαίους ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Διευκρίνισε, ακόμη, πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εγκαίρως, ώστε να υπάρξει και τουλάχιστον μία αξιολόγηση πριν από την ολοκλήρωσή του, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου. Ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει μια «καλή» έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή», όμως απέφυγε να τοποθετηθεί για το εάν η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης από τους εταίρους.

Είπε πως οι εν λόγω αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση και ότι, σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι οι Αρχές να συνεχίσουν και να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου.

Απαντώντας για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν δέκα δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των «stress tests» και τότε «θα δούμε το θέμα του τι χρειάζεται» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε οκτώ χρόνια σε κρίση, αρκέστηκε να σημειώσει ότι υπήρξαν αλλαγές στην πορεία και πως οι συγκυρίες άλλαξαν. «Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά» παραδέχτηκε.

loading...

1 thought on “«Μήνυμα» Τόμσεν στην Αθήνα: Διευρύνετε την φορολογική βάση!

  1. Άντε και γαμήσου ρε τσόγλανε, ποτάνας γιε!
    Στραβομούτσουνος, δύστροπος και κακεντρεχής και πάνω απ' όλα ανθέλληνας. ήσουν από την πρώτη στιγμή που πάτησες το σκατοπόδαρό σου στον τόπο μας!
    Αι στο διάολο κι ακόμα παραπέρα μην αρχίσω να σε βρίζω! (γιατί αυτά που σου λέω τόση ώρα, είναι απλά "χαδάκια" σε έντονο 'υφος)

Comments are closed.