5 τύποι πονοκεφάλων και πώς να τους κάνετε να εξαφανιστούν

Υπάρχει άνθρωπος που να μην είχε ποτέ πονοκέφαλο; Μερικές φορές, μπορούμε να λύσουμε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα μόνοι μας, ενώ κάποιες άλλες πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα γιατρό.

Δείτε παρακάτω έναν λεπτομερή οδηγό για το πώς να αναγνωρίσετε κάθε είδος πονοκεφάλου και πώς να ανακουφιστείτε από αυτόν.

Κεφαλαλγία τάσης

Αυτό είναι το πιο συχνό είδος πονοκεφάλου στον κόσμο: ο καθένας τον έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Συμπτώματα: Συνήθως, είναι ένας ήπιος παλλόμενος πόνος. Προκαλούν την αίσθηση, ότι φοράτε μια σφιχτή ζώνη γύρω από το μέτωπό σας. Συνήθως, η ένταση του πόνου αυξάνεται από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Αιτίες: Οι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην ένταση των πονοκεφάλων είναι το έντονο στρες, η κούραση, η κακή στάση του σώματος και το να κρατάτε το κεφάλι σας σε ακατάλληλη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι τάσεως είναι σπάνιοι και συχνά συνδέονται με τραύματα στο κεφάλι ή τον λαιμό.

Θεραπεία: Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε κατάλληλο παυσίπονο, αλλά θα πρέπει να το κάνετε μόνο περιστασιακά. Αν οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επίσης, προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριοι, τεντώστε τους ώμους και το λαιμό σας και προσπαθήστε να περνάτε αρκετό χρόνο έξω.

Πονοκέφαλος από παραρρινοκολπίτιδα

Αυτό το είδος της κεφαλαλγίας προκαλείται από ιγμορίτιδα. Συχνά, συνοδεύεται από πυρετό, πρήξιμο του προσώπου και ένταση στο μέτωπο και τα ζυγωματικά.

Συμπτώματα: Νιώθετε μια μεγάλη πίεση στο μέτωπο στην περιοχή των φρυδιών και κάτω από τα μάτια. Συνήθως, ο πόνος γίνεται πιο έντονος, όταν κουνάτε το κεφάλι σας απότομα. Επίσης, μπορεί να έχετε μπουκωμένη μύτη ή συνάχι και να αισθάνεστε κούραση.

Αιτίες: Αυτό το είδος της κεφαλαλγίας προκαλείται από ιγμορίτιδα. Επίσης, είναι κοινή επιπλοκή μετά από ένα κρύωμα ή αποτέλεσμα εποχικής αλλεργίας.

Θεραπεία: Τέτοιου είδους πονοκέφαλοι σπάνια φεύγουν από μόνοι τους. Εάν έχετε αλλεργία, τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ημικρανία

Όλα τα συμπτώματα αυτής της σοβαρής κεφαλαλγίας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου που εξελίσσεται σε 4 στάδια.

Αιτίες: Οι ημικρανίες συχνά σχετίζονται με παραβiαση των μεταβολικών διεργασιών και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Επίσης, μπορεί κάποιος να κληρονομήσει μια γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη ημικρανιών.

Θεραπεία: Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την καταπολέμηση των ημικρανιών, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την μείωση των συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να πάρετε το σωστό φάρμακο.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Τέτοιου είδους πονοκέφαλοι είναι σπάνιοι και επηρεάζουν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Είναι πέντε φορές πιο συχνοί στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες.

Συμπτώματα: Η αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο πίσω ή γύρω από τα μάτια, συνήθως στην μια πλευρά του κεφαλιού. Συχνά αναπτύσσεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα του ματιού, ευαισθησία στο φως και δακρύρροια. Ο πόνος συνήθως διαρκεί από 15 λεπτά έως 1 ώρα.

Αιτίες: Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί αυτούς τους πονοκεφάλους. Συνήθως, συνδέονται με διαταραχές στο βιολογικό ρολόι του σώματος.

Θεραπεία: Η θεραπεία είναι δύσκολη, γιατί ο πόνος εμφανίζεται και εξαφανίζεται ξαφνικά. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Πονοκέφαλος από μεθύσι

Αιτίες: Ακούμε πολλές διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τους πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Μια από αυτές υποστηρίζει, ότι το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Επιπλέον, το αλκοόλ προάγει την απώλεια νερού και την αφυδάτωση.

Θεραπεία: Η καλύτερη λύση είναι να πάρετε ένα παυσίπονο, να πιείτε άφθονο νερό και να κοιμηθείτε καλά. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί αν έχετε πονοκέφαλο ακόμα και μετά από μια μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να υποφέρετε από μια ήπιας μορφής ημικρανία.

loading...