Δυσοσμία σώματος & υγεία: 5 σημεία που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Αν έχετε μόλις τελειώσει την προπόνηση στο γυμναστήριο ή ένα γεύμα με κρεμμύδι ή σκόρδο, είναι λογικό να αντιλαμβάνεστε μια όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά στο σώμα σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί ένα ντους, αποσμητικό ή καλό βούρτσισμα των δοντιών για να διορθωθεί η κατάσταση.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι άσχημες οσμές που εκπέμπει το σώμα σας προσπαθούν να σας πουν κάτι για την υγεία σας.

Δείτε 5 περιπτώσεις που οι άσχημες μυρωδιές σχετίζονται με θέματα υγείας:

Δυσοσμία αναπνοής και διαβήτης

Η διαβητική κετοξέωση είναι μία σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα, επιπλοκή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Είναι το αποτέλεσμα του πλήρους αποδιοργανωμένου μεταβολισμού που δημιουργείται σε συνθήκες μεγάλης έλλειψης ινσουλίνης και υπερέκκρισης των ανταγωνιστικών. Τα άτομα με διαβητική κετοξέωση έχουν φρουτώδη οσμή στην αναπνοή τους λόγω των χημικών διεργασιών που συντελούνται στο αίμα τους.

Άλλα συμπτώματα είναι η θολή όραση, η κόπωση και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητη και σημαντική η σωστή αντιμετώπιση των ασθενών αυτών για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Δυσοσμία ποδιών και «πόδι του αθλητή»

Το πόδι του αθλητή είναι μια λοίμωξη του ποδιού από μύκητες και εκδηλώνεται όταν ένας συγκεκριμένος τύπος μύκητα αυξηθεί και πολλαπλασιαστεί στα πόδια, ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων. Μπορεί να διαρκέσει για μικρό ή μεγάλο διάστημα και να υποτροπιάσει μετά την αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος να αναπτύξετε πόδι αθλητή αυξάνεται εάν:
– Φοράτε κλειστά παπούτσια, ιδιαίτερα εάν έχουν πλαστική επένδυση
– Κρατάτε τα πόδια σας βρεγμένα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
– Ιδρώνετε πολύ
– Αναπτύξετε μια μικρή βλάβη στο δέρμα ή τα νύχiα
Το πόδι αθλητή είναι μεταδοτικό και μπορεί να εξαπλωθεί με την άμεση επαφή ή με την επαφή με αντικείμενα όπως παπούτσια, κάλτσες ή με επιφάνειες σε ντους ή πισίνες.

Δυσοσμία κοπράνων και δυσανεξία στη λακτόζη

Όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει επαρκή ποσότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση, δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, η λακτόζη καταλήγει κατευθείαν στο ορθό, όπου γίνεται ζύμωση με τα βακτήρια του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αραιά κόπρανα και δύσοσμα αέρια. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή, καθώς περίπου το 65% των ανθρώπων έχουν κάποιο πρόβλημα κατά την αφομοίωση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλα συμπτώματα είναι οι κράμπες στο στομάχι, η ναυτία, οι διάρροιες και ο εμετός.

Δυσοσμία ούρων και λοιμώξεις του ουροποιητικού

Η δυσοσμία των ούρων είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας ουρολοίμωξης. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιο μικρόβιο, συνήθως το E. coli, εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Στη συνέχεια τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη και προκαλείται μόλυνση. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες από ότι τους άνδρες, επειδή έχουν κοντύτερη ουρήθρα. Αν παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας μυρίζουν άσχημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.

Δύσοσμη αναπνοή και άπνοια ύπνου

Αν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε δυσάρεστη την αναπνοή σας παρότι το βράδυ βουρτσίσατε τα δόντια σας, μπορεί να πάσχετε από άπνοια ύπνου, μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, στην οποία παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής. Δηλαδή ενώ το άτομο κοιμάται, ξαφνικά σταματά να αναπνέει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, η αναπνοή επανέρχεται. Η άπνοια προκαλεί ξηροστομία, η οποία επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν ένα θειώδες αέριο που προκαλεί πολύ άσχημη αναπνοή. Εάν ροχαλίζετε, νιώθετε υπνηλία μέσα στη μέρα ή έχετε άσχημη αναπνοή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

loading...