ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΘΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ


Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά που ο Αριστοτέλης έγραψε τα «Πολιτικά» αποδείχθηκε όχι μόνο επίκαιρος και σοφός αλλά φάνηκε να ήξερε τον σχεδιασμό όσων ήθελαν να εξοντώσουν το λαό ο οποίος είναι ο ίδιος από τότε μέχρι σήμερα.

Αλλά και ο Πλάτωνας είχε σκιαγραφήσει πλήρως το αποτέλεσμα όσων ήταν άβουλοι και αμέτοχοι στα κοινά με αποτέλεσμα να φέρνουν πάνω από τα κεφάλια τους επικίνδυνους και καταστροφικούς κυβερνήτες. Το ίδιο όμως φαίνεται να συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε στο παρακάτω απόσπασμα την σημασία των λόγων τους:

Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματά τους η φρουρά του καθεστώτος και αφ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.
Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά.

– ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλλά και ο Πλάτωνας είχε γράψει για τον λαό:

Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους.

– Πλάτωνας 427-347 π.Χ
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. MOYΛΟΙ ΠΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΗΤΕ ΓΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑΤΕ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ 2,500 ΕΤΩΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΙ Η ΑΝΘΡΟΠΟΤΗΣ, ΜΟΥΛΟΣΠΟΡΟΙ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ κ ΠΛΑΤΩΝ ΙΠΙΡΞΑΝ 7000 Π.Χ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000.000 ΧΡΟΝΙΑ, ΗΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΗΜΠΑΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΟΥΛΟΙ ΑΝΟΥΝΑΚΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή