Πολεμική ανακοίνωση της Άγκυρας: «Τα Ίμια, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι τουρκικά!»

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, με αφορμή το έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση που εκπόνησε η Κομισιόν, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται ότι:

Οι βράχοι των Ιμίων, τα οποία ονομάζει Kardak, και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.
Η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο άθλιας συμπεριφοράς και δίνει τον τόνο με τον οποίο θα πολιτευθεί η Τουρκία απ’ εδώ και πέρα. Θα αμφισβητήσει δηλαδή ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

Στην απαράδεκτη ανακοίνωση των Τούρκων αναφέρεται ότι:

«Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη.

Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, είναι μια κρίσιμη ανεπάρκεια».

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι».

«Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK / PYD / YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

Αναφορικά με τα Ίμια, οι Τούρκοι σημειώνουν:

«Από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία.

Οι βράχοι του «Kardak» και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.
Η στήριξη που παρέχεται από την ΕΕ στα κράτη μέλη στις «διαφωνίες τους» με τις τρίτες χώρες ως “carte blanche” δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ».

Αναφορικά με την Κύπρο σημειώνει η τουρκική ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό στο πλαίσιο της έκθεσης δεν είναι τίποτα πέρα ​​από την επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της ΕΕ που βασίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντικατοπτρίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και θέτει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης των Ελληνοκυπρίων από την ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για αδιέξοδο. Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή».

loading...

2 thoughts on “Πολεμική ανακοίνωση της Άγκυρας: «Τα Ίμια, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι τουρκικά!»

  1. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΘΕ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΟΝΟΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

  2. ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ

Comments are closed.