Πιτσιόρλας: Να αποφύγουμε πάση θυσία ένα νέο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο

Ανησυχία για την πορεία προς την «καθαρή έξοδο» εξέφρασε  ο υφυπουργός Οικονομίας
Έντονο προβληματισμό για τους κινδύνους που παραμένουν για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσηλωμένη στον στόχο της απεξάρτησης από τον Αύγουστο του 2018 καθώς σε διαφορετική περίπτωση εγκυμονεί ο κίνδυνος νέου μνημονίου.

«Τελειώνουμε, ελπίζω να τελειώσουμε το καλοκαίρι με τα προγράμματα διάσωσης και να βγούμε ξανά να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας προοπτική» ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός Οικονομίας σε επιτροπή της Βουλής που συνεδρίαση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας  για να προσθέσει: «Ένα θέμα που πρέπει να κατανοήσουμε, γιατί και αυτό είναι θέμα των ημερών και αφορά εσάς ιδιαίτερα είναι το εξής: αν δεν αποκτήσουμε την αυτονομία να σχεδιάζουμε μόνοι μας την πολιτική της χώρας και το μίγμα της πολιτικής, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά από αυτά που όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν. Κεντρικό είναι το θέμα της φορολογίας. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη αυτονομία από ότι σήμερα. Αυτό είναι κεντρικό θέμα, γι’ αυτό και στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποφύγει πάση θυσία μετά τον Αύγουστο νέο πρόγραμμα, διότι νέο πρόγραμμα με τη μία ή την άλλη μορφή σημαίνει αυξημένη και πάλι εποπτεία και αδυναμία δική μας να διαμορφώσουμε νέο μίγμα πολιτικής». 

Ο ίδιος εκφράζοντας μάλλον επιθυμία παρά βεβαιότητα είπε πως «Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε προβλέψεις για το εάν θα πετύχουμε χωρίς πιστοληπτική γραμμή ή δεν θα πετύχουμε, αλλά πρέπει να είναι στόχος μας, να μην έχουμε κανενός είδους τέτοια εξάρτηση από τον Αύγουστο και μετά. Πληρώσαμε αρκετά, υποφέραμε πάρα πολύ, θα πρέπει να βγούμε στις -αγορές. Άρα, από τώρα έως και τον Αύγουστο, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει. Να βγούμε στις- αγορές και να μπορούμε από κει και πέρα, μόνοι μας να αποφασίζουμε. Έχει τεράστια σημασία αυτό και νομίζω ότι επειδή όλα τα Κόμματα περάσανε από την Κυβέρνηση τις μέρες της κρίσης, όλοι υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλαμε να κάνουμε και όλοι υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πράγματα, δυσάρεστα» ενώ πρόσθεσε «Το ίδιο θα συμβεί, εάν δεν εξασφαλίσουμε μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας» εννοώντας ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες αποφάσεις και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Με αφορμή δε ότι η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αφορούσε και τα Δωδεκάνησα, ο κ. Πιτσιόρλας μίλησε για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην οικονομία της Ελλάδας.

«Πυκνώνουν σύννεφα σε όλη την περιοχή και οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και κυρίως οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων με μεγάλη ψυχραιμία στη στάθμιση που θα κάνουμε των συσχετισμών και των προοπτικών που διαγράφονται» ανέφερε για να συνεχίσει με αιχμές κατά όσων – όπως είπε – επιλέγουν εύκολους παλικαρισμούς:  «Εμείς πρέπει να επιδιώκουμε τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή χωρίς βεβαίως να υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όμως πρέπει να κάνουμε το παν για να υπάρξει ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να δούμε πώς θα το πετύχουμε. Μια φράση που άκουσα προηγούμενα, που είχε χρησιμοποιήσει ο αείμνηστος Ζίγδης ότι «με παλικαρισμούς τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται». Χρειάζεται μια σταθερή πολιτική, μια πολιτική σύνεσης και μια πολιτική συμμαχιών πολύ πολύ σοβαρή για να μπορούμε να πατάμε στα πόδια μας και να μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Νομίζω ότι θα σταματήσω σε αυτό. Σε αυτό πρέπει να συμπέσουμε όλοι και να αποφύγουμε να μετατρέψουμε τα θέματα αυτά σε πεδίο αντιπαράθεσης ποιος είναι πιο πατριώτης, πιο αποφασιστικός. Πρέπει να είμαστε όλοι σε μια γραμμή σταθερότητας, ψυχραιμίας και να ξέρουμε ότι η ένταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των άλλων, όχι τα δικά μας. Τα δικά μας συμφέροντα τα εξυπηρετεί η ηρεμία και η σταθερότητα στην περιοχή».

loading...